Het behangen van een kamer: alles wat je moet weten

Het behangen van een kamer is een geweldige manier om de sfeer en uitstraling van een ruimte te veranderen. Of je nu een nieuwe look wilt voor een oude kamer of een kamer wilt inrichten voor een nieuwe woning, behang is een veelzijdig en eenvoudig te gebruiken product. In dit artikel geven we uitgebreide informatie over het behangen van een kamer, waar je op moet letten, welke soorten behang er zijn, welke lijm je moet gebruiken, en geven we zes tips voor het aanbrengen van behang.

Waar moet je op letten bij het uitzoeken van behang?

Voordat je begint met het behangen van een kamer, is het belangrijk om eerst een aantal dingen in overweging te nemen. Hieronder geven we een aantal punten waar je op moet letten bij het uitzoeken van behang:

-Materiaal: Er zijn verschillende soorten behang op de markt, zoals vliesbehang, papieren behang en vinylbehang. Elk type heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen, dus het is belangrijk om te weten welk type het beste bij jouw kamer past.

-Patroon en kleur: Behang komt in een breed scala aan patronen en kleuren. Kies een patroon en kleur die bij de stijl van de kamer past en die je zelf mooi vindt.

-Kwaliteit: Kies voor behang van goede kwaliteit, zodat het langer meegaat en makkelijker aan te brengen is.

-Brandveiligheid: Zorg ervoor dat het behang voldoet aan de brandveiligheidseisen.

Welke soorten behang zijn er?

Er zijn verschillende soorten behang op de markt, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Hieronder geven we een overzicht van de meest populaire soorten behang:

-Vliesbehang:
Vliesbehang is gemaakt van een dunne laag vlies en is eenvoudig aan te brengen. Het is stevig en slijtvast, waardoor het geschikt is voor ruimtes waar veel mensen doorheen lopen, en dan dus ook meer contact maken met de muren waar dit behang op zit. Het is ook gemakkelijk te verwijderen als je later besluit om een andere kleur of patroon te gebruiken.

-Papieren behang:
Papieren behang is de traditionele keuze voor behang en is gemaakt van gekleurd papier. Het is beschikbaar in een breed scala aan patronen en kleuren en is vaak goedkoper dan andere soorten behang. Echter, het is minder slijtvast en kan snel beschadigen als het nat wordt.

-Vinylbehang:
Vinylbehang is gemaakt van vinyl en heeft een glanzende afwerking. Het is slijtvast, waterbestendig en makkelijk te reinigen, waardoor het geschikt is voor ruimtes met veel vocht of vuil. Het is ook duurzamer dan papieren behang.

Welke behanglijm moet men gebruiken?

Er zijn verschillende soorten lijm die gebruikt kunnen worden voor het aanbrengen van behang. Hieronder geven we een overzicht van de meest populaire soorten lijm en wanneer deze het beste te gebruiken zijn:

-Vliesbehanglijm:
Dit is de meest gebruikte lijm voor vliesbehang en is gemakkelijk aan te brengen met een roller. Het droogt snel en heeft een goede hechting.

-Papieren behanglijm:
Deze lijm is specifiek ontworpen voor papieren behang en is meestal verkrijgbaar in poedervorm. Het moet worden opgelost in water voordat het wordt aangebracht.

-Vinylbehanglijm:
Deze lijm is specifiek ontworpen voor vinylbehang en heeft een goede hechting, zelfs op gladde oppervlakken. Het is verkrijgbaar in poedervorm en moet worden opgelost in water voordat het wordt aangebracht.

Tips voor het aanbrengen van behang

Het aanbrengen van behang kan een uitdagende taak zijn, vooral als je geen ervaring hebt met behangen. Hieronder geven we zes tips die je kunt gebruiken om het proces gemakkelijker en soepeler te maken:

-Maak de wanden schoon en glad voordat je begint. Verwijder eventuele oude verf of behangresten en repareer eventuele scheuren of oneffenheden in de wanden. Dit zorgt ervoor dat het behang beter blijft plakken en een mooiere afwerking geeft.

-Meet de wanden nauwkeurig op en bereken hoeveel rol behang je nodig hebt. Dit helpt je om te voorkomen dat je te weinig of te veel behang koopt.

-Gebruik een behangtafel of een grote tafel om het behang op uit te rollen en te knippen. Dit helpt je om preciezer te werken en maakt het makkelijker om het patroon op het behang op te volgen.

-Gebruik een behangkrabber of een mes met een afgeronde punt om luchtbellen en overtollig behang weg te krabben. Dit zorgt ervoor dat het behang strak tegen de wand aanligt.

-Laat het behang eerst goed drogen voordat je de kamer weer in gebruik neemt. Dit helpt om te voorkomen dat het behang loslaat of beschadigt.

-Volg altijd de aanwijzingen van de fabrikant voor het aanbrengen van behang. Elk type behang en lijm kan verschillende aanwijzingen hebben en het is belangrijk om deze op te volgen voor een goede hechting en afwerking.

Door rekening te houden met de bovenstaande punten en tips, kun je zorgen dat het behangen van een kamer een plezierige en succesvolle ervaring wordt. Het is een geweldige manier om de sfeer en uitstraling van een ruimte te veranderen en met de juiste voorbereidingen, kun je een prachtig resultaat behalen.