Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Het gebruik van een kinderkussen voor uw peuter

Voor volwassen mensen is het normaal om te slapen op een groot hoofdkussen. Het zorgt er namelijk voor dat de nek en rug ondersteunt worden om een zog goed mogelijke nachtrust tegemoet te gaan. Een volwassenen heeft relatief een kleiner hoofd dan een peuter. Hierdoor is het ook een verschil in hoofdkussen dat goed is voor ieder. Voor kinderen tot 2 jaar is een hoofdkussen daarnaast ook nog helemaal niet nodig. In dit blog artikel willen we je dan ook graag meer vertellen over het gebruik van een kinderkussen voor peuters.

Vanaf welke leeftijd is een kinderkussen nodig?

Zoals eerder benoemt, is tot de leeftijd van 2 jaar nog geen kinderkussen benodigd. In de meeste gevallen worden kinderkussen tussen de 2 en 3 jaar nodig. Dit hoef je echter niet zelf te bepalen. Je kindje geeft het namelijk zelf aan! Dit doet hij of zij door het handje, een knuffel of de dekens te gebruiken als kussen. Wanneer je dit ziet gebeuren, geeft het kindje aan dat het een kussentje wilt. Je kunt dan beginnen met het neerleggen van een kinderkussen. Ook is het mogelijk om een tussenstap te nemen. Je kunt dan beginnen vanaf de 1,5 jarige leeftijd met een kleine verhoging van ongeveer 2 centimeter. Dit kun je doen door een dekentje dubbel te vouwen. Hierdoor kan het kindje wennen aan een kussentje en kun je het na een half jaar opbouwen naar een kinderkussen.

Een kinderkussen: Wat is het nu eigenlijk?

De term kinderkussen wordt vaak gebruikt, maar wat betekent het nu eigenlijk? Het is eigenlijk niets meer dan een kussen die speciaal voor kinderen is ontworpen. In de meeste gevallen is hij wat kleiner dan een normaal kussen. Een kinderkussen is ook dunner en zachter en kan gemakkelijk lucht doorlaten. Dit voorkomt namelijk dat het kindje stikt als het op zijn buik ligt. Qua materiaal is het kinderkussen vaak van katoen en polyester gemaakt. Mocht je kindje allergisch zijn, kun je ook kiezen voor een speciaal kinderkussen met bescherming tegen mijten, schimmels en bacteriën.

Wanneer stoppen met het kinderkussen?

Op een gegeven moment gaat uw kindje natuurlijk naar een groter bed verhuizen. In de meeste gevallen is dit rond de leeftijd van 5 of 6 jaar oud. Het bed wordt dan groter en het kussen groeit gezellig mee. Het kinderkussen kun je dan dus ook gaan vervangen met een groter kussen. Het hoofdkussen dient nu dan ook wat dikker en groter te zijn. Let hierbij op de slaaphouding van het kind. Voor een zijslaper heb je bijvoorbeeld een hoofdkussen nodig dat wat groter is dan wanneer het kind op de rug of buik slaapt. Tot slot is een kussen dat ademt altijd nog de beste keuze om verstikking te voorkomen!