Het gebruiksgemak van rolgordijnen

Op maat gemaakte rolgordijnen bieden een praktische en smaakvolle vorm van zonwering. Een rolgordijn is vrij eenvoudig te installeren en is gemakkelijk schoon te houden. Ook draagt een passend gordijn bij aan de isolatie van je huis. Het gordijn stelt je immers in staat om zelf de hoeveelheid licht die door je ramen valt te reguleren. Een vierde en zeker niet onbelangrijk voordeel van rolgordijnen is de relatief lage prijs. Al voor een paar tientjes kun je namelijk een speciaal op maat gemaakt gordijn aanschaffen. Hierbij scheelt het dat je gordijn eenvoudig zelf te monteren is; alles wat je nodig hebt zijn een boormachine en een paar schroeven.

Welk type rolgordijn past het best in mijn interieur?

Verduisterende en lichtdoorlatende gordijnen

Net zoals andere vormen van raambekleding zijn rolgordijnen verkrijgbaar in alle soorten en maten. Om te beginnen kun je kiezen uit lichtdoorlatende of verduisterende exemplaren. Een lichtdoorlatend gordijn houdt het felste zonlicht tegen, maar laat voldoende lichtval door om de kamer niet geheel te verduisteren. Deze rolgordijnen zijn doorgaans populair in keukens of woonkamers, waar een dichtgetrokken gordijn zorgt voor voldoende privacy zonder dat je in het donker zit. Een niet-lichtdoorlatend rolgordijn verduistert een ruimte in zijn geheel wanneer hij wordt dichtgetrokken. Deze gordijnen zijn dan ook vooral in trek in de slaapkamer.

Kleuren en tinten

Rolgordijnen zijn niet alleen op maat te snijden, maar ook in verschillende te bestellen. Zo kun je kiezen voor een stijlvolle antraciet- of crèmekleur in een minimalistisch ingerichte kamer. Of je kunt juist wat kleur in je interieur aanbrengen door een rood of blauw gordijn op te hangen. De beste manier om te kijken of een bepaalde kleur rolgordijn in je interieur past is door een kleurstaal in huis te halen. De prijs van deze kleurstaal wordt verrekend met de kosten van je gordijn wanneer je tot aankoop overgaat.

Het duo rolgordijn of de roljaloezie

Wie het prettig vindt de mogelijkheid te hebben om een ruimte soms gedeeltelijk en soms helemaal te verduisteren, kan gaan voor een duo rolgordijn of roljaloezie. In plaats van één baan stof bestaat zo’n duo rolgordijn uit dubbele banen stof. De eerste baan stof vormt het basisgordijn en is lichtdoorlatend. Op bepaalde punten zijn hieraan tweede horizontale banen stof bevestigd, die je voor het lichtdoorlatende stuk gordijn kunt bewegen. Op die manier creëer je een verduisterend effect.

Technische informatie

Op maat gemaakte rolgordijnen zijn standaard 220 cm in de hoogte. Hierbij kun je natuurlijk zelf bepalen hoe ver je je gordijn naar beneden trekt. Voor de breedte van je gordijn kun je kiezen uit afmetingen tussen 40 cm en 240 cm. Goed om te weten is dat het gordijn zelf iets smaller is dan de rol waaraan het gordijn hangt; het gordijn moet immers wel aan het kozijn bevestigd kunnen worden. Deze afstand tussen de rand van het gordijn en de montagepunten bedraagt in totaal 4,5 cm. Tot slot van belang is dat de stof waaruit de meeste rolgordijnen zijn vervaardigd niet geschikt is voor in de badkamer of andere vochtige ruimtes.