Het is tijd voor de grote lenteschoonmaak

Hoewel delen van Nederland deze week nog onder een dekentje van sneeuw lagen, is het deze maand toch echt het begin van de lente. Hier en daar komen krokussen en sneeuwklokjes op en de dagen worden langer. De lente gaat vaak gepaard met frisse energie en een hoop Nederlands maken van deze tijd gebruik om de woning een grote beurt te geven. Het voelt dan ook heerlijk om alle ramen open te gooien en het huis na een lange winter weer op te frissen. Ben jij van plan om deze maand je woning grondig onder handen te nemen, lees dan snel verder.

Waarom maken we in de lente het huis graag schoon?

De traditie om in de lente schoon te maken komt deels doordat we vroeger huizen verwarmden door middel van een open haard of kolenkachel. Om de strenge winters door te komen hield men de deuren en ramen goed gesloten. Op deze manier kon zo min mogelijk warmte ontsnappen. In de lente begint het zonnetje wat vaker te schijnen en zijn we minder afhankelijk van de verwarming. Zodoende konden we in de lente het huis eindelijk weer lekker luchten. Daar komt bij dat we automatisch meer energie krijgen in de lente door het zonlicht. We spenderen namelijk meer tijd buiten en de dagen zijn langer. Ten slotte is de lente ook gewoon een handig seizoen om schoon te maken. Het is niet te warm of koud zoals in de zomer of winter, en ook niet te vochtig zoals in de herfst.

Het is tijd voor seizoensgebonden klusjes

Dit is hét moment om seizoensgebonden kusjes uit te voeren. Denk hierbij aan het afstoffen van het tuinstel en de tuin op orde maken. Je kunt onder andere het terras met de hogedrukreiniger aanpakken en de barbecue eens grondig schoonmaken. Zo ben je voorbereid voor lange dagen in de tuin wanneer het weer het toelaat. Wij kunnen niet wachten om ons kopje koffie in het zonnetje te drinken. Of wellicht host je graag gezellige avonden met vrienden waarbij jullie uren bijkletsen of wedstrijden volgen en wedden sport. Er is in ieder geval geen beter moment om de tuin klaar te maken dan in de lente. Verder is het een goed idee om in de komende weken je beddengoed eens goed te wassen. Vergeet vooral niet om je matras te luchten en eventueel om te draaien.

Werk kamer voor kamer

Zodra we schoonmaakdrift krijgen trekken we het liefst alle kasten open en zetten we al het meubilair aan de kant. Het is echter voor je eigen welzijn verstandiger om van tevoren een plan te maken. In het algemeen werkt het goed als je de voorjaarsschoonmaak per kamer doet. Je kunt bijvoorbeeld een checklist per kamer maken zodat je niets vergeet. Op deze manier houdt je orde in het huis en kun je volop gebruik maken van de overige kamers.

Organiseer en ruim je woning op

Wanneer we schoonmaken worden we er altijd weer mee geconfronteerd hoeveel spullen we hebben. Maak dit voorjaar tijd om je woning op te ruimen en afscheid te nemen van spullen waar je eigenlijk niets aan hebt. Begin bijvoorbeeld bij je kledingkast en leg dingen die je vrijwel nooit draagt opzij. Je kunt vervolgens overwegen of je de kleding wilt verkopen, weggeven of doneren. Hoe meer spullen je in huis hebt, des te meer je moet schoonmaken. Je hebt vast wel een rommellade in het kantoor of de keuken die je al tijden wilt opruimen. Er is geen beter moment dan de lente, dus stroop je mouwen op en ga aan de slag!