Het juiste heteluchtpistool voor jouw klusproject

Een heteluchtpistool staat in de volksmond ook wel bekend als verfbrander of verfstripper. Het is namelijk een onmisbaar stuk gereedschap op het moment dat je oude verflagen wilt verwijderen. Maar met een heteluchtpistool kan je meer dan alleen verf afbranden. Denk bijvoorbeeld aan het verhitten van lijmresten, het krimpen van kabelhulzen, het ontdooien van bevroren leidingdelen en het solderen van buizen. Er zijn verschillende soorten heteluchtpistolen op de markt, in dit artikel vertellen we je daarom waar je op moet letten als je er een aan gaat schaffen.

Hoe werkt een heteluchtpistool?

Een heteluchtpistool werkt volgens hetzelfde principe als een föhn. In het apparaat zit een gloeispiraal die wordt opgewarmd met behulp van een elektromotor. De hitte van de spiraal wordt vervolgens met behulp van een ventilator naar buiten geblazen. Omdat materiaalsoorten stuk voor stuk anders reageren op hitte, is vooral de instelbaarheid van een heteluchtpistool belangrijk. De meeste heteluchtpistolen hebben daarom meerdere standen op basis van temperatuur. Daarnaast is het bij sommige apparaten ook mogelijk om de luchtstroom in te stellen. Werk je met lage temperatuur, bijvoorbeeld omdat je stickers gaat verwijderen, dan hoort hier een relatief lage luchtstroom bij. Gebruik je het heteluchtpistool om verf te gaan strippen, dan gebruik je de hoogste stand qua temperatuur en luchtstroom.

Onmisbare hulpstukken voor een heteluchtpistool

Daarnaast is het bij veel heteluchtpistolen mogelijk om verschillende opzetstukken op de blaasmond te plaatsen. Veel gebruikte opzetstukken zijn bijvoorbeeld het breedstraalmondstuk, glasbeschermingsmondstuk en reductiemondstuk. Hiermee kun je gemakkelijk grote oppervlakken verwarmen, in de buurt van glas werken of de hitte specifiek op 1 punt richten. Tot slot is het bij sommige apparaten mogelijk om ze stationair te gebruiken. Dit houdt in dat je het heteluchtpistool neer kunt zetten met de blaasmond omhoog, zonder dat het het apparaat vast hoeft te houden. Op die manier kun je het materiaal met twee handen beet houden terwijl je het verwarmt.

Waar je verder op moet letten

Het vermogen van heteluchtpistolen wordt aangegeven in watt. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de combinatie van de temperatuur en de luchtstroom is. Dit betekent niet dat heteluchtpistolen met een lager vermogen geen hoge temperaturen kunnen halen, alleen is de luchtstroom dan vaak lager. Wil je op hoge temperatuur grote oppervlakken kunnen verwarmen? Dan is het belangrijk dat je voor een heteluchtpistool met een hoog vermogen kiest.