Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Hier moet je op letten als je gaat samenwonen

Het is zover; jullie gaan samenwonen! Dit is natuurlijk hartstikke leuk en een grote stap in je leven. Jullie hebben er ongetwijfeld alle vertrouwen in dat het goedkomt in jullie nieuwe huisje. Toch is het handig om goed voorbereid dit proces in te gaan. Zo lopen jullie niet tegen onverwachte obstakels aan en kunnen jullie optimaal genieten op jullie nieuwe plek.

Praktische zaken

Iedereen die gaat verhuizen zal alle praktische dingen die geregeld moeten worden even op een rijtje moeten zetten. Vergeet de verhuizing bijvoorbeeld niet te melden bij de gemeente. Daarnaast zul je op zoek moeten naar een leverancier voor energie en gas. Samenwonen is een goede manier om kosten te besparen. Je deelt het verbruik immers door twee. Maak gebruik van handige vergelijkingssites om wanneer je bezig gaat met gas en energie vergelijken. Door zorgvuldig het aanbod te vergelijken, kun je een flinke smak geld besparen.

Maak afspraken

Het lijkt misschien gek om met je partner vaste afspraken te maken in het huishouden, maar toch is dit niet zo’n gek idee. Bespreek met elkaar welke klusjes jullie niet zo erg zouden vinden om te doen. Vind jij het bijvoorbeeld niet erg om de vaatwasser in te ruimen? Zet dit klusje dan onder jouw naam. Op deze manier zul minder tegen de taak opkijken en gaat het huishouden een stuk gemakkelijker. Indien je geen afspraken maakt, kunnen de irritaties oplopen wanneer taken door niemand gedaan worden. Met duidelijke regels weten jullie precies wie wat doet.

Praat over geld

Het is belangrijk dat jij en je partner op één lijn zitten qua geldzaken. Het kan natuurlijk voorkomen dat jij een stuk meer verdient dan je partner, of andersom. Het is belangrijk dat jullie goede afspraken maken over hoe jullie het gaan doen met de gezamenlijke kosten. 

Jullie zullen waarschijnlijk een gezamenlijke bankrekening openen waar jullie de kosten van betalen die jullie samen maken, zoals de huur en boodschappen. Daarnaast is het ook prettig om allebei een eigen rekening te houden. Dit blijft jouw eigen geld en kun je dus ook uitgeven waar je maar aan wilt.