Hier moet je op letten bij het kopen van een dekbed van dons

Dekbedden zijn er in tal van soorten en maten, voor ieder jaargetijde is er een passend model dekbed te koop. Dekbedden zijn verkrijgbaar in vele stijlen en prijsklassen, van hoogwaardige dekbedden van ganzendons tot hypoallergene met polyester gevulde opties. Het is hoe dan ook van belang om goed onderzoek te doen naar de keuzes voordat je een aankoop doet. Het dekbed moet immers wel aansluiten op je wensen. Het voor jou perfecte dekbed vind je door te letten op onderstaande factoren.

Thread count

Denk je dat het aantal threads alleen belangrijk is voor je lakens? Dat is zeker niet het geval. Net als bij ander beddengoed, betekent een hogere draadtelling een strakkere binding met de stof, waardoor deze zachter wordt. Een hogere thread count van de tijk betekent automatisch een zachte, soepele stof. Hoe hoger de thread count, des te zachter het dekbed aanvoelt. Daarnaast zal, in het geval van een donzendekbed, de kans ook aanzienlijk kleiner zijn dat veertjes of dons door de tijk heen prikt. De kwaliteit van het dekbed bestaat uit een mooi evenwicht tussen de hoogwaardige vulling en de tijk.

Vulmateriaal

Het is ook enorm belangrijk om te kijken naar het vulmateriaal bij het kopen van een dekbed. Vaak is hierbij gebruik gemaakt van een donstype door de fabrikant. Dit is de ondervacht van de vogel en wordt gebruikt vanwege zijn superzachte en lichtgewicht kwaliteit. In tegenstelling tot echte veren heeft dons geen harde of platte, stijve vorm. Je kunt hierbij kiezen voor ganzendons of eendendons. De laatstgenoemde optie is vaak goedkoper, maar ruikt meestal ook wat meer en is een beetje minder isolerend. Er zijn overigens nog meer vulmaterialen die gebruikt worden door producenten, waaronder polyester, katoen en wol. Op de website van Smulderstextiel kun je meer lezen over de vulmaterialen.

Vulkracht

De vulkracht van dons is de maat voor de hoeveelheid ruimte die een ons dons inneemt. Het wordt meestal gemeten in kubieke centimeters luchtigheid per ounce dons. Op Smulderstextiel staat het vulgewicht vermeld bij alle dekbedden. Het gemiddelde dekbedovertrek heeft een vulkracht van 450-500. Hoe hoger de vulkracht, hoe beter het isolerend vermogen van een dekbed. Vulkracht is een goede indicator voor warmte en kwaliteit. Dekbedden van hoge kwaliteit hebben meestal een vulkracht van 600-799, maar je hebt ook nog opties bij dit soort beddengoed met een vulkracht van meer dan 800. Deze dekbedden zijn van de hoogste kwaliteit, maar direct ook voorzien van een hoog prijskaartje.

Reiniging en onderhoud

Controleer eerst altijd de reinigingsinstructies voor je dekbed, want sommige zijn alleen chemisch schoon te maken. Naast het regelmatig reinigen van vlekken, is het aan te raden om je dekbed twee of drie keer per jaar te wassen. Wanneer je een nieuw dekbed 240×220 koopt, is het bovendien slim om het eerst even goed uit te schudden.  Gebruik voor het wassen van dekbedden thuis warm water en een mild wasmiddel op het delicate wasprogramma van een grote wasmachine. Voor het grote lits-jumeaux dekbed is een dekbedovertrek 240×220 de juiste afmeting. Naast het feit dat een dekbedovertrek sfeer aanbrengt in de slaapkamer dankzij een mooie kleur of print, beschermt het ook het dekbed tegen vuil en stof.