Hoe houd je de slaapkamer donker

Hoewel de ‘donkere dagen’ er weer aankomen zijn er genoeg slaapkamers waar het nooit echt donker is als er geen goede verduisterende raamdecoratie hangt. Omdat er dag en nacht verkeer met felle koplampen langs komt bijvoorbeeld, of omdat er een straatlantaarn voor het raam staat. Veel mensen hebben complete duisternis nodig om goed te kunnen slapen. We geven graag drie tips voor verduisterende raamdecoratie die jouw slaapkamer helemaal donker houden.

Jaloezieën

Met jaloezieën heb je zelf de controle over de lichtinval. Natuurlijke lichtinval in huis is altijd prettig, maar soms schijnt de zon gewoon te fel, wil je de warmte buiten houden of schijnt het licht hinderlijk in het beeldscherm van je computer. Door de lamellen in een iets andere stand te zetten laat je meer of minder licht binnen. Bovendien heb je op die manier ook de hoeveelheid privacy in de slaapkamer in de hand. Hoe verder de lamellen open staan, hoe gemakkelijker mensen naar binnen kunnen kijken. Wil je even alle privacy in de slaapkamer, dan doe je de lamellen helemaal dicht.

Verduisteringsgordijnen

De meest efficiënte manier om je raam te verduisteren is een verduisteringsgordijn. Dit gordijn is gemaakt van een stof die geen licht doorlaat. Mits correct gemonteerd heb je dus geen straaltje licht in de slaapkamer.

Shutters

Shutters worden ook wel ‘binnenluiken’ of ‘klapluiken’ genoemd en zijn gemaakt van hout. Shutters zijn op bijna alle soorten ramen te bevestigen en hebben net als jaloezieën lamellen die je kunt kantelen om de hoeveelheid licht en doorkijk te bepalen. Bij sommige shutters heb je zelfs de mogelijkheid de lamellen in delen te bedienen, zodat je bijvoorbeeld het bovenste deel open kan laten en het onderste deel kan sluiten. Het verschil met jaloezieën zit in het feit dat je shutters ook als luiken open kunt klappen.