Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Hoe je de buitenkant van je huis een opknapbeurt kan geven

Als je al een tijdje in hetzelfde huis woont, weet je dat het er na verloop van tijd niet meer zo mooi uitzag als vroeger. Zeker wat oudere huizen hebben vaker onderhoud nodig dan nieuwbouwhuizen. Omdat de buitenkant van je huis voor iedereen zichtbaar is, wil je natuurlijk dat die er op en top uitziet. Maar waar begin je dan? Hier zijn wat dingen die je aan kan pakken om de buitenkant van je huis weer te laten shinen.

Kozijnen

Wanneer je nog oude, afgebladderde houten kozijnen hebt, is het tijd om die te vervangen. Een mooie bijkomstigheid is dat de meeste nieuwe kozijnen veel beter geïsoleerd zijn dan oude kozijnen. Dus goed voor het milieu, en je bespaart op je energierekening. Aluminium en kunststof kozijnen zijn tegenwoordig bijna overal de standaard, vanwege hun duurzaamheid. Het is dus misschien even een investering, maar je hebt er dan ook lang plezier van. Hou er wel rekening mee dat aluminium kozijnen wel een stuk duurder zijn dan kunststoffen. 

Likje verf

Mocht de staat van je kozijnen nog prima zijn, maar is alleen de verflaag een beetje verouderd? Dan zijn nieuwe kozijnen niet nodig, maar een likje verf kunnen ze zeker gebruiken! Bedenk ook welke andere delen van je huis een schilderbeurt nodig zouden kunnen hebben en pak het allemaal tegelijkertijd aan. Zo ben je er minder lang mee bezig.

Als je bijvoorbeeld in een landelijk huis met raamluiken woont, kunnen je deze wellicht aanpakken. Ook is het (her)schilderen van de hele buitenkant van je hele huis een van de opties. Zeker als je huis wit of een andere lichte kleur is, is vuil al snel zichtbaar.

Pak je gevel aan

De gevel is de blikvanger van je huis, dus je wil natuurlijk dat ie er op en top uitziet. Maar zeker als je in een oud huis woont, weet je dat er nogal wat onderhoud aan te pas kan komen om je gevel in goede staat te houden. Als je gevel alleen wat vies is, kan het voldoende zijn hem een keer te reinigen met bijvoorbeeld een hogedrukspuit of een grove borstel. Onderschat dit echter niet: sommig oppervlakkig vuil kan op den duur namelijk zorgen voor inwendige schade. Dit komt namelijk omdat algen en mossen die zich diep in de voegen van je muur hebben genesteld, vocht vasthouden. Wanneer dit vocht bevriest, zet het uit, waardoor er inwendige scheuren kunnen ontstaan. Verwijder deze algen en mossen dus op tijd, anders heb je er later nog meer onderhoud aan. Als je gevel er wat slechter aan toe is dan alleen uitwendig vuil, is het misschien tijd voor een gevelrenovatie. Hier valt onder andere voegwerkrenovatie, scheurherstel

Lees ook eens onze leuke woonhandleidingen: