Hoe kan ik zelf mijn gootsteen schoonmaken?

Naast de afwasborstel en het vaatdoekje is de gootsteen de meest vieze plek in de keuken. Niet gek, want hierin komt vrijwel al het gebruikte en dus vieze servies in terecht. Het water dat je hiervoor gebruikt, en daarmee dus het vuil, wordt afgevoerd door het putje en vervolgens de afvoerleidingen. Geen probleem, zou je denken. Al dit vuil kan op den duur echter zorgen voor verstoppingen in de afvoerleidingen van je gootsteen en uiteindelijk zelfs lekkages. Hoe zorg je ervoor dat de afvoerleidingen van de gootsteen weer schoon worden en vrij van verstoppingen blijven?

Wat je nodig hebt om een gootsteen schoon te maken

Maak minstens één keer per week de gootsteen goed schoon. Dit doe je met een vaatdoek en schoonmaakmiddelen. Er zijn speciale middelen op de markt om je gootsteen weer te doen blinken. Maak een sopje en boen zowel de gootsteen zelf als de kraan. Haal etensresten uit het putje en gooi deze in de afvalbak. Zo voorkom je dat de afvoerleidingen verstopt raken. Eens in de zoveel tijd kun je de leiding van de gootsteen of je bad ook zelf schoonmaken. Dit doe je door de zwanenhals los te schroeven, viezigheid eruit te halen en vervolgens weer vast te schroeven. 

Oorzaken van een verstopte gootsteen

Een verstopte gootsteen wordt veelal veroorzaakt door etens- en zeepresten. Na het afwassen en afspoelen van de vaat, worden de resten met het water afgevoerd door de afvoerleidingen onder de gootsteen. Deze kunnen zich in de loop der tijd onderin de afvoerleidingen, meestal de zwanenhals, ophopen. Maar hier kunnen zich eveneens zeepresten ophopen, bijvoorbeeld na het doen van de vaat of het wassen van de handen. Een verstopping gebeurt niet in één dag en het duurt vaak lang voordat je een verstopping echt opmerkt. 

Hoe voorkom je een verstopte gootsteen

Een verstopte gootsteen is gelukkig gemakkelijk te voorkomen. Dit doe je al door zo min mogelijk grotere etensresten door het putje weg te spoelen en het putje zelf goed schoon te houden. Maak hiervoor bijvoorbeeld gebruik van een afvoerzeef. Deze zeeft de grotere resten uit het water dat afgevoerd wordt. Met de afvoerzeef zijn deze resten ook gemakkelijk weg te gooien in de afvalbak. Daarnaast kun je ook de afvoer, de zwanenhals, van de gootsteen losschroeven en het vuil hieruit weghalen. 

Wanneer moet ik hulp van een loodgieter inschakelen?

Zijn de problemen die veroorzaakt worden door een verstopte gootsteen nog steeds aanwezig, nadat je zelf de gootsteen schoon hebt gemaakt? Dan kun je het beste een loodgieter inschakelen. Loodgieter Lisse, De NVS, staat altijd voor je klaar om je te helpen bij een verstopte gootsteen. Zij spuiten de afvoer van de gootsteen door, waardoor het restafval dat de verstopping veroorzaakt verwijderd wordt. Mocht dit niet helpen, dan maken zij onder andere gebruik van een haakje om het restafval uit de afvoer te verwijderen. 

Lees ook eens onze handige handleidingen voor de keuken: