Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Hoe kies je een matras?

Een nieuwe matras kan een aanzienlijke investering zijn, maar als je toch de stap zet, dan kan je je nachtrust aanzienlijk verbeteren.

Om je te helpen bij het maken van een keuze voor een geschikt matras, vind je hieronder de meest belangrijke punten. Zo heb ook jij de kennis in huis om de beste matras met de juiste hardheid en eigenschappen te vinden die aan jouw behoeften voldoet en je elke nacht weer een goede nachtrust bezorgt.

Soorten matrassen

Als je net begint met het zoeken naar een nieuwe matras, heb je waarschijnlijk gemerkt dat het aantal opties duizelingwekkend kan zijn. Een handige manier om je te oriënteren is om je te verdiepen in de verschillende matrassoorten.

Bijna alle matrassen kunnen worden geïdentificeerd als een van de vijf types – schuim, binnenvering, hybride, latex, of luchtbed. Binnenveringmatrassen zijn het meest bekend en waren traditioneel de toppers onder de matrassen. De laatste jaren stegen echter ook andere matrassoorten sterk in populariteit.

Deze andere matrassoorten zijn vaak betaalbaarder en daarmee toegankelijker geworden, mede door de groei van de online-matrassenindustrie.

Kennis van de basisprincipes van elk van deze types kan dienen als basis waarop je je zoektocht naar het beste matras kunt voortzetten.

· Schuim matras: Deze matrassen zijn volledig gemaakt met schuim en geen spoelen. Ze hebben het voordeel om zich aan het lichaam aan te passen, drukpunten te verminderen en bewegingsisolatie te bieden. Hierdoor zijn ze goed geschikt voor zijslapers en koppels. Van de schuimsoorten die in deze matrassen worden gebruikt, is traagschuim het meest bekend.

· Binnenvering: Een matras met binnenvering heeft een op spoelen gebaseerd ondersteuningssysteem, met daarop nog een aantal andere lagen. Hoewel de

· vaak aan drukverlaging. Het slaapoppervlak is zachter en garandeert vaak slechts een beperkte bewegingsisolatie. Door hun lagere prijs zijn ze populairder bij budget shoppers.

· Hybride: Hybride-matrassen hebben twee centrale elementen: een ondersteunende kern uit binnenvering en een substantieel schuimcomfortsysteem. De comfortlagen kunnen bestaan uit schuim of latex, en soms zelfs uit een kortere laag spiraalveren (microspiraal genaamd). Deze matrassen bieden een mix van veerkracht en drukpuntverlichting met een lage warmte-retentie en kunnen een goede fit zijn voor slapers in elke positie, afhankelijk van hoe ze precies gebouwd zijn.

· Latex: Latexmatrassen bieden een uitstekende veerkracht en duurzaamheid met een matige contourvorming. Als ze gemaakt zijn van natuurlijke en biologische latex, zijn ze een topper onder milieubewuste shoppers.

· Luchtbed: Luchtbedden zijn gebouwd met een luchtkamer als ondersteunende kern. Een pomp – te bedienen via een smartphone of afstandsbediening – is ingebouwd in de matras om lucht toe te voegen of te verwijderen met een druk op de knop, waardoor slapers de grootst mogelijke flexibiliteit in hardheid krijgen. Echtparen houden van luchtbedden omdat elke kant op een andere hardheidsgraad kan worden ingesteld.

Wat is je slaaphouding?

Velen hebben ’s nachts de neiging om te woelen en te draaien tussen verschillende posities, maar de meesten onder ons hebben een bepaalde voorkeur. Misschien begin je graag op je rug en rol je daarna op je zij. Of misschien breng je het grootste deel van de nacht op je zij door en eindig je ’s ochtends op je buik. Let goed op je houding gedurende enkele nachten en je zult waarschijnlijk ontdekken dat je ofwel een rugslaper, zijslaper, buikslaper of een combinatie van de drie bent.

· Buikslapers

Buikslapers zijn in principe het tegenovergestelde van zijslapers, in die zin dat ze een ultrasterke matras nodig hebben die de heupen in lijn brengt met de schouders. Maar dat betekent niet dat je als buikslaper een keiharde matras nodig hebt. Buikslapers kiezen best voor een matras met binnenvering of een hybride matras.

· Rugslapers

Wanneer je matras te hard is, kan je als rugslaper onnodige spanning in je schouders en onderrug opmerken. Is je matras te zacht dan kunnen je heupen uit lijn zakken met je schouders, wat kan leiden tot een gebogen rug en pijnscheuten in de ruggengraat. Rugslapers hebben daarom een medium stevige matras nodig.

· Zijslapers

Waar rugslapers balans nodig hebben, hebben zijslapers diepe drukverlichting nodig op de schouders en heupen. Daarom verkiezen zijslapers meestal een zachtere matras, die zich aanpast aan de rondingen van het lichaam om te voorkomen dat ze ’s nachts oncomfortabel vast komen te zitten.

Omdat je als zijslaper ’s nachts zoveel druk op je gewrichten uitoefent, is het erg belangrijk een matras te kiezen die speciaal werd ontworpen om de druk te verlichten. Veel matrassen beweren dat ze schouder- en heuppijn verlichten, maar het is cruciaal om echt in de specificaties te duiken om erachter te komen hoe goed een matras de druk op deze plekken kan verlichten. Traagschuim matrassen, ook wel memory foam matrassen genoemd, zijn ideaal voor zijslapers. Ze passen zich aan je lichaamscontouren aan en hebben drukverlagende eigenschappen.

· Combinatie-slapers

En dan zijn er nog de combinatie-slapers, de mensen die in alle drie de posities slapen. Als combinatie-slaper heb je een flexibele matras nodig die comfort kan bieden op zowel je rug, zij en buik. Een matras met een gemiddelde hardheid is een uitstekende keuze voor combinatie-slapers omdat ze meestal een aangenaam evenwicht vinden tussen drukverlaging en ondersteuning bieden.

Hoeveel weeg je?

Gewicht speelt een belangrijke rol bij het kiezen van een nieuw matras. Afhankelijk van je gewicht en je lichaamstype, kan het zijn dat je een specifiek type matras nodig hebt om aan jouw unieke slaapbehoeften te kunnen voldoen.

· Voor écht zware of obese mensen kan het al wel eens een uitdaging zijn om het perfecte matras te vinden. Vaak zijn matrassen met veren, al dan niet voorzien van een schuim-toplaag van enkele centimeters, de beste optie.

· Als lichte of gemiddelde slaper zou je geen moeite moeten hebben om op een zachte tot middelharde matras te slapen. Een volledige schuimmatras, of een schuimmatras met een comfortlaag van traagschuim, zijn dan ook de beste keuze.

Wat kan jij aan een matras besteden?

Na het overwegen van al deze dingen, blijf je natuurlijk achter met nog een laatste dilemma: Wat kan jij aan een matras uitgeven? Iedereen zal een ander antwoord hebben op deze vraag, maar het is belangrijk om dit te overwegen voordat je jouw zoektocht begint. Er bestaan uitstekende opties in elke prijsklasse, dus het vinden van een matras waar je van houdt voor de prijs die je ervoor kan neertellen zou geen enkel probleem mogen zijn.

Voor je op zoek gaat naar een matras denk je best eerst na over je behoeften en slaaphouding. Ook hoeveel je weegt, speelt een rol bij het kiezen van het juiste model. Een verkwikkende slaap is cruciaal voor je gezondheid. Besteed daarom de tijd die je nodig hebt aan het kiezen van jouw droommatras!