Hoe kiest u het juiste bed?

Een goede nachtrust is heel belangrijk en daar hoort natuurlijk een goed bed bij. Een slechte nacht heeft namelijk een slechte invloed op uw dagelijkse leven. Maar hoe maakt u nou de juiste keuze voor een goed bed? Hoe weet u welke perfect voor u is? Dat vertellen we in deze blog.

Slaappositie

Er zijn verschillende factoren waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van het juiste bed. Denk eerst goed na over hoe u slaapt en in welke houding. Slaapt u bijvoorbeeld graag op uw buik? Dan is een stevig matras het meest geschikt. Kijk dus niet alleen naar of het type bed goed bij uw interieur past, maar bepaal eerst welk type bed het meest geschikt is voor uw slaappositie.

Voor wie is het bed?

Het juiste bed is voor iedereen anders. Dit verschilt per persoon, maar verschilt ook per doelgroep. Voor een persoon die al wat ouder is, is een hoger bed bijvoorbeeld meer geschikt. Dit komt omdat het voor oudere mensen wat moeilijker is om uit bed te komen. Met een hoger bed wordt dit gemakkelijker. Als het bed voor een kind is, is het goed om na te denken over een meegroeibed of een bed in de vorm van een leuke auto. Heeft u een partner? Houd hier dan ook rekening mee, want voor uw partner kan een heel ander matras geschikt zijn.

Materiaal van het matras

Een matras kan uit verschillende materialen bestaan. Bepaal voor uzelf wat u het lekkerst vindt liggen. Er zijn tal aan materialen waar een matras uit kan bestaan, we hebben een aantal materialen voor u onder elkaar gezet:

  • Pocketvering
  • Koudschuim
  • Traagschuim
  • Latex
  • Gel
  • Waterbed

 Zo zijn er matrassen die zich vormen naar uw lichaam, zachte matrassen en harde matrassen. Voor iedereen is het anders, want voor het ene lichaam is een hard matras uitstekend en voor het andere lichaam juist weer een zacht matras. Vaak kunt u even proefslapen op een matras, zodat u niet gelijk een keuze moet maken aan de hand van het proefliggen in de beddenspeciaalzaak. U wilt namelijk voorkomen dat u na een paar maanden klachten krijgt aan uw nek of rug.

De maat

Houd bij het kiezen van een nieuw bed met een nieuw matras rekening met de lengte van u en eventueel van uw partner. Het is namelijk wel zo prettig om een stuk over te houden als u languit op het matras ligt en niet dat uw voeten uitsteken. Houd hierbij rekening met 20 cm extra naast uw eigen lengte.

Een geschikte bedbodem

Net zoals verschillende matrassen, zijn er ook verschillende bedbodems. We hebben hieronder de verschillende bedbodems uitgelicht:

–       Spiraalbodem

Bij deze bodem zit een laag met veren aan de bovenkant, dit kunnen zowel pocket- als spiraalveren zijn. Deze veren absorberen de druk op het matras, wat ervoor zorgt dat het matras lekker zacht ligt.

–       Platform top

Dit is de stevigste bodem. De bovenkant van deze bodem bestaat uit hard materiaal, zoals hout. Dit geeft minder mee tijdens het slapen, waardoor het dus wordt gezien als de stevigste bodem.

–       Lattenbodem

Een lattenbodem is een bekend bedbodem, deze bodem bestaat uit flexibele latten en buigen meer mee dan een massieve bodem. U kunt hierbij kiezen voor geveerde latten, wat ervoor zorgt dat u een medium harde bodem heeft om op te slapen.

Interieur van uw slaapkamer

Naast dat het matras goed bij uw lichaam moet passen, moet het design van het bed ook goed bij de slaapkamer passen. Meet daarom de ruimte die bedoeld is voor uw bed op. U wilt natuurlijk voorkomen dat het bed straks veel te klein of veel te groot is voor uw slaapkamer. Houd bij het opmeten rekening met het gehele frame, dus niet de maat van uw matras maar van het gehele bed met eventueel het hoofdbord. Verder hangt het uiterlijk van uw bed natuurlijk helemaal af van uw smaak.

Het is wel duidelijk dat u niet moet kiezen voor het eerste bed dat u tegenkomt, het goedkoopste bed of het meest verkochte bed. Dit zegt niets over de slaapervaring die u heeft met het bed. Dit is namelijk voor iedereen anders. Ga voor advies altijd naar een beddenspecialist en doe alvast research. Bepaal wat de maten van het bed moeten worden, uw lighouding, denk alvast na over een geschikte lattenbodem en zorg tot slot dat het bed goed past in het interieur van uw slaapkamer.