Hoe kiest u perfecte verlichting voor in uw huis?

Voor velen van ons is verlichting een bijkomstigheid in ons interieur. Dit gebeurt doordat we verlichting vaak zien als een must in plaats van een mooie toevoeging aan uw interieur. Wanneer u uw verlichting goed kiest, zal het echter goed passen bij het ontwerp van uw huis en alles zo dus een nog mooier geheel maken.

Dit blog geeft u alle informatie die u nodig hebt om elke kamer in uw huis moeiteloos te verlichten. Lees onze tips en houd ze bij de hand. U weet nooit wanneer u de bestaande verlichting in uw huis moet aanpassen of een nieuwe sfeer aan uw huis wilt geven.

Verken uw opties

Een van de meest voorkomende verlichtingsfouten die mensen maken is de aanname dat één type verlichting voldoende is bij het inrichten van een ruimte. Maar een goede interieurarchitect zal u meteen vertellen dat het goed verlichten van uw woning een wereld van verschil kan maken.

In werkelijkheid werkt verlichting het beste als het in lagen wordt gebruikt. Er zijn drie hoofdtypen van binnenverlichting om te overwegen en idealiter zal elke kamer ze allemaal bevatten. Deze drie typen zijn:

  • Sfeer: dit is het meest voorkomende licht in bijvoorbeeld uw slaapkamer en uw woonkamer. Dit licht geeft een ruimte direct sfeer en zorgt doorgaans voor voldoende verlichting om een ruimte volledig te verlichten.
  • Accent: Accentverlichting wordt gebruikt om een bepaald punt te accentueren, zoals een kunstwerk aan de wand. Fotolampen, wandarmaturen of railverlichting komen veel voor, en dimmers worden vaak gebruikt om sfeerverlichting te geven.
  • Doelverlichting: Zoals de naam al aangeeft, wordt doelverlichting gebruikt om u te helpen bij het invullen van een bepaalde functie. Dit kan van alles zijn, zoals bureaulampen, design lampen of hanglampen, die boven een keukeneiland hangen.

Laat de ruimte de sfeer bepalen

Nu u weet wat uw verschillende verlichtingsopties zijn, is het tijd om te beslissen hoe – en waar – u uw lichtbronnen in elke kamer plaatst. Hoewel dit uiteindelijk een kwestie van persoonlijke voorkeur is, zijn er enkele standaardindelingen die goed werken.

Wilt u meer inspiratie over verlichting of interieur tips? Bij Lampenmeesters vindt u meer verlichting inspiratie.

Als u niet zeker weet waar u moet beginnen, gebruik dan deze kamer-voor-kamer-gidsen als inspiratiebron:

  • Ingang: Begin met een stijlvolle hanglamp of kroonluchter boven het hoofd. Vul de ruimte vervolgens aan met een tafel- of vloerlamp.
  • Woonkamer: Dit is een goede plek om de baan- of inbouwverlichting te gebruiken. Als uw kamer een grote zithoek heeft, gebruik dan een grotere, bovenliggende armatuur om deze te centreren. Plaats vloerlampen waar nodig om schaduwrijke hoeken te verlichten. Als u ten slotte een grote kast of een ander groot meubelstuk heeft, kunt u overwegen om een tafellamp toe te voegen.
  • Eetkamer: De eetkamer is de makkelijkste kamer om te verlichten. Uw belangrijkste bron moet komen van een grote hanglamp of kroonluchter die gecentreerd is boven de eettafel. Als er extra donkere hoeken zijn, kunt u een vloerlamp of tafellamp gebruiken als aanvulling.
  • Keuken: Keukenverlichting is complex. U kunt beginnen met wat inbouwverlichting. In het midden van het keukeneiland en de eettafel moet een hanger of kroonluchter staan. Werkruimtes hebben baat bij de toevoeging van onderkastverlichting. Bovendien kunt u specifieke taakbronnen toevoegen aan de gootsteen en het fornuis.
  • Slaapkamer: Idealiter hebben slaapkamers een hoofd-, bovenlichtbron en tafellampen op nachtkastjes of dressoirs.
  • Badkamer: Inbouwverlichting is gebruikelijk. U kunt ook specifieke verlichting toevoegen rond een spiegel.
  • Kantoor: Begin met inbouwverlichting of een hoofdbron. Zorg ervoor dat u tafel- of vloerlampen toevoegt in donkere hoeken of bij zitjes. Tot slot moet u een bureaulamp gebruiken in uw hoofdwerkplek.

Met deze tips kunt u als het goed is vrij snel en makkelijk uw woning voorzien van mooie, passende verlichting. Als u nog meer tips wilt omtrent het goed verlichten van uw woning, raden wij u aan verder te kijken bij interieur op onze website.