Hoe kun je de ramen isoleren tegen kou en vocht?

Door uw huis te beschermen tegen kou en vocht bespaart u niet alleen energie en geld, maar zorgt u ook voor meer comfort in uw huis. Het beste van alles is dat raamisolatie een goedkope en gemakkelijke oplossing is om uit te voeren, zonder dat deze taak veel tijd of moeite kost.

Als u het ’s winters thuis koud heeft, moet u wellicht ramen afdichten en warmtelekken verminderen, en moet u voorkomen dat de kou buiten de kamers van uw huis binnenkomt. Dit is een van de grootste problemen die de bouw in ons land treft en kan leiden tot een energieverlies van ongeveer 10% van het energieverbruik van een gemiddelde woning.

Gelukkig zijn er verschillende trucs om ramen, rolluikkasten en andere elementen te isoleren, waardoor het probleem eenvoudig kan worden verholpen. Het beste van alles is dat dit proces geen hoge kosten met zich meebrengt, dus met een beetje tijd en moeite kunt u comfort krijgen en geld besparen op energie. Als u wilt weten hoe u aluminium, metalen, houten of andere materialen ramen isoleert, zult u in ons artikel ontdekken hoe u dit kunt doen.

 

Hoe moet je schuiframen isoleren?

Als het gaat om het isoleren van schuiframen dan is het gereedschap dat u moet gebruiken het specifieke weerstrippen voor dit type raam. Deze profielen worden geplaatst op de plekken waar het raam beweegt, zoals de zijsluitingen, maar ook waar het raam in het kozijn past.

De thermische isolatie van schuiframen is er in verschillende vormen. Een daarvan is die van de P-profielen, gepresenteerd in driedubbele stroken en met zeer brede afmetingen, ideaal voor wanneer grote ruimtes of kieren moeten worden geïsoleerd. Type D weerstrippen genereert dubbele isolatie, waardoor het schuifgebied van het raam in het midden van het stuk blijft. Voor deze taak heb je echter ook de E-profielen, die zowel dienen voor de basis als om de zijkanten van het frame te isoleren.

In elk geval zal het voor u niet moeilijk zijn om het kozijn van een aluminium raam te isoleren met een van deze modellen, verkrijgbaar in verschillende materialen en met een breed scala aan maten. Bovendien worden al deze tochtstrips comfortabel geïnstalleerd dankzij hun hoogwaardige zelfklevende basis. U hoeft dus alleen maar de beschermstrip te verwijderen en de verschillende oppervlakken waar u de raamisolatie gaat plaatsen schoon te maken om de hechting te verbeteren.

Hoe kristallen te isoleren tegen de kou?

Elk raam heeft twee componenten: kozijn en glas. Om de isolatie te voltooien, geven we u enkele tips om de kou die door de ramen naar het interieur van uw huis wordt overgebracht, te verminderen. Iets fundamenteels als het gaat om ramen van een bepaalde grootte, die grote hoeveelheden koude of warmte de kamer in kunnen stoten.

In dit geval gaan we een thermische isolator gebruiken voor ramen, gemaakt van plastic platen met thermische beschermingscapaciteit. In de praktijk zijn deze platen vergelijkbaar met een boekenkast, met een bepaalde dikte en die een isolerende laag vormen tussen de lucht in je woning en de kou die het raam doorgeeft aan het interieur. Het voordeel is dat dit systeem op elk glas kan worden gebruikt, ongeacht de grootte van het frame. Deze platen zijn dus geschikt voor het isoleren van oude houten ramen, aluminium of kunststof ramen, zolang hun glas zoals gebruikelijk toegankelijk is.

Hoe de rolluikkast te isoleren?

We blijven elementen analyseren die u kunt isoleren om het comfort van uw woning te verhogen. En nu is het de beurt aan de dozen van de jaloezieën. Dit is een van de elementen die vanwege zijn eigenschappen een slechtere isolatie heeft. Aangezien het rolluik onderhoud en reiniging nodig heeft, is het niet mogelijk om het volledig af te sluiten met siliconen of andere vaste producten. Daarom is het essentieel om zoveel mogelijk ruimtes in deze lade af te sluiten, terwijl de toegankelijkheid van het interieur behouden blijft.

Voor deze taak hebben we twee verschillende opties. Een daarvan is het gebruik van rollen flexibele reflecterende lagen. Dit materiaal is gevormd met verschillende materialen, waaronder aluminium aan de buitenkant en verschillende beschermende vulstoffen. Het beste van alles is dat de installatie zo eenvoudig is als het materiaal op de voorkant van de doos plaatsen, uiteraard aan de binnenkant, en deze bedekt laten met de toegangsklep van de doos. De meegeleverde lijm maakt het aanbrengen gemakkelijk en houdt de beschermer op zijn plaats.

Als alternatief hebben we halfharde isolatiepanelen. Dit systeem bestaat uit twee verschillende delen, die in elkaar passen. Een daarvan is de basis, die zich aan de onderkant van het rolluik en op de doos bevindt, terwijl de andere zich aan de bovenkant bevindt. Dit tweede paneel heeft een gebogen ontwerp, waardoor een maximale isolatie wordt gegenereerd. Als u gebruik maakt van deze oplossing, is het essentieel dat u maatregelen neemt om het product te vinden dat die binnenruimte maximaal isoleerde.

Andere oplossingen

Tot nu toe hebben we de verschillende manieren behandeld om ramen te isoleren en hun structurele dichtheid te verbeteren. Maar er zijn ook andere oplossingen waarmee u het energieverbruik van uw woning eenvoudig kunt verminderen. Een van deze oplossingen is het isoleren van jaloezieën. Deze worden aan de binnenkant gemonteerd en kunnen gemakkelijk worden opgerold. De beste zijn het type paneel of jaloezie, die de kou en warmte beter van de ramen isoleren.

Een andere interessante oplossing is het gebruik van koude-isolerende gordijnen. Vergeleken met conventionele gordijnen hebben deze een stof die kou, warmte en geluid kan absorberen en zelfs licht kan blokkeren, daarom worden ze ten zeerste aanbevolen in slaapkamers.

Het beste van alles is dat de grote verscheidenheid aan huidige voorstellen de efficiëntie van deze isolator combineert met een elegant ontwerp dat in elke omgeving past. Vergeet niet om het meetlint te gebruiken om de afmetingen te meten die u nodig heeft, dat is beter dan ontbrekend materiaal.