Hoe kun je een ruit vervangen op een veilige manier?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je stoot een keer met de stofzuiger tegen je (oude, enkelglas) ruit en er zit een barst in. Of je kind is lekker aan het voetballen in de tuin en voor je het weet gaat de bal door de ruit. Heel vervelend natuurlijk, maar ook niet ongevaarlijk. Glassplinters kunnen miniem zijn en het glas dat nog in het kozijn zit is niet stabiel en kan er ieder moment uitvallen.

Bel de expert!

De beste manier om je ruit te vervangen is door er zelf niets aan te doen. Hou je kinderen en je huisdieren uit te buurt en bel de glaszetter. Hij heeft de expertise om de ruit op een veilige manier te verwijderen en er, als het glas niet in de juiste maat op voorraad is, een noodoplossing voor te plaatsen.

Het is verstandig om het nummer van de glaszetter gewoon in je mobiel te zetten. Dan hoef je niet te stressen als je een keer glasschade hebt. En ja, deze glaszetter kun je dag en nacht bellen. 24/7 glasschade herstel is wel zo’n veilig idee.

De glaszetter heeft ook een adviserende functie

Deze glaszetter kan je adviseren over de beste (tijdelijke) oplossing, maar ook over oplossingen op de langere termijn. Zo kan het, voor je portemonnee én het milieu beter zijn om te kiezen voor dubbel of zelfs triple glas. Er moet dan, in dat laatste geval, wel gekeken worden naar je huidige kozijnen: zijn die geschikt voor een zwaardere kwaliteit glas? Moeten er ook nieuwe kozijnen komen? Dan kan het nog wel eens een flinke aanslag zijn op de spaarrekening. Een goede oplossing is dan om nu te kiezen voor HR++ glas. Dit glas heeft ook een extra isolerende werking en heeft als voordeel dat het, over het algemeen, gewoon in de bestaande kozijnen past.

Hoe kom je van die kleine glassplinters af?

Het is met een gebroken ruit eigenlijk net als met het opruimen van de kerstboom: na maanden vind je nog wel eens naalden, of in dit geval, glas. Je kunt erop vertrouwen dat de glaszetter alle glas verwijdert en voor je afvoert. Maar glas kruipt soms op plekken waar je het niet verwacht. Om te voorkomen dat je stofzuiger sneuvelt is de tip van de dag: gebruik een plakje oud brood! Maak dit iets nat en druk ermee op de (harde) vloer. Je zult zien dat je in een mum van tijd alle, ook de kleinste, glassplinters gevonden hebt. Draag, voor de zekerheid, handschoenen en gooi, na gebruik het plakje brood direct in de Kliko. Hierna nog even stofzuigen en je huis is weer als nieuw!