Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Hoe kun je het best met je tiener over sexting praten?

Sexting verwijst naar de handeling van het samenstellen, publiceren of delen van seksueel getinte berichten of afbeeldingen. Dat kun je vanaf je smartphone, tablet, of een andere mobiele apparaat. Het kan gaan om kleine erotische teksten, (bijna) naakt foto’s, of foto’s van seksuele handelingen. Dit gebeurt zowel bij volwassenen als bij tieners.

Op welk platform doen tieners aan sexting

Een sekschat is een plaats waar mensen kunnen communiceren of kijken naar live voorstellingen van sensuele of seksuele activiteiten die door vrouwen worden uitgevoerd. Dit omvat meestal masturberen, strippen, enz. Ze zijn algemeen bekend als camgirls. Omdat mensen tegenwoordig openlijker zijn over hun seksuele fantasieën, zijn sexchat sites en apps in populariteit omhoog geschoten.

Sexting: 10 tips om met je tiener te praten

Leer de wereld van tieners begrijpen, niet zeggen dat het verboden is

Sexting of het delen van seksuele beelden is soms, zo niet altijd, een onderdeel van de seksuele wereld van jongeren. Hoewel deze praktijk vaak voorkomt en vaak ongevaarlijk is, is het niet altijd zo… Het zal gemakkelijker zijn om er met je tiener over te praten als je eenmaal accepteert dat het bestaat.

Creëer een vertrouwensvolle gezinsomgeving

Je familie kan seksualiteit als taboe beschouwen. Bepaalde onderwerpen kun je als gezin bespreken, als ze daarmee instemmen. Je kunt je  helpen om een beter begrip van hun lichaam te krijgen en zelfverzekerder te worden. Je kunt ook helpen, dat ze zich op hun gemak voelen met wie ze zijn. Zorg ervoor dat ze niet onwetend en naïef blijven door ze te steunen. Met volledige kennis van zaken zullen ze zich in hun eigen tempo ontwikkelen. Deze principes gelden ook voor hun interacties en praktijken online.

Tieners hebben ook recht op privacy

Het is normaal om bezorgd te zijn om het welzijn van je tiener, maar tieners hebben ook recht op privacy. Onderneem geen acties die dat recht zouden schenden.

Zorg ervoor dat mobiele of internet technologieën niet verboden worden

Jongeren gebruiken het internet elke dag: het maakt deel uit van hun dagelijkse routineen ze vertrouwen op hun toestellen om met hun vrienden in contact te komen. Als mobiele technologieën verboden worden, worden ze afgesneden van hun sociale netwerken. Het is het beste om samen grenzen te stellen. Om een vertrouwensrelatie in stand te houden, praat je er met je tiener over. Je puber achter zijn of haar rug om controleren zal je niets opleveren, dan ellende.

Leg uit wat het betekent om toestemming te geven

Seksueel gedrag dat aanvaardbaar is moet gebaseerd zijn op toestemming. Hetzelfde geldt voor wat mensen in bed doen, en online. Van jongs af aan kun je je tieners leren dat ze nooit gedwongen kunnen worden om elkaar aan te raken, hun kleren uit te trekken en dat dit ook voor online activiteiten geldt.

Vertrouwen is alles

Je moet niet in paniek raken door te denken dat al je berichten automatisch doorgestuurd zullen worden. Volgens studies is dat niet het geval. Onder tieners is vertrouwen in relaties en vriendschappen essentieel. Elk individu moet beslissen met wie hij vertrouwen opbouwt en deelt.

Als er iets mis gaat, onderneem dan actie

Je kunt je puber helpen of aanmoedigen om actie te ondernemen als een situatie uit de hand loopt. Iemand op school die vertrouwd wordt kan je hierbij helpen, of je kunt gespecialiseerde hulp vragen.

Je moet je puber zich niet schuldig laten voelen

Geef je puber niet de schuld als hij of zij het slachtoffer is geworden van iemand die seksueel expliciete foto’s van hem of haar heeft geüpload. Dit was een privé foto die in vertrouwen genomen was, niet zichtbaar voor het publiek. Probeer uit te zoeken waar het vertrouwen geschonden werd. Zorg dat je hem geruststelt.

Meld geen stressvolle verhalen, geef niet toe aan het paniek-effect

Af en toe publiceren de media verhalen over extreme sexting die op een ramp uitlopen. Het bespreken van sexting met je tiener moet niet gebaseerd zijn op deze sensationele verhalen. Sommige verhalen van adolescenten zullen misschien niet overeenkomen met hun eigen ervaringen.

Raak vertrouwd met de praktijken van tieners

Jammer genoeg komen tienermeisjes in het gedrang. Ze hebben het gevoel dat ze niet cool genoeg of te goed zijn om te delen, en worden in hun omgeving ook zo gezien, terwijl als ze wel delen op een sekschat en er gaat iets mis, ze verwijten kunnen krijgen. Je zult deze kwestie beter met je tiener kunnen aanpakken als je hun situatie begrijpt. Het is belangrijk om jonge jongens te leren hoe ze meisjes en vrouwen moeten respecteren. Om het stigma dat aan het vrouwelijk geslacht kleeft te verminderen, is het van cruciaal belang om seksistische stereotypen over jongens te ontmantelen.