Hoe kun je je meubels hondbestendig maken? 

Sta jij je hond toe op de meubels? Merk je dat je hierdoor constant hondenhaar oppakt van het meubilair om het netjes en opgeruimd te houden? Voor de eigenaren van bepaalde rassen, zoals bijvoorbeeld bij de shiba inu, is dit echt een taak die nooit stopt. Als je genoeg hebt van al dat hondenhaar op je meubels, om nog maar niet eens te spreken van de krassen, kwijl en nare geurtjes, dan kun je gelukkig het meubilair hondbestendig maken. Hierdoor kan je maltipoo de bank bijvoorbeeld niet meer beschadigen, terwijl de cockapoo ook eindelijk eens van tafel blijft. De onderstaande tips zullen je hierbij helpen. 

 

Gebruik hoezen 

De beste tip, en waarschijnlijk ook de tip die de minste moeite vergt, is om je meubels tegen je hond te beschermen door ze bedekt te houden. Dit roept misschien herinneringen op aan plastic hoezen zoals je oma vroeger deed, maar er zijn tegenwoordig veel moderne opties. Je kunt je meubels bijvoorbeeld bedekken met wasbare dekens, kussenovertrekken of plaids. Je hond heeft waarschijnlijk een favoriete plek om te liggen en vaak is dat gewoon op de bank. Zorg ervoor dat die plek op de bank mooi bedekt is met iets dat gemakkelijk te onderhouden en te wassen is. Hiervoor kun je dus onder andere dekens en plaids inzetten, wat je eenvoudig in de was kunt gooien. Dat is natuurlijk veel makkelijker dan het stofzuigen van de bank.

 

Kies diervriendelijke materialen

De twee meest populaire keuzes voor huisdierveilige meubelmaterialen zijn leer en microvezel. Leer is een populaire keuze omdat het gemakkelijk schoon te maken is en microvezel is juist populair vanwege de duurzaamheid. Als je niet op zoek bent naar nieuwe meubels, onthoud dan gewoon de eerste tip: alles kan worden afgedekt met een paar mooie hoesjes. Meubels van leer zijn dus prettig voor huisdieren omdat je ze eenvoudig schoon kunt maken, terwijl ze ook geen haarachtige stoffen aantrekken. Daarnaast is dit beter geurbestendig dan andere materialen. Meubels van microvezel zijn met name handig als je katten hebt, maar ook voor hondeneigenaren zijn ze nuttig. Helaas zal het haar er alsnog wel aankleven, maar je kunt het vaak relatief gemakkelijk schoonmaken.

 

Verzorg je hond regelmatig

Niets vermindert overtollig verlies zo goed als regelmatig trimmen. Door je hond regelmatig te wassen en te borstelen, kun je al dat extra vacht overal verminderen. Als je een hond hebt die veel haar werpt, koop dan een hulpmiddel voor het verwijderen van haar. Ook is het verstandig om regelmatig te stofzuigen om de verdwaalde haren te verwijderen uit je huis. Daarnaast helpt het regelmatig afsnijden van nagels aangezien de kans zo kleiner is dat je meubels bekrast worden door de hond. Ook kan het handig zijn om de punten te vijlen, zo maak je ze gladder en is de kans dat je meubilair bekrast wordt nog kleiner.

 

Stop het kauwen 

Als je thuiskomt en je ziet dat je hond gekauwd heeft aan de stoelpoten van je houten meubels dan zul je ontzettend gefrustreerd zijn. Je moet dit dus zien te voorkomen. Hiervoor moet je zeker je hond leren om niet te kauwen op het meubilair, wat helaas gemakkelijker gezegd dan gedaan is aangezien ze het met name doen als jij niet thuis bent. Heb je een hond die zijn tanden niet van je houten meubels kan houden? Je kunt dan producten kopen die ervoor zorgen dat ze er niet meer op kauwen. Denk bijvoorbeeld aan een bittere appelspray wat je op de tafelpoten kunt spuiten. Als het goed is voorkomt dit dat je hond er opnieuw in gaat bijten. Dit is van belang aangezien het niet alleen je meubels vernielt, maar het is ook gevaarlijk voor je dier.