Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Hoe kun je jouw woonoppervlakte berekenen?

De vierkante meters, hoe bereken je die ook alweer? Vermenigvuldig de lengte met de breedte van alle ruimtes in een woning en voilà: je hebt de woonoppervlakte berekend! Zo makkelijk is het in de praktijk helaas echter niet. Niet alle ruimtes worden meegerekend bij het totaal aantal vierkante meters. Dat hangt onder andere af van de functie en grootte van de ruimte. Tijd voor een spoedcursus woonoppervlakte berekenen.

Nog een paar leuke statistieken: de gemiddelde Nederlandse huurwoning op Huurstunt.nl heeft een gemiddeld woonoppervlak van 65 m². Voor huurwoningen in Amsterdam ligt dat heel wat lager, op 49 m². Op het platteland woon je het grootst, gemiddeld met een oppervlakte van 80 vierkante meter aan woonruimte.

Duidelijke woonfunctie

Ruimtes met een duidelijke woonfunctie en een plafond boven de 1,50 meter worden altijd meegerekend in het woonoppervlak. Dit zijn onder andere de woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer(s) en de hal. Ook gangen, vaste kasten, meterkasten en de kelder tellen bijna altijd mee. Voor bijkeukens en pantry’s geldt dat ze mee worden gerekend zolang ze verwarmd of goed geïsoleerd zijn.

Schuine plafonds

Hoe het ook alweer zit met zolderkamers waarvan de plafonds schuin aflopen? Die tellen niet volledig mee. Daarbij wordt pas vanaf 1,50 meter gemeten. Alles wat daaronder ligt, reken je dus niet mee. Om die reden oogt een zolderkamer vaak ruimer dan het aantal vierkante meters doet vermoeden.

Overige inpandige ruimte

Zogeheten ‘overige inpandige ruimtes’ horen niet bij de woonoppervlakte. Dit zijn ruimtes die (1) bouwkundig geschikt zijn als bergruimte, (2) tussen de 1,50 en 2 meter hoog zijn, (3) niet eenvoudig toegankelijk zijn of (4) geen daglicht krijgen. Denk aan een donkere zolder die alleen met een vlizotrap te bereiken is.

Bouwgebonden buitenruimtes en externe bergruimtes

Balkons, terrassen, veranda’s en carports zijn ‘bouwgebonden buitenruimtes’ en worden buiten beschouwing gelaten voor de berekening. Dit zijn ruimtes die op of tegen het gebouw aan zitten en niet volledig worden omsloten door vaste muren. Ook externe bergruimte, zoals schuren en vrijstaande garages vallen niet onder het woonoppervlak.