Hoe kun je kunstgras schoonmaken? 

Heb je momenteel kunstgras op je terrein? Misschien overweeg je om kunstgras van Top Kunstgras rondom je huis aan te leggen? Dan moet je weten hoe je je kunstgras goed onderhoudt, zodat het op de lange termijn goed presteert en in optimale esthetische staat blijft. Hoewel kunstgras veel minder onderhoud vereist dan een levend gazon, heeft het wel periodieke reiniging nodig. Als je niet zeker weet wat de beste manier is om je kunstgras schoon te maken, lees dan verder voor handige tips die je moet weten.

Kleine vlekken

Kunstgras is gemaakt om op te leven, dus het is niet erg als je per ongeluk drank, eten of andere stoffen op je kunstgras morst. Het is opmerkelijk eenvoudig om milde vlekken uit je kunstgrasveld te krijgen – dep gewoon alles wat gemorst is op en maak het gebied nat met een tuinslang. Zodra het gras vochtig is, breng je een milde zeep aan, schrob je het voorzichtig en spoel je het grondig af met koud water.

Hardnekkige vlekken

Kunstgras is grotendeels vlekbestendig, dus zelfs als je grasmat wat lijkt op hardnekkige vlekken ontwikkelt, zou het niet moeilijk moeten zijn om de resten te verwijderen. Dit is wat je moet doen om hardnekkige vlekken op je nepgras op te ruimen:

 • Maak het gebied nat met een tuinslang.
 • Breng een mild reinigingsmiddel aan en gebruik een borstel om de vlek voorzichtig van het gras te verwijderen.
 • Spoel het wasmiddel weg met een tuinslang.
 • Als de vlek niet reageert op een mild reinigingsmiddel, moet je een sterker reinigingsmiddel gebruiken, zoals ammoniak. Als dat niet werkt, probeer dan terpentine te gebruiken en zorg ervoor dat je de reiniger grondig afspoelt als je klaar bent.

Routineschema

Je moet ervoor zorgen dat je je kunstgras volgens een routineschema schoonmaakt. Als je grasmat veel voetverkeer en intensief gebruik kent, is het in je eigen belang om het wekelijks schoon te maken om ophoping van stof, vuil en puin te verminderen. Als je je huisdieren toestaat hun behoefte te doen op je kunstgras, moet je het vaker schoonmaken om je gazon hygiënisch te houden. Maar als je grasmat meer een esthetische installatie is en niet veel verkeer kent, kun je waarschijnlijk wegkomen met tweewekelijkse of maandelijkse schoonmaaksessies.

Huisdieren

Als je huisdieren hebt die hun behoefte doen op je nepgras, is opruimen vrij eenvoudig. Wacht tot al het vaste afval volledig is opgedroogd en ga dan verder met de volgende stappen:

 • Raap het afval op met een scooper, zak of wat je normaal ook zou gebruiken om huisdierenafval op een levend gazon op te ruimen.
 • Spoel het gebied grondig af met je tuinslang. Vermijd het gebruik van een hogedrukreiniger, omdat dit de grasmat kan beschadigen.
 • Spray wekelijks alle plekken waar je huisdieren hun behoefte doen. Je kunt voor deze klus een standaard huishoudelijke reiniger gebruiken.
 • Gebruik een harde borstel om de grasmat zacht te schrobben.
 • Spoel de reiniger af met je tuinslang.
 • Breng een geurneutralisator aan om resterende vieze geuren te verwijderen.
 • Laat de grasmat aan de lucht drogen.