Hoe kun je voorkomen dat je puppy op alle meubels kauwt?  

Maak je geen zorgen! Er is namelijk een oplossing voor de irritante kauwgewoonten van je puppy. Hiervoor moet je wel de juiste techniek gebruiken, wat ervoor zal zorgen dat je border collie niet meer in je nieuwe sneakers bijt. Ook zal je hond niet meer de bank kapot maken op de momenten dat jij niet thuis bent. Voordat je kunt voorkomen dat je cane corso op alles kauwt dat je bezit moet je eerst wel weten waarom honden dit überhaupt doen.

 

Waarom kauwen honden op dingen? 

Het antwoord op deze vragen hangt af van de hond die aan het kauwen is. Dit zijn de drie meest voorkomende redenen waarom je spullen worden vernietigd door het dier: golden doodle puppy krijgt tandjes, hond heeft verveling of het dier heeft last van verlatingsangst. Voor honden die nog jong zijn en in de groei zijn, is dit eigenlijk natuurlijk gedrag. Puppy’s vinden het heerlijk om alles te ontdekken en dat doen ze meestal door aan voorwerpen te snuffelen, te likken en te kauwen. Er ontstaan echter problemen wanneer je pup gaat knabbelen aan je meubilair. Het helpt bovendien niet dat dit hun pijn verlicht als ze tandjes krijgen. Er kan ook sprake zijn van destructief gedrag, wat het geval is als je oudere hond opeens begint te kauwen als je niet thuis bent. Het dier kan dan verveeld zijn, maar het kan ook met verlatingsangst te maken hebben.

 

Waarom kauwen puppy’s op meubels?

Het lijdt geen twijfel dat puppy’s kleine bundeltjes van enorme schattigheid zijn, maar je hebt je handen ook vol aan deze jonge honden. Van overmatig geblaf tot het plassen op allerlei vervelende plekken, het kan soms lijken alsof je schattige pup een hekel aan je heeft. Voeg kauwen toe aan dit gedrag en je zult al je vrije tijd besteden aan het leren hoe je een puppy moet disciplineren. Het kauwen van puppy’s wordt normaliter vooral veroorzaakt doordat hun melktanden vervangen worden door permanente tanden. Dit zal na ongeveer een maand gebeuren en duurt vaak ongeveer drie tot vijf maanden. De kauwgewoonten van je puppy kunnen dus best lang duren helaas.

 

Hoe kun je voorkomen dat een puppy kauwt?

Je puppy kauwt dus met name op dingen omdat zijn/haar tandvlees ontstoken is doordat de hond tandjes krijgt. De beste manier om ervoor te zorgen dat het dier stopt met het vernielen van je meubels is door de interesse op iets anders te richten. Toch is er helaas geen realistische manier die ervoor zorgt dat de puppy volledig stopt met het kauwen op je bezittingen. Wat je wel kunt doen is hondenkauwspeeltjes kopen. Dit geeft ze een handig doel voor het knagen, waardoor ze hopelijk je houten meubels links zullen laten liggen. Hoor of zie je dat je hond toch kauwt op iets waar hij/zij niet op mag kauwen? Neem dit voorwerp dan weg en vervang het door een speeltje. Hierdoor leer je je jonge huisdier dat het alleen toegestaan is om op het speelgoed te kauwen.

 

Moet je de pup ook negatief straffen?

Nee, het is niet verstandig om je puppy negatief te straffen. Je moet de jonge hond dus niet gaan slaan en je moet ook niet stoppen met het geven van eten of iets dergelijks. Hierdoor kunnen de zaken namelijk alleen nog maar erger worden, terwijl je je hond hierdoor ook destructief gedrag aan kunt leren. Alsnog kun je je pup wel gewoon uitschelden en je moet dus in beslag nemen waar ze op kauwden, zoals net al uitgelegd is. Dit zal het probleem hopelijk lichtelijk oplossen.