Hoe kun je zelf een betonvloer storten?

Vergeleken met het kruipruimte isoleren is het storten van een betonvloer toch wel wat moeilijker, maar alsnog kun je dit zeker zelf doen. Met het onderstaande stappenplan weet je precies hoe het storten van een betonvloer gedaan moet worden. 

Stap 1: Maatvoering

Eerst moet je de wanden en muren afdekken en afplakken. Ook moet je rekening houden met een centimeter correctie. Een roterende laser kan lijnen uitzetten, waardoor je een zo vlak mogelijke betonvloer zult krijgen. Om de vloer waterpas te krijgen kun je het afreien met een trilbalk, maar dit is zwaar en veel werk. Een roterende laser is dus beter.

Stap 2: Graafwerkzaamheden

Maak je een betonnen pad? Dan zijn graafwerkzaamheden nodig. Dit is ook het geval als je een fundatieplaat voor een schuur of tuinhuisje wilt storten. In een woning is dit normaalgesproken niet het geval.

Stap 3: Plaatsen van bekisting

Als je een trap of fundering gaat storten dan zul je een bekisting nodig hebben. Dit houdt het verse beton op zijn plek, waardoor de vloer mooie randen gaat krijgen. Je kunt de bekisting eenvoudig zelf maken van hout. 

Stap 4: Aanbrengen van betonwapening

Om de betonvloer extra stevig te maken maak je gebruik van betonwapening. Wapeningsstaal zorgt ervoor dat de trekkrachten goed opgevangen worden, hierdoor gaat het beton geen scheuren of barsten vertonen. 

Stap 5: Aanleggen van vloerverwarming

Een betonvloer is uitermate geschikt voor vloerverwarming, aangezien ze de hoogste warmteoverdracht hebben. Meestal wordt een specialist ingehuurd voor het leggen van een vloerverwarming, maar een ervaren klusser kan dit ook zeker. Hierbij moet je overigens kiezen tussen een warmwater- en elektrische vloerverwarming

Stap 6: Storten van beton

Vervolgens kan het beton gestort worden voor de vloer. Hierbij moet je berekenen hoeveel beton je nodig hebt. Dit doe je door de oppervlakte te bepalen met lengte x breedte x hoogte. De hoogte staat hierbij voor de dikte van de betonlaag. Uit deze rekensom zal het aantal kuub beton komen dat je nodig hebt. 

Stap 7: Afwerken beton voor het drogen

Tijdens het storten van het beton zullen luchtbellen gevormd worden. Dit moet eigenlijk niet. Tijdens het uithardingsproces moeten er dus geen luchtbellen meer in het beton zitten. Dit is van belang voor de sterkte en de dichtheid van het materiaal. 

Stap 8: Verharden van beton

Het vers gestort beton moet vervolgens verhard worden, wat onder meer gedaan kan worden door te vlinderen. Dit maakt deel uit van de uithardingsfase en wordt gedaan met een zogenoemde vlindermachine. Het beton wordt hierbij opgeschuurd, dit zorgt voor verharding van de toplaag. 

Stap 9: Drogen van beton

Vervolgens moet het beton drogen. Vers beton is na een paar uur al beloopbaar, maar het zal toch wel zo’n 28 dagen duren voordat het daadwerkelijk volledig is uitgehard. Toch kan dit variëren vanwege de dikte, het type, et cetera. 

Stap 10: Afwerken beton na het drogen

Het beton is inmiddels uitgehard en gedroogd, waarna het afgewerkt kan worden. Dit kan op allerlei manieren. Zo kun je het impregneren, maar ook schuren. Daarnaast kun je het verven of polijsten. Een coating aanbrengen is tevens mogelijk.