Hoe maak je een houten buitentrap?

Beginnend met het correct opmeten tot en met de materiaalkeuze, hier is alles wat u moet weten over het maken van een doe-het-zelf houten trap.

Bij het maken van doe-het-zelf houten trappen moet met verschillende factoren rekening worden gehouden, daarom moeten beginners dit soort werk voorzichtig benaderen en pas nadat ze een minimum aan ervaring hebben opgedaan met het gebruik van meetinstrumenten en elektrisch gereedschap dat nodig is om deze taak te volbrengen.

Een goed alternatief voor degenen die nog beginners zijn, is echter om een ​​geprefabriceerde trap te kopen. Bij diverse leveranciers vindt u een breed scala aan doe-het-zelf kits voor houten trappen, dus zoek gewoon de kit met de afmetingen die het beste bij uw behoeften passen en ga verder met het monteren en aan de muur bevestigen.

Voor degenen die echter van plan zijn om een ​​houten trap helemaal opnieuw te bouwen, laten we eens samen kijken hoe we verder moeten gaan, te beginnen met de materiaalkeuze tot aan de verschillende stadia van de bouw.

 

Het te gebruiken hout

Stevigheid en kwaliteit zijn de belangrijkste kenmerken die een trap moet hebben, of het nu gaat om een ​​eenvoudige houten ladder of een mezzaninetrap, hierdoor valt de keuze noodzakelijkerwijs op massief hout, bij voorkeur van harde essentie.

De beste variëteiten zijn kastanje, eik, mahonie, ebbenhout, esdoorn, berk, es, beuk, iep, walnoot, olijf, kers, buxus en palissander. De meest geschikte houtsoorten voor buitengebruik zijn grenen, sparren, essen, sparren en douglas. Dit zijn weerbestendige soorten, maar er moet aan worden herinnerd dat ze later nog steeds periodiek onderhoud nodig hebben.

Kastanje, sequoia, bamboe, lariks, cipres, olijf, eik, acacia en teak daarentegen hebben naast hun uitstekende weerstand tegen water en weersinvloeden ook het extra voordeel geen enkele vorm van behandeling of onderhoud nodig hebben.

Maatregelen nemen

Na het kiezen van het hout is het noodzakelijk om verder te gaan met de belangrijkste fase, namelijk die van de afmetingen. De trap moet een helling hebben die ervoor zorgt dat de treden niet te smal zijn, dat de stootborden loodrecht staan ​​en de treden perfect op niveau, om maximale veiligheid te garanderen voor degenen die het gebruiken.
Om deze reden kan men niet zonder alle noodzakelijke berekeningen op papier uit te voeren en zich tijdens de daaropvolgende montagefasen te bewapenen met een waterpas.

 

Hoe moet u een schaal berekenen?

De eerste meting die moet worden uitgevoerd, is die van het gebied dat de trap zal innemen, op deze manier is het mogelijk om de lengte van de voet van de trap vast te stellen waarvan de waarde, samen met de meting van de hoogte, het mogelijk maakt om de exacte te verkrijgen meting van de diagonaal van de zijkant van de trap door de formule van de stelling van Pythagoras toe te passen.

Het berekenen van de lengte van de trapzijden is belangrijk voor het bepalen van de profieldiepte van de treden; Aangezien de werkelijkheid niet altijd ideaal is, kan het gemakkelijk gebeuren dat u te maken krijgt met het feit dat de beschikbare afmetingen klein zijn en dat daarom de helling van de trap niet optimaal is, maar een meer geaccentueerde hoek heeft dan zou moeten. In dit geval is het nodig om dit aan te passen en ervoor te zorgen dat de treden van de trap diep genoeg zijn om gemakkelijk te kunnen worden betreden. Bovendien kan als alternatief het idee worden overwogen om de trap op te splitsen in twee trappen die op de hoekmuren zijn aangebracht, waardoor een kleine overloop ontstaat op hun kruispunt.

 

Het berekenen van traptreden is echter wat eenvoudiger, omdat de tredehoogte standaard is en in totaal 16 centimeter is, waarvan 13 de trede en 3 de trededikte. Om het exacte aantal treden te krijgen, deelt u daarom gewoon de hoogte van de trap door 16; om een ​​praktisch voorbeeld te geven, als de trap 3,20 meter hoog is, moet de volgende bewerking worden uitgevoerd: 320 : 16, wat resulteert in 20, wat dan het aantal treden is. Voor een trap van 2,70 meter hoog daarentegen moet je 270 delen door 16; in dit geval is het resultaat 16.875, dus de trap zal dan uit 17 treden bestaan.

De implementatiefase

Zodra de juiste afmetingen van de trap, de helling, het aantal treden en hun diepte zijn vastgesteld, hebben we alle elementen die nodig zijn om de zijkanten van de trap uit te werken.

De creatie van de zijkanten is de belangrijkste en meest delicate van de fasen; met behulp van een potlood moeten de hoeken van de treden worden overgebracht naar het stuk hout dat de zijkant zal vormen. Om dit zo nauwkeurig mogelijk te doen, heb je het juiste gereedschap nodig: de sjablonen, en de winkelhaak; bij afwezigheid van deze gereedschappen is het raadzaam om het zaagwerk te delegeren aan een gespecialiseerd bedrijf of persoon, dat het stuk hout met de aangegeven afmetingen levert.

Als beide zijden van de trap zijn voorbereid dan kunnen ze al in elkaar worden gezet met slechts drie treden, de twee treden aan de uiteinden en de middelste. Op deze manier kan je de structuur bij elkaar houden en gemakkelijker aan de muur bevestigen, zonder gehinderd te worden door de aanwezigheid van alle treden. De laatste kan later één voor één worden gerepareerd, waarbij je ervoor moet zorgen dat eerst de voorkant wordt afgerond en geslepen, dit om te voorkomen dat de zool van de schoenen het hout afsplintert.

De bevestiging van de ladder aan de muur kan afhankelijk van het type muur op verschillende manieren gebeuren; Hierdoor kunnen pluggen of draadstangen en chemische verankering worden gebruikt. Het spreekt voor zich dat het absoluut af te raden is om de ladder aan een gipsplaatwand te verankeren, ook al is het een eenvoudige houten ladder met 3 treden ; hoewel zoiets op statisch niveau kan worden bereikt, zou de gipsplaat in feite nog steeds niet in staat zijn om de dynamische belasting van het gewicht van de persoon die de ladder gebruikt te dragen.