Hoe maak je iets gezelligs van een kleine tuin? Van overkapping tot planten!

Het kan een behoorlijke uitdaging lijken: een kleine tuin inrichten. Je hebt immers maar weinig ruimte. Hoe kun je er toch iets fraais van maken? Als je het op de juiste manier aanpakt, met een doordacht plan, is er meer mogelijk dan je vooraf wellicht denkt. We delen graag onze tips!

Comfortabele en overdekte zithoek inrichten

Het is toch wel het belangrijkste onderdeel in de tuin: de zithoek. Dit is hét centrale punt in de tuin! Besteed hier dan ook de meeste aandacht aan. Je kunt simpelweg wat stoelen en een tafel neerzetten, maar het is beter om er iets mooiers van te maken. Ga op zoek naar luxe tuinmeubilair, waar je echt blij van wordt. Van een gezellige picknicktafel tot een fraaie loungeset: dit ziet er voor iedereen weer anders uit. Ook terrasoverkappingen voor een kleine tuin zijn ideaal, zodat je met minder weer gewoon buiten kunt zitten. Daarnaast ziet een moderne overkapping er mooi uit, bijvoorbeeld van vankootentuinenbuitenleven.nl. Denk aan een sierlijke overkapping van hout of juist een strakke overkapping van staal of aluminium.

Tuinplan uitwerken

Die zithoek moet er dus sowieso komen. Maar daaromheen heb je nog veel meer opties om uit te kiezen. Het is slim om een tuinplan uit te werken, om te achterhalen wat er wel en niet gaat lukken in jouw kleine tuin. Wat wil jij graag in je tuin hebben? Van een moestuintje tot een speelhoek voor je kinderen: de wensen verschillen per persoon. Misschien denk je juist wel aan een kleine vijver. Doe ook vooral inspiratie op door naar andere kleine tuinen te kijken. Maak op basis hiervan een tekening, om alle hoekjes in de tuin op een bijpassende manier in te kunnen richten. En onthoud: meten is weten! Meet bijvoorbeeld de maten van de tuinmeubels op en verwerk dit in de tekening.

Voldoende groen

Groen zorgt voor veel levendigheid in je tuin. Daarom mogen planten zeker niet ontbreken! Voorkom in ieder geval dat het een grijze tuin vol stenen wordt – daar wordt eigenlijk niemand gelukkig van. Wissel af tussen verschillende looks, voor veel variatie. Van groene grassoorten tot kleurrijke bloemen, en van hoge tot lage planten. Planten hoeven heus niet altijd om veel onderhoudswerk te vragen. Er zijn ook groenblijvers die je één keer plant en waar je lang van kunt genieten. Zet het groen in borders, zodat je niet veel onkruid hoeft te wieden. Plantenbakken met een waterreservoir maken water geven eenvoudig: je hoeft dit op deze manier niet dagelijks te doen. Dat scheelt weer tijd!

Niveauverschillen creëren

Als het een mogelijkheid is, kun je niveauverschillen creëren in de kleine tuin. Zo oogt de tuin optisch groter! Het lijkt namelijk alsof je meerdere, individuele hoekjes in de tuin hebt – wat sterk werkt. Maak het terras bijvoorbeeld hoger dan de beplanting verderop in je tuin. Het vraagt om een wat grotere verbouwing, maar het resultaat mag er absoluut zijn.