Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Hoe maak je je huis levensloopbestendig?

Lichamelijke klachten, verminderde mobiliteit of geestelijke problemen: het kan ons allemaal overkomen. Op latere leeftijd krijgen steeds meer mensen te maken met beperkingen. Toch willen we ook dan graag onafhankelijk blijven in ons eigen huis. Hoe maak je je huis levensloopbestendig, zodat je er zo lang mogelijk kunt blijven wonen?

Geschikt voor alle levensfasen

In Nederland wonen we steeds langer thuis. Dat is ook niet gek, want thuis is waar we ons fijn voelen. Bovendien is het vaak makkelijker, fijner en goedkoper dan verhuizen naar een andere woning of naar een instelling. Een levensloopbestendige woning is een woning die geschikt is voor alle levensfasen: je kunt er wonen als je gezond bent, maar ook als je een beperking hebt op welke manier dan ook.

Slaapkamer op de begane grond

Als je een slaapkamer op de begane grond hebt, dan kun je daar ongeacht je mobiliteit een stuk gemakkelijker komen. Zorg er ook voor dat de deuren en gangen in je huis breed genoeg zijn, zodat je er met rollator of rolstoel doorheen kunt. Natuurlijk kun je de muren niet zomaar verzetten, maar zorgen dat de gang leeg is zodat er mee ruimte is kan natuurlijk wel.

Traplift

Een traplift is een mechanisch hulpmiddel dat mensen met een mobiliteitsbeperking helpt om de trap op en af te gaan. Het stoeltje wordt op of langs de trap geplaatst en brengt je op een veilige manier naar boven en weer naar beneden. Laat je van tevoren goed informeren over de soorten trapliften die er zijn en de traplift kosten, voordat je overgaat tot de aanschaf ervan.

Een traplift hoef je overigens niet altijd te kopen, je kunt namelijk ook een traplift huren. Een professional kan je helpen met het maken van de juiste keuze door je hierin te adviseren. Ook meet deze alles voor je op zodat er een traplift op maat kan worden gemaakt na goedkeuren van de offerte.

Aangepaste badkamer

In een aangepaste badkamer kun je de douche of het bad veilig en comfortabel gebruiken, ongeacht je lichamelijke klachten of mobiliteitsbeperking. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals een douchezitje, een inloopdouche of een badstoel om in te zitten. Ook kun je kiezen voor een verhoogd toilet of een toilet met armleuningen en door de badkamer heen een aantal wandbeugels waar je je goed aan kunt vasthouden. Verder is het altijd een goed idee om de vloer (ook in de douche) te voorzien van antislipmatten zodat je niet kunt uitglijden. Overigens heb je deze ook voor in bad.

Veilig in je huis

Als je je huis levensloopbestendig maakt, is het ook belangrijk om te denken aan veiligheid. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een automatische deuropener, zodat je de deur ook kunt openen als je bijvoorbeeld je handen vol hebt. Ook kun je ervoor kiezen om deuren en ramen te voorzien van een alarm, zodat je je veilig voelt in je huis. Daarnaast is er ook een alarmknop voor ouderen. Dit is een klein draagbaar apparaatje dat je aan je kleding kunt vastmaken. Als je valt of in nood bent, kun je op de alarmknop drukken. Er wordt dan een alarm geactiveerd en er komt automatisch hulp.