Hoe maak je jouw tuin kind-proof?

Wordt je kind oud genoeg om alleen in de tuin te kunnen spelen, of ga je verhuizen met jonge kinderen en heb je voor het eerst een tuin? Hier vertellen we je hoe je er voor zorgt dat ze veilig in de tuin kunnen spelen zonder dat je continu een oogje in het zeil moet houden.

Als ouder weet je één ding zeker: Kinderen weten altijd weer gekke fratsen uit te halen waarmee hun kleding scheurt of vlekt, of waarmee ze zichzelf pijn doen. Als ze hun vrije gang kunnen gaan, is er altijd wel weer wat aan de hand wanneer ze naar binnen komen. Daarom is het vaak slimmer om de plek waar je kind speelt veilig te maken in plaats van ze voor zichzelf te behoeden. Zo kun je met een gerust hart de kleine af en toe alleen laten spelen en is het geen dagtaak meer om achter hem aan te rennen.

Een opgeruimde tuin is een veilige tuin

De eerste en veel voor de hand liggende oplossing is om je tuin opgeruimd te houden. Ligt er nog een hark, schop, tuinslang of ander gereedschap? Of staan ze tegen de schutting aan? Berg ze op direct na gebruik. Want ook al staan ze aan de kant, meestal kunnen ze gemakkelijk omvallen. Ook andere losliggende voorwerpen uit de tuin halen zal de plek een stuk veiliger maken voor je kind. Lopen is soms al een hele opgave, laat staan kijken waar je loopt! Er kan daarom maar beter niks voor je voeten liggen.

Hoogtes verminderen

Op of van een hekje of een bloembak springen is natuurlijk hartstikke leuk. Maar het kan fout gaan. Vooral wat oudere kinderen gaan graag op zoek naar het uiterste. Eerst op de bloembak, dan de afvalbak, via de schutting en dan op de schuur. Wie durft eraf te springen? Dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het misschien wel handig om goed te kijken naar de indeling van je tuin. Hele plantenbakken verwijderen is wat veel gevraagd, maar het is wel zo slim om de tuintafel iets verder van de schuur af te zetten en het minder gemakkelijk maken om overal op te klimmen.

Voorkom groene vlekken

Rond rennen en kruipen zullen kinderen sowieso doen. Vaak betekent dit dat ze daarna weer binnenkomen met groene en bruine knieën. Eén oplossing is al het gras uit de tuin halen en vervangen voor tegels of een houten vlonder, maar een grasmat biedt wel een zachte ondergrond die schaafwonden bespaart. De ideale tussenoplossing hiervoor is kunstgras! Er zijn veel verschillende soorten, zelfs speciaal voor ruwe speelpartijen, maar ook het prachtige natuurlijk uitziende sierkunstgras kan vele kinderknietjes aan, zonder deze groen achter te laten.

Nu je deze tips weet kun je hopelijk jouw kind wat vrijer in eigen achtertuin zijn gang laten gaan. Kinderen zijn nou eenmaal wat onhandig en zullen zelfs met alle voorbereidingen nog zichzelf pijn kunnen doen. Maar nu weet je in ieder geval zeker hoe het minder erg kan zijn.