Hoe ontwerp je een industriële ruimte waar je echt wilt wonen?

We houden allemaal van de industriële look. Maar laten we eerlijk zijn, niemand wil echt in een koude betonnen bak wonen, hoe trendy die er ook uitziet. Een kil, grijs pakhuis met zichtbare baksteen en staal klinkt misschien geweldig voor een showroom of autoreparatiewerkplaats, maar wie wil dat soort kille esthetiek in huis? Het goede nieuws is dat er tal van manieren zijn om je favoriete designelementen van industriële stijl op te nemen in een woonruimte die ook warm en gezellig aanvoelt. De onderstaande tips helpen hier zeker bij!

Mix materialen en texturen

Industriële stijl betekent toch alleen steen, staal en beton gebruiken? Absoluut niet! Je hoeft niet altijd alle agressieve metalen en hardwerkende materialen te gebruiken. Industriële stijl houdt van een verscheidenheid aan rauwe en verweerde elementen, dus experimenteer gerust. Een mix van verweerde lederen industriele meubels en jute accessoires voegt bijvoorbeeld visuele warmte en diepte toe om je ruimte leefbaarder te maken. Houd je gewoon aan een beperkt kleurenpalet, zodat je look niet te druk aanvoelt.

Start met comfortabele basis

Als je aan industriële interieurs denkt, denk je waarschijnlijk niet aan zachte bedden, zachte banken of donzige dekens. Maar dat hoeft niet zo te zijn! Om een ​​ruimte te ontwerpen die zowel industrieel als comfortabel is, begin je je kamer met basismeubilair dat comfort vooropstelt. Een pluche bank met strakke lijnen voegt comfort toe, maar voelt nog steeds alsof het heel goed gaat met de industriële sfeer.

Voeg pluche vloerkleed toe

Je kunt zachte, pluche items misschien niet gelijkstellen aan een industriële stijl, maar het is belangrijk om knusse accenten toe te voegen aan kamers die kil en streng aanvoelen. Een zacht, pluizig wollen vloerkleed onder de voeten fleurt zelfs de meest serieuze ruimtes meteen op. Denk bijvoorbeeld aan een exemplaar dat een minimaal, geometrisch patroon en een neutrale kleur heeft om de industriële look te behouden en tegelijkertijd warmte toe te voegen aan de ruimte.

Verzacht met organische vormen

Hoewel we er dol op zijn, valt niet te ontkennen dat industriële stijl een beetje kan worden meegesleept door de harde lijnen en scherpe randen. Een manier om het te verzachten? Voeg wat organische en/of abstracte kunst en accessoires toe om de soberheid te doorbreken. Kunstwerk met zachte, organische dessins of abstracte vormen werkt geweldig als middelpunt boven een bank of mantel. Ook kun je hiervoor gebruik maken van industriele kapstokken die er alsnog organisch uitzien qua vorm.

Neem kleurrijke planten op

Hoewel industrieel design vaak wordt geassocieerd met de afwezigheid van kleur, kan al dat grijs ijskoud gaan aanvoelen in een open ruimte. Een gemakkelijke manier om kleur in industriële ruimtes te brengen, is door planten toe te voegen! Planten brengen zowel groen als een gevoel van leven in de ruimte, maar zullen de kamer niet verpesten met kleur. Het is het beste van twee werelden dus. Dit is een geweldige manier om een ​​industriële ruimte op te fleuren terwijl de integriteit van de stijl intact blijft.