Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Hoe restaureer je oude meubelen?

Het restaureren van antieke meubelen is een activiteit die al heel lang wordt beoefend en zelfs als een soort kunst wordt beschouwd. Tegenwoordig is het nog steeds behoorlijk populair en zijn de opties praktisch eindeloos, aangezien jouw mogelijk volgende project te vinden is op evenementen waar je zo naartoe kunt, zoals vlooienmarkten, snuffelmarkten, garageverkoop, enz.

Antiek of vintage meubilair heeft een heel bijzondere stijl waardoor het zeker opvalt tussen de minimalistische alternatieven die tegenwoordig in de mode zijn. Daarom is het niet verwonderlijk dat, zelfs als het gaat om meubels die decennia of zelfs eeuwen geleden in de mode waren, ze een grote schare fans hebben, die de voorkeur geven aan een elegant gedecoreerd meubel, met bloemen en reliëfontwerpen.

In dit kader bieden wij je een paar tips aan waarmee je zo aan de slag kunt in de restauratie van antieke meubelen. Of je nu een ladekast van jouw grootmoeder hebt geërfd, of een kast in Victoriaanse stijl hebt gevonden op een antiekverkoop; Deze herstellen en terugbrengen in hun oorspronkelijke staat is niet zo moeilijk als je jezelf misschien kunt voorstellen.

Stappen om oude houten meubels te herstellen

Als je geïnteresseerd bent geweest in het herstellen van een antiek meubelstuk om deze opnieuw te gebruiken of te voorkomen dat je het weg moet gooien dan zijn hier de stappen die je moet volgen om zowel het antiek zelf te beschermen als het een afwerking te geven alsof deze zo uit een fabriek komt.

1. Meubelreiniging

Het eerste wat je moet doen wanneer je begint met het herstelproces van een oud meubelstuk, is om het grondig schoon te maken.

Om dit te doen raden we je aan om producten te gebruiken die niet te agressief zijn met de materialen, zoals microvezeldoeken, katoen en een spons. Deze dienen om stof te verwijderen en bovendien kun je ze onderdompelen in water met alcohol om de oppervlakken van het meubel te desinfecteren en vuil zoals vuil, spinnenwebben, enz. te verwijderen.

2. De onderdelen uit elkaar halen

In de volgende stap kun je het meubel grondiger behandelen, zodat je er na de restauratie veel langer van kunt genieten. Begin het meubel stuk voor stuk te demonteren door de schroeven te verwijderen die de deuren bij elkaar houden, evenals de laden en de verwijderbare planken. Scheid ze vervolgens in categorieën om ze één voor één te behandelen en maak ook meteen werk van het opvullen van de scheuren waartoe je voorheen geen toegang had.

3. Houtworm elimineren

Bij de demontage adviseren wij je om de staat van het hout van het meubel te analyseren om vast te stellen of er al dan niet houtworm aanwezig is. Dit wordt gepresenteerd in de vorm van kleine gaatjes. Als dit niet wordt behandeld, zullen de insecten die het produceren het materiaal blijven slopen en uiteindelijk het meubilair onbruikbaar maken.

Om er vanaf te komen, moet je met behulp van een borstel anti-termietproducten aanbrengen totdat je alle gaten met houtworm hebt gevuld die je kunt zien. Wikkel de meubelstukken vervolgens in plastic en laat ze 2 dagen staan. Als de tijd om is, herhaal je het proces opnieuw.

4. Oplosmiddel of schuurmachine?

Nu je van het ongedierte in het meubel af bent, moet je het gelakte hout strippen om een ​​nieuwe laag aan te brengen die de eigenschappen intact heeft om het te beschermen.

Als je je afvraagt ​​hoe je een meubelstuk moet strippen; Hier zijn een aantal oplossingen voor en de meest gebruikelijke is om een ​​oplosmiddel te gebruiken om de oude vernis te verwijderen. Dit kan met een borstel of met een schuurmachine, die zeer voorzichtig moet worden gebruikt om te voorkomen dat het invloed heeft op de details van het meubel.

De schuurmachine kan op zijn beurt ook een goede oplossing blijken te zijn als je je afvraagt ​​hoe je een meubel schildert met een oude verflaag die maar moeilijk te verwijderen is met oplosmiddelen. De schuurmachine werkt snel en grondig en je kunt zelf bepalen in welke mate je het hout wilt bewerken.

5. Vernistoepassing:

Alvorens watergedragen of synthetische vernis aan te brengen raden wij je aan het hout opnieuw schoon te maken, ditmaal om eventueel vrijgekomen stof van de schuurmachine en de verfresten die met de borstel met oplosmiddel zijn achtergebleven, eerst te verwijderen.

Dit moet je echt doen, omdat -als het oppervlak niet helemaal schoon is- de lak zich zal vermengen met de deeltjes en onvolkomenheden in de afwerking zou kunnen veroorzaken.

Nadat alle stukken schoon en voorbereid zijn kun je beginnen met het aanbrengen van een laag van de vernis naar keuze, die minimaal 24 uur moet drogen. Als het klaar is, gebruik je een schuurpapier met een zeer fijne korrel om alle kanten van het meubel een beetje ruw te maken en dan breng je een nieuwe vernislaag aan, zodat het weer een hele dag kan drogen.

6. Wax aanbrengen

Als de droogtijd voorbij is, neem je de wax of meubelpoets, dompel je de spons of microvezeldoek erin en begin je het te verspreiden over alle kanten die zichtbaar zullen zijn wanneer je het meubel weer in elkaar zet.
Als je bijvoorbeeld bezig bent met het restaureren van een eettafel dan hoef je alleen de bovenkant van het meubel, de randen en de poten in de was te zetten, want dat is wat je ziet als je het op zijn plaats zet.

7. Het hout polijsten

Nu is het tijd om te polijsten. Dit kan of handmatig of machinaal worden uitgevoerd, afhankelijk van de structuur van het meubel. We raden je echter aan om waar mogelijk een boormachine met polijstschijf te gebruiken om het proces te versnellen en een grondigere glans te krijgen.

Poets alle gebieden waar je was hebt aangebracht, totdat ze glanzend zijn en als je klaar bent, hoef je alleen nog maar het meubilair weer in elkaar te zetten en er nog vele jaren van te genieten.

Extra tip: Probeer bij het recyclen van meubels de metalen onderdelen te vervangen die al gecorrodeerd zijn, zoals schroeven, lagers, knoppen en handgrepen, aangezien deze zowel de esthetische afwerking van het meubel als de duurzaamheid van het restauratieproces kunnen aantasten.

Daarnaast mag je ook niet vergeten om de juiste bescherming te gebruiken. Denk hierbij aan zaken als werkhandschoenen, veiligheidsbrillen, filtermaskers en ook een schort om jouw kleding tijdens het werk schoon te houden. Bij oplosmiddelen dien je handschoenen en een veiligheidsbril te gebruiken, want dit kan zeer irriterend zijn voor huid, haar en ogen.