Hoe schilder je keukenmeubels?

Als je het uiterlijk van onze keuken wilt opfrissen dan hoef je niet altijd nieuwe meubels te kopen. Vaak zal het een goed idee zijn om keukenmeubels te vernieuwen, het is zeker goedkoper en mits goed gedaan ook een gegarandeerd succes en levert ons een compleet nieuwe versie van onze oude keuken op. Dus hoe moet je te werk te gaan en hoe moet het schilderen van oude keukenmeubels worden gedaan, zodat het effect jou zal bevallen? We zullen je proberen kennis over dit onderwerp bij te brengen, zodat jij zonder enige hulp keukenfronten kunt schilderen, ongeacht waar ze van gemaakt zijn.

Waarom schilderen en niet vervangen?

Keukenmeubels behoren tot het soort meubels waarbij het erg belangrijk is om het af te stemmen op het interieur, alleen dan is het functioneel en zeer ruim. Als je meubels in jouw keuken hebt waarvan de functionaliteit jou tevreden stelt, maar sommige elementen van de kasten zijn beschadigd en zien er niet zo goed uit als toen jij ze kocht, en bovendien wil je er niet veel geld aan uitgeven qua renovatie, is het een goed idee om de meubels eenvoudig op te frissen door de fronten met een speciaal geselecteerde verf te schilderen. Het werk lijkt vrij eenvoudig, maar het is onderworpen aan verschillende regels en als je je er niet aan houdt, kan het resultaat behoorlijk afwijken van het beoogde effect.

Hoe kun je keukenmeubels opnieuw schilderen – voorbereiding

We beginnen het werk door alle kasten leeg te maken van de inhoud, we verwijderen ook alle voorwerpen van het keukenblad zodat ze niet per ongeluk met verf worden bespat. Meestal vernieuw je de fronten, maar ter gelegenheid van dergelijke werkzaamheden is het de moeite waard om na het leegmaken van de meubels meteen te controleren of het interieur niet gereinigd hoeft te worden. Als je dit doet dan worden onze meubels zowel van binnen als van buiten opgefrist. De elementen die je wilt schilderen moeten ook worden gereinigd, hierna kun je het oppervlak ontvetten en dan zal de verf er beter aan hechten. Hoe keukenmeubels ontvetten voor het schilderen? Het kan met een normaal huishoudelijk reinigingsmiddel gedaan worden voor het reinigen van verschillende oppervlakken.

Voor het schilderen moeten ook alle handgrepen en knoppen worden verwijderd en moet de te schilderen deur worden losgemaakt van het meubel. Het is veel gemakkelijker om een ​​grondige coating te krijgen als onze werkplek goed is voorbereid. Daarom is het beter om de fronten op voorbereide schragen te schilderen, waarop het te schilderen element vlak wordt geplaatst. Natuurlijk moet het gebied rond de schragen ook worden beschermd met folie, zodat druipende verf de vloer niet beschadigt. Vervolgens markeren we de plaatsen die we met verf gaan bedekken. Daarom moeten alle elementen waarop het ongewenst is (bijv. de scharnieren) worden beschermd met schilderstape.

Schilderen van keukenmeubels van MDF, fineer, hout en andere oppervlakken. 
Voordat je het oppervlak van het meubel met verf gaat bedekken moet je kijken welke afwerking het tijdens de productie heeft gekregen. Als jouw keukenkasten fineerfronten hebben, schuur ze dan lichtjes op met fijn schuurpapier totdat het oppervlak voldoende verfhechting heeft. Als de voorkant van gelakt hout is dan zal het waarschijnlijk nodig zijn om alle oude vernis te verwijderen, of in ieder geval in een toestand te brengen waarin het oppervlak egaal en glad is, zonder dat de vernis afbladdert.

Houten oppervlakken worden eerst met grof schuurpapier ingewreven, daarna fijnkorrelig en ten slotte worden de oppervlakken afgestoft en schoongemaakt. We gaan op dezelfde manier te werk in het geval van MDF-fronten – dus daarbij ook het oppervlak afschuren met fijn schuurpapier. Evenzo moeten meubels worden geschuurd met schuurpapier, totdat de oude laag er zoveel mogelijk af is.

Nadat het matteringsproces is voltooid, bekijken we de verkregen oppervlakken. Als er onregelmatigheden en materiële verliezen zijn, is het goed om de stopverf voor te bereiden om de defecten te egaliseren. Stopverf wordt met een dunne laag aangebracht en moet eerst drogen, dus wacht tussen de lagen totdat de vorige is opgedroogd (een te dikke laag barst namelijk tijdens het drogen en is niet mooi). Nadat de laatste laag is opgedroogd, moet het oppervlak opnieuw worden geschuurd, waarbij de stopverf dan wordt geëgaliseerd zodat het oppervlak weer vlak is.

Verven van keukenmeubels – kleuren

Ieder van ons heeft een ander idee over welke verf bij keukenmeubels past. Ongeacht de kleurkeuze zijn hier echter bepaalde universele regels van toepassing. Als de meubels oorspronkelijk een intense donkere kleur hadden, bijvoorbeeld rood, zwart, marineblauw, en je wilt nu overstappen op een lichte kleur, dan wordt dat een behoorlijk moeilijk proces. Om ervoor te zorgen dat de verf voor keukenmeubels de intense oude kleur goed dekt, moet je meerdere verflagen aanbrengen om een ​​uniforme kleur van het oppervlak te verkrijgen.

Soms zijn drie lagen voldoende, soms zelfs vier lagen. Je moet niet vergeten dat elke volgende laag pas wordt aangebracht nadat de vorige laag volledig droog is. Het is gemakkelijker om de kleur van lichte meubels te veranderen in een donkere kleur. En dus is het schilderen van witte keukenmeubels in grijs of zwart zoveel gemakkelijker dan andersom.

Verf voor het schilderen van keukenmeubels – type

De keuze van de verfkleur is echter niet alles. Verf voor keukenkasten moet ook worden geselecteerd op basis van het oppervlak waarvoor het is bedoeld. Als het schilderen van de keukenmeubels in jouw huis werd ingegeven door het feit dat de prijs van een nieuwe set meubels te hoog is, dan wil je misschien ook de goedkoopst mogelijke verf gebruiken om het oppervlak van de kasten te vernieuwen. De goedkoopste optie zijn alkydverven die bij veel fabrikanten verkrijgbaar zijn, de keuze moet vallen op verven die voor renovatie worden gebruikt. Krijtverven zorgen voor een matte of semi-matte afwerking.

Dit zijn in ieder geval verven op waterbasis, maar het aanbrengen ervan is niet eenvoudig, omdat elke penseelstreek zijn sporen achterlaat op het geverfde oppervlak, maar ze zorgen voor schaduw bij het aanbrengen van twee kleuren. Afhankelijk van de fabrikant hebben sommige acrylverven een extra laag keukenmeubelvernis nodig om bescherming te bieden tegen mechanische schade en vocht.

De meest gebruikte verven voor meubelrenovatie zijn echter meubelverven. Deze speciale verven dekken zowel meubeloppervlakken als bijvoorbeeld keramische tegels af. Het is een verf die bestand is tegen hoge temperaturen, mechanisch resistent en moeilijk vuil en vlekken opneemt tijdens het gebruik. Meubelverf zorgt voor een satijnen afwerking. En hoe schilder je keukenmeubels hoogglans? Elke verf in de beschrijving heeft informatie over welk oppervlak we kunnen krijgen na het schilderen. In de winkel zijn matte verven verkrijgbaar, waarmee je zowel een semi-matte afwerking als het meubel met een hoogglans kunt afwerken.

Zelf meubelfronten schilderen – selectie van gereedschappen.

De keuze van gereedschap om te schilderen hangt voornamelijk af van de voorkeuren van de persoon die meubels schildert, maar er worden ook verschillende aanbevolen, afhankelijk van het te schilderen oppervlak en de grootte ervan. Meestal worden voor het schilderen verschillende soorten penselen en rollen gebruikt, waarvan de grootte kan worden gekozen op basis van het type object dat moet worden geverfd. Terwijl borstels vooral in grootte (breedte) verschillen, verschillen rollen ook in materiaal.

Een vachtroller is geschikt voor gelakte fronten en een schuimroller is handiger voor gelamineerde fronten. Gladde rollers laten geen sporen achter op het oppervlak die borstelharen kunnen achterlaten, maar een klein penseel is wel nodig bij het schilderen van kleine details. Een andere verfuitrusting is een verfpistool. Wanneer je overweegt welk soort verfpistool je moet kiezen, moet je rekening houden met het type verf dat wordt gebruikt en de grootte van het te schilderen oppervlak. De verfpistolen verschillen ook in gewicht, de grootte van de verfcontainer en de manier waarop ze worden aangedreven.

Thuis schilderen – nuttige informatie

Of je nu keukenmeubels in huis gaat schilderen of ander schilderwerk gaat uitvoeren, zorg altijd voor een goede ventilatie van de werkplek. Absoluut noodzakelijk wanneer je verf gebruikt met een intense geur, maar ook handig wanneer de verf geurloos is, omdat een goede luchtcirculatie een snelle droging van de verf bevordert en zo de volgende verflaag in een kortere tijd kan worden aangebracht.

Onthoud ook dat wanneer je de fronten schildert door ze horizontaal te plaatsen, je de vorming van vlekken erop beperkt, zelfs als je per ongeluk iets meer verf in één keer aanbrengt dan aanbevolen. Als je een esthetisch gevoel hebt en weet hoe je het moet gebruiken dan kun je proberen verschillende elementen met verschillende kleuren te schilderen. Zo kun je de plinten in een andere kleur verven dan de rest van de meubelfronten, of met sjablonen naar keuze een leuk patroon op de fronten aanbrengen.

Geverfde keukenmeubels zien er ook mooi uit als je ze opfrist met nieuwe handgrepen en knoppen. Deze elementen zijn er in een grote verscheidenheid en hun prijzen zijn niet hoog. Let bij het monteren van meubels na het schilderen op de staat van hun scharnieren, ladegeleiders en schokdempers. Degenen die door de tijd versleten zijn, moeten worden vervangen door nieuwe.

Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn van zo’n keukenmetamorfose, weet dan dat het opnieuw schilderen van meubels, hoewel het wat werk vergt, een makkelijke manier is om een ​​oude keuken goedkoop om te toveren. Als je niet tevreden bent met het bereikte effect kun je de meubelfronten nog steeds vervangen door nieuwe of zelfs het hele meubel vervangen door nieuwe. Dit kost echter veel meer geld, dus het is de moeite waard om eerst te proberen het meubilair te restaureren.