Hoe verleng ik de levensduur van mijn buitenmuren?

De meeste mensen vinden het ontzettend leuk om bezig te zijn met de inrichting van hun woning. Als het aankomt op het onderhoudsgedeelte, is dat vaak minder leuk. Toch is het belangrijk daarmee bezig te zijn. Achterstallig onderhoud kan het woonplezier namelijk aardig verminderen. Denk bijvoorbeeld aan buitenmuren die op een gegeven moment vocht doorlaten. Dat is iets wat je wil voorkomen. Maar hoe voorkom je nu die vochtplekken en verleng je de levensduur van de buitenmuren zo lang mogelijk? Het antwoord vind je in dit artikel!

De oorzaken van een beschadigde buitenmuur

Na verloop van tijd raakt een buitenmuur bevuild. Bijvoorbeeld door C02-uitstoot als je langs de snelweg of bij de industrie woont. Maar ook door het zout dat in zeewater zit als je bij de zee woont. Of simpelweg door regen, mos en algen. Als deze vervuiling te lang blijft zitten, kan de buitenmuur beschadigd raken. Het gevolg zijn scheuren in de gevels of doorslaand vocht.

De buitenmuur reinigen

Het spreekt voorzich dat een buitenmuur dus ook regelmatig gereinigd moet worden. Een reiniging kun je zelf uitvoeren met de hogedrukspuit. Maar je kunt een gevelreiniging ook uitbesteden. Dit is verstandig als je niet zeker weet of je de gevel meer kwaad dan goed doet als je zelf gaat reinigen. Een professionele reiniger van Prova komt altijd eerst vrijblijvend op bezoek om de buitenmuren te inspecteren en advies uit te brengen over de beste reinigingsmethode. Waar je ook woont, Prova komt overal in Nederland langs. Van gevelreiniging Almere tot gevelreiniging in Limburg.

De beste reinigingsmethode

De beste reinigingsmethode is afhankelijk van de mate van vervuiling en het materiaal waarvan de gevel is gemaakt. Zo worden oude, historische panden vaak gereinigd met nevelstralen. Voor een groene aanslag is een hogedrukreiniging geschikt. En voor hele zware vervuiling is vaak een chemische reiniging nodig. Een gevelreiniging luistert dus best wel nauw.

De levensduur verlengen

Nu de gevel eenmaal gereinigd is, wil je natuurlijk ook de levensduur verlengen. Om dat te doen, is het verstandig de gevel te impregneren. Tijdens het impregneren wordt met behulp van een roller een vochtafstotende laag aangebracht op de buitenmuren. Het woord zegt het al; deze laag voorkomt doorslaand vocht. Ook zorgt de impregnatie ervoor dat vuil zich in de toekomst niet goed hecht aan de buitenmuren. De invloeden van buitenaf, zoals de zee, de industrie, de auto’s en het weer, zijn op deze manier niet meer schadelijk voor de buitenmuur.