Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Wanneer je ergens geld kan besparen dan moet je dat natuurlijk niet na laten. Een mooie besparing zou je kunnen halen door spouwmuurisolatie. Daar zijn veel voordelen uit te halen op economisch vlak. Buiten besparingen wordt de waarde van je huis ook meer. Leuk dat dit hier allemaal staat, maar wat is spouwmuurisolatie nu eigenlijk? In deze blog lees je alles wat je weten moet over spouwmuurisolatie.

Wat is nu eigenlijk een spouwmuur?

De buitenmuur van je woning wordt ook wel de spouwmuur genoemd. Deze muur bestaat uit twee delen. Dat zijn de binnen- en de buitenmuur. De ruimte die over is gebleven tussen deze twee muren wordt ook wel de spouw genoemd.

In de jaren dertig is het gebruik van spouwmuren begonnen. Hiermee werd ervoor gezorgd dat de woningen geen last meer hadden van vochtproblemen. Het idee erachter is dat de buitenmuur het vocht van bijvoorbeeld de regen op zou vangen. De spouw op zijn beurt zorgt er dan weer voor dat dat water, door kleine gaatjes in de buitenmuur, weer zal verdampen.

Spouwmuurisolatie

Zoals je hebt kunnen lezen is de spouw een zeer geschikte oplossing voor vochtproblemen. Maar ondertussen zorgt de spouw er ook voor dat het in de zomer langer warm blijft in je huis en in de winter koud.

Om ervoor te zorgen dat de temperatuur in alle jaargetijden aangenamer te maken zou spouwmuurisolatie een hele goede oplossing zijn. Als je er voor spouwmuurisolatie kiest dan zal de spouw gevuld worden met isolatiemateriaal. Hierdoor zal de warmte van binnen niet meer verloren gaan maar meer gelijkmatig verdeeld worden.
Zo zal het in de zomer dus ook lekker koel blijven in huis. Het isolatiemateriaal dat in de spouw gespoten wordt is van een dergelijk materiaal gemaakt dat het vocht nog steeds goed kan verdampen.

Hoe gaat spouwmuurisolatie te werk?

Het is een voordeel dat het isolatiemateriaal door gaatjes in de muren de spouw in gespoten worden. Er hoeft dus niet een hele muur afgebroken te worden om de spouw te kunnen isoleren. Daardoor heb je er geen last van en geeft het ook geen troep. Het isoleren van de spouwmuur duurt ongeveer een dag en de effecten ervan zullen direct merkbaar zijn.

Welk isolatiemateriaal wordt er gebruikt?

Het meest voorkomende isolatiemateriaal dat gebruikt wordt zijn purschuim, glaswol of EPS-Parels. Deze drie materialen zijn allemaal thermisch en geluiddempend. Op die manier blijft de temperatuur in huis aangenaam.

Bij de minder brede spouwmuur wordt er vaak voor gekozen om purschuim te gebruiken. Dit doordat er een dunnere isolatielaag nodig is. Purschuim is wel wat meer aan de prijs dan glaswol of EPS-parels. De EPS-parels en glaswol hebben een lagere isolatiewaarde dan dat purschuim heeft. Dit kan gecompenseerd worden door het aanbrengen van een dikkere isolatielaag.

Het is wel goed te vermelden dat glaswol of EPS-parels een meer milieubewuste keuze zouden zijn. Dit omdat deze helemaal van gerecycled materiaal gemaakt zijn.