Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Hoe wordt een moslimhuis ingericht?

De islam is een religie die nederigheid aanmoedigt, maar dat betekent niet dat huizen saai moeten zijn. Het is vergelijkbaar met de dynamiek tussen zelfvertrouwen en arrogantie: zelfvertrouwen is een kamer binnengaan in de wetenschap dat je de beste bent, terwijl arrogantie een kamer binnengaat en iedereen vertelt dat je de beste bent. Evenzo moet een moslimhuis met liefde worden ingericht, maar het mag geen rijkdom en extravagantie uitschreeuwen. In dit artikel geven we je meer informatie over hoe een moslimhuis vaak ingericht wordt.

 

Qibla

Moslims bidden 5 dagelijkse gebeden met het gezicht naar de Ka’ba gericht (dit wordt de qibla genoemd), sommige, zo niet alle, kunnen in groepsverband worden verricht. Daarom zul je in de meeste moslimhuizen een kamer (of ruimte) vinden die bestemd is voor gebed. Bij het plannen van de ruimte voor de gebedsruimte moet men er rekening mee houden dat deze zich niet in een verkeerszone mag bevinden, tegenover een badkamer of enige andere afleiding. De qibla wordt naar het raam gericht, zodat al het verkeer uit de aangrenzende kamers achter de persoon die bidt kan passeren zonder hem of haar te storen.

 

Kleuren

Een breed scala aan moslims beschouwt de kleur groen als een moslimkleur omdat het wordt genoemd in de koran (soera 76:21). De bewoners zullen groene gewaden van fijne zijde en brokaat dragen. En zij zullen gesierd worden met zilveren armbanden en hun Heer zal hun een zuiverende drank geven. Ook geven veel moslims de voorkeur aan bruin boven zwart als hun keuze voor een neutrale kleur. Zwart wordt meestal geassocieerd met begrafenissen en de dood, terwijl bruin warm en uitnodigend is.

 

Geen figuratieve objecten

Een belangrijke regel die je moet overwegen bij het inrichten van een moslimhuis, is om geen figuratieve objecten in het ontwerpplan op te nemen. Dit betekent geen kunst met menselijke of dierlijke vormen afkomstig uit bijvoorbeeld Oekraine en ook geen vrijstaande beelden of dierfiguren in meubels of accessoires. Kies ervoor om in plaats daarvan te decoreren met abstracte kunst, landschapsscènes of islamitische kalligrafiekunst.

 

Zitplaatsen

Sommige moslims geven de voorkeur aan zitplaatsen op de grond of op een laag niveau volgens de sunnah van de profeet. Dit kan zo simpel zijn als het plaatsen van een aantal matrassen rond de omtrek van een kamer direct op de vloer, of verhoogd op een frame.

 

Privacy

Privacy is van het allergrootste belang in een moslimhuis, dus er moeten raamschermen worden gekozen die licht doorlaten en tegelijkertijd privacy bieden. Shades versierd met islamitische geometrische patronen zouden een islamitische sfeer toevoegen aan het ontwerp van de kamer.

 

Schoenen

En ten slotte worden schoenen bij voorkeur uitgedaan in een moslimhuis omdat ze onzuiverheden met zich meebrengen, vooral in gebieden waar het gebed plaatsvindt. Overweeg tijdens het decoreren een ruimte te creëren voor zowel gastenschoenen als die van de eigenaren, zodat schoenen zich niet opstapelen en een oogpijn veroorzaken. Een andere decoratieoplossing voor dit probleem zou zijn om karpetten op te nemen in plaats van tapijten, zodat gasten hun schoenen aan kunnen houden tijdens hun bezoek.