Hoe zorg je voor een lagere energierekening?

We worden er al een tijdje voor gewaarschuwd: de gas- en elektriciteitsrekeningen zullen de komende tijd flink duurder uitpakken. Daar krijgen we allemaal mee te maken, helaas. Maar het is ook een mooi moment om eens te bedenken hoe je dusdanig energie kunt besparen dat je er daadwerkelijk iets van merkt op de eerstvolgende rekening. Hier zijn 5 tips!

Tip 1: trek een dikke trui aan

En vergeet niet om pantoffels aan te trekken. Je zult merken dat je, met een dikke trui en goede pantoffels, de centrale verwarming een stuk minder hoeft op te stoken dan je altijd gewend was. Staat de centrale verwarming altijd op 21 graden? Zet ‘m dan nu eens op 20 graden. Dit ene graadje kan al een enorm verschil maken op je energierekening. Maar dit ene graadje is met een lekkere warme trui en pantoffels nog prima te ondervangen.

Tip 2: laat alleen licht branden in de ruimte waar je bent

Dit werkt, natuurlijk, vooral goed als je in je eentje in huis bent of wanneer jullie altijd, met het hele gezin, in dezelfde ruimte zijn. Ga je een deur door? Doe dan het licht in de vorige ruimte uit. De LED lampen van tegenwoordig verbruiken maar weinig elektriciteit, dat is waar, maar wanneer ze dag en nacht voor niets branden is en blijft het gewoon zonde van je geld.

Tip 3: isoleer je zolder én de kruipruimte

In veel huizen is de zolder niet geïsoleerd. Er is dan gewoon wat spaanplaat tegen de rachels geplaatst die de dakpannen op hun plaats houden. Dat was lekker goedkoop tijdens de bouw, maar nu vliegt de warmte gewoon je huis uit. Door te kiezen voor steenwol en dit op de juiste wijze te verwerken op zolder zorg je ervoor dat de warmte in je huis blijft.

En wat denk je van de kruipruimte? Deze ruimte, onder je huis, waar je nooit komt kan een enorme verspiller van warmte blijken te zijn. Je voelt dit al snel als je eens op je sokken door het huis loopt. Door de kruipruimte te isoleren met behulp van EPS platen,

zorg je ervoor dat ook hier de warmte gewoon binnen blijft.
Wist je dat je EPS platen ook kunt toepassen onder een nieuwe aanbouw? Je plaatst deze platen dan op het zand en stort daar het beton voor de nieuwe vloer bovenop. Instant isolatie!

Tip 4: gebruik niet te veel water

Even lekker douchen, we doen het allemaal graag. Maar wist je dat je met een douchebeurt al snel 6 liter water per minuut door het putje laat stromen? Dit is verwarmd water, opgewarmd door een combinatie van gas en elektriciteit in je CV ketel. Het is dus hartstikke duur water! Sterker nog: heb je zo’n mooie regendouche? Dan kan het waterverbruik oplopen tot wel 15 liter per minuut!

Een handig hulpmiddel om waterverspilling te voorkomen is het gebruik van een zandloper of een wekkertje. Ook is het slim om bij het inzepen het water tijdelijk even uit te zetten. Douchen in minder dan 5 minuten moet lukken!

Tip 5: denk logisch na

Wil je één kopje thee? Vul dan niet de waterkoker tot aan de rand. Is je mobiel opgeladen? Trek de oplader uit het stopcontact. Doe de deur achter je dicht. Zorg dat de brievenbus in de deur niet open kan blijven staan. Zorg voor een kattenluikje op een sensor en voorkom zo dat het open blijft staan.

Wat zijn jouw handige tips om energie te besparen?