Houd pottenkijkers buiten de deur; zet er gewoon een schutting veur!

Geen erfzonde maar erfafzondering. Dat is wat je eenvoudig voor elkaar krijgt door een degelijke schutting neer te zetten. Eindelijk geniet je weer van je privacy!

Tegenwoordig zijn er genoeg zaken die we maar wat graag met elkaar delen. Kijk maar eens wat we allemaal op Facebook, Twitter en Instagram gooien, omdat we zo graag aandacht willen. De laatste selfies, relatie updates, kiekjes van kinderen en huisdieren, noem het maar op. Iedereen moet en zal weten hoe perfect jouw leven is.

Gek genoeg houden we dat meestal bij het digitale. Want dat mensen met eigen ogen getuige kunnen zijn van je privéleven is dan weer niet de bedoeling. Is dat geen ironie?

Hoe het ook zij, dat is je goed recht. Mogelijk vind jij het helemaal geen prettig idee dat mensen vanaf de straat – of vanuit de tuin van de buren – kunnen zien hoe jij ligt te zonnebaden of een gezellig onderonsje op het terras hebt met vrienden of familie.

En gelukkig hoeft dat ook helemaal niet. Al wat je daarvoor moet doen is een degelijke schutting bouwen. Hoe? Dat lees je hieronder.

Voorbereidingen

Een vooropgezet plan is altijd aan te raden wanneer je aan een dergelijk project begint. Maar doe sowieso nog even navraag bij zowel je gemeente als je buren. Die eerste vanwege de regels gelden voor de constructie van een erfafscheiding – zoals de maximale hoogte. De mensen die naast je wonen moeten het bovendien wel op prijs stellen dat zo’n schutting er komt. En met hen bespreek je natuurlijk ook hoe die eruit gaat komen te zien; zij moeten er namelijk, net als jij, dagelijks tegenaan kijken.

Bepaal daarom – eventueel samen met je buren, wel zo netjes – uit welke materialen je afscheiding zal bestaan. Hout is een voor de hand liggende keuze, maar ook beton, steenkorven, draad en kunststof behoren tot de mogelijkheden.

Ga je eenmaal aan de slag? Dan niet zonder eerst de ondergrond te hebben gecontroleerd. Gesteente, boomwortels, afval of andere obstakels mogen de bouw van je schutting immers niet belemmeren.

Bouwen

De aanleg van een schutting kan meerdere vormen aannemen. Zo zijn de panelen kant en klaar aan te schaffen, zodat je ze alleen maar op elkaar hoeft aan te sluiten en in de grond te zetten. Maar mocht je in een creatieve bui zijn, dan kun je natuurlijk ook de planken op een manier samenstellen die jou het beste uitkomt. Zo komt je persoonlijke erfafscheiding overeen met het uiterlijk en de sfeer van de rest van je tuin.

Heb je al enig idee hoe je de schutting in de grond gaat zetten? Hiervoor kun je meerdere accessoires gebruiken. Zo is daar de betonpoer, die altijd voor een stevige fundering zorgt. Maar ook heb je de keuze uit de paalhouder, die precies de juiste afmeting heeft om de palen van jouw gewenste breedte en dikte te bevestigen. Je beslissing zou uiteindelijk af kunnen hangen van de ondergrond of de directe omgeving ervan.

Kom je er niet helemaal uit? Dan is er vast een slimme jongen – of dame – in jouw plaatselijke bouwmarkt die je kan adviseren.

Veel succes!