Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Hout maakt je woning gezelliger

De koppositie op de ranglijst van meest duurzame bouwmaterialen wordt al eeuwenlang bezet door hout. Met eerlijk inlands hout ben je niet alleen goed bezig met het oog op het milieu, maar creëer je ook een warme, gezellige sfeer in huis. Zelfs de kleinste accessoires die van hout gemaakt zijn, brengen je woning tot leven. En wanneer je ze zelf maakt, zijn ze nog uniek ook.

Nieuwe woning

Verkochte woningen worden in Nederland doorgaans leeg opgeleverd. Dat is aan de ene kant fijn, omdat je dan beter kunt nadenken over de inrichting. Aan de andere kant is het jammer, omdat je van het vele ‘afval’ dat uit zo’n woning tevoorschijn komt weer nieuwe dingen kunt maken. Sommige meubels zijn misschien wel op te knappen. Betrek je een woning, dan is duurzaamheid één van de eerste dingen waar een mens zich druk over maakt. Wat is de goedkoopste energieleverancier van groene stroom en wat leveren zonnepanelen op de lange termijn op, dat soort dingen.

Douglas, lariks of eiken

Mocht je nieuw, vers hout willen kopen voor de meubels die je straks gaat maken, dan is het zaak om hout met een FSC- of PEFC-keurmerk te nemen. Dit garandeert dat het hout eerlijk gekweekt is. In Nederland zijn er boomkwekerijen die hier alle liefde in stoppen. Er komen dan geen milieuvervuilende aspecten bij kijken, zoals bijvoorbeeld transport over lange afstanden. Duurzaam is alleen niet altijd goedkoop. Een andere optie is om op internet op zoek te gaan naar gebruikt hout, of op bedrijventerreinen te vragen naar pallets die anders toch weggegooid worden. Die moet je dan even uit elkaar halen om optimaal van het houtoppervlak te kunnen profiteren. Veel palletmeubels die je online ziet bestaan uit hele pallets, maar als je ze uit elkaar haalt heb je veel meer mogelijkheden.

Aan de slag!

Hoe dan ook, probeer je hout zo eerlijk mogelijk te verkrijgen. Daarna komen de ideeën: langere planken nodigen uit tot het zelf ontwerpen van een eettafel of een boekenkast, en met restjes hout maak je kleinere dingen als een bijzettafeltje, een dienblad of een toiletrolhouder. Jouw unieke meubels en accessoires zullen anderen ook inspireren om hout te recyclen. Er komt een beetje creativiteit bij kijken, maar het maken van je eigen spullen is niet zo moeilijk. Ga aan de slag en je zult merken dat het net legoën is. Daarbij heeft dat knutselen dezelfde rustgevende werking als yoga of in de tuin werken. Drie vliegen in één klap: gratis duurzame en unieke meubels, lekker ontspannen bezig zijn en je huis wordt er ook nog mooier van.