Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Huis kopen samen met ouders oplossing woningmarkt

De woningmarkt is lastig omdat huizenkopers echt diep in de buidel moeten tasten. Het gebeurd steeds vaker dat er hypotheken worden geregeld met meer dan 4 aanvragers. De meest geregelde hypotheken zijn hypotheken met 2 personen en vlak daar achteraan hypotheken van ouders met eigen kind en eventuele aanhang. Huis kopen met ouders heeft als voordeel dat u veel meer kan lenen. Samen is er veel meer inkomen en eigen geld. Vaak heeft hun oude woning overwaarde welke wordt gebruikt voor de aankoop van een woning met de gehele familie.

Er is ook een keerzijde aan het kopen van een woning samen met ouders of schoonouders. Als de laatste ouder komt te overlijden dan treed het erfrecht in werking. Stel de overwaarde bedraagt € 600.000,- omdat er is afgelost en omdat er geld is ingebracht van de oude woning. Zijn er nog broers of zussen dan krijgen zij ook hun erfdeel. Onterven zal niet de bedoeling zijn. Worden er trouwens kinderen onterft dan hebben de onterfden nog altijd recht op hun legitieme portie. Het erfrecht bepaald dat de overwaarde verdeeld moet worden. In principe is de helft van de overwaarde voor het kind waarmee samen is gekocht. Het overige geld moet verdeeld worden met alle kinderen. Ook het kind die mede-eigenaar is deelt weer mee in de overwaarde van de gezamenlijke woning met ouders.

Notaris niet vergeten

De notaris is belangrijk. Ga altijd vooraf zaken regelen. Weet wat er te wachten staat. De notaris regelt zaken die hypotheekadviseurs niet kunnen. Het is belangrijk dat iedereen op de hoogte is van de regelingen. Gaat u met ouders een huis kopen dan dient u allemaal onder één dak te slapen. Iedereen dient ook ingeschreven te staan bij de gemeente. Het is verstandig om vooraf de gemeente te vragen of jullie daar met 4 personen mogen wonen. Een 4 persoonshypotheek samen met ouders is een geweldige oplossing. Het bieden gaat makkelijker en jullie bieden op huizen waar minder concurrentie op zit.

Vaak gaan mensen samen met 4 aanvragers een huis kopen met de bedoeling om dit later op 2 personen te krijgen. Deze constructie is erg lastig. Iedereen heeft recht op overwaarde en die moet echt opgebracht worden. Een hypotheek aanvragen om familie uit te kopen lukt meestal niet. Er gelden dan een hogere toetsrente waardoor hypotheek onbetaalbaar wordt. Wilt u met zijn allen weer apart gaan wonen dan dient u de woning te verkopen. Ieder ontvang zijn overwaarde en ieder gaat zijn eigen gang.

Huis kopen met vrienden kan ook

Steeds vaker is er vraag naar hypotheken met een groep vrienden. Een huis kopen met 10 man gaat niet lukken. Met vrienden een huis kopen kan tot 4 personen net zoals een hypotheek met ouders. Als een vriendengroep komt kopen dan heeft dat speciale aandacht nodig. Lexwonen, intermediair uit Elst (U) vertelde dat vriendengroepen de boel willen verhuren om op die manier goedkoper te zitten. Ongeacht de samenstelling van het aantal kopers, een woning die hypothecair is belast mag je nooit verhuren.

De reden is dat een huis in verhuurde staat minder waard is. Verder genieten huurders huurbescherming. Als 4 vrienden nu niet de hypotheek betalen kan de bank de woning niet verkopen als de hypotheeklasten niet betaald worden.

Wij hebben een huis gezien hoe nu verder

Jullie hebben als vriendengroep een woning gezien? Neem contact op met lexwonen. Bel lex op 06-83944458 of mail hem op info@lexwonen.nl. Het kan gebeuren dat een hypotheek voor een vriendengroep of samen met ouders complex wordt i.v.m. scheidingen en oude rechten. Er zal altijd gezorgd worden voor een degelijke oplossing met adviseurs die dit aankunnen. Een hypotheek met vrienden of ouders werkt anders dan alleen een huis kopen.