Huis verbouwen stappenplan

Een klein klusje zoals schilderen of een muurtje uitbreken heb je in feite zo gepiept. Maar zodra je echt alles grondig gaat aanpakken, kun je maar beter goed voorbereid zijn.

Met een beetje overzicht op het werk en je financiën kom je al een heel eind. Laten we echter niet op de zaken vooruitlopen en bij het prilste van het prille begin beginnen.

Stap I: het plan

Ga je je hele huis verbouwen of slechts een gedeelte? Hoeveel tijd heb je daarvoor nodig? Is je budget eigenlijk wel toereikend? Krijgt je kat stress van de verbouwing? En hoe relevant zijn de zaken die je aan wilt gaan pakken? Zodra je dit een beetje op een rijtje hebt, zie je dat je takenlijstje concrete vormen aan gaat nemen.

Bekijk eerst eens wat echt moet gebeuren. Onderstreep de klussen die echt belangrijk en een kruisje bij degenen die niet echt prioriteit hebben.

Oké, je hebt je prioriteiten nu letterlijk op een rijtje. Maar heb je daar allemaal wel geld en tijd voor? Maak ook nu je ‘darlings’ weer af. ‘t Is pijnlijk, ‘t is bloederig maar het moet.

Ja, is het je gelukt? Hartstikke goed! Dan is het nu je taak om deze karweien in een logische volgorde te gaan gieten. En natuurlijk uit te gaan voeren. Maar niet voordat je alles hebt aangeschaft wat nodig is om je project een succes te mogen gaan noemen. Zodra alles af is, uiteraard.

Stap II: de benodigdheden

Tja, die zijn heel divers. Verzeker je in ieder geval van topkwaliteit materialen, wat die ook maar mogen zijn. Voor iedere klus is weer iets anders vereist. Sowieso is het nooit verkeerd om wat extra achter de hand te hebben voor je-weet-maar-nooit.

Ben je al voorzien van betrouwbaar gereedschap? Zo nee, dan zou je daar maar beter gauw verandering in kunnen brengen. Zowel elektrische tools als handgereedschap ga je hoogstwaarschijnlijk al heel snel nodig hebben. Wil je helemaal compleet zijn? Dan doe je er heel verstandig aan om een complete gereedschapskist te bestellen. De ene variant is al helemaal gevuld, de andere is nog leeg en kun je juist gebruiken om het gereedschap dat je al hebt in op te slaan. Voor iedere tool en accessoire is ruimte gemaakt, zodat je altijd precies weet wat waar hoort te liggen.

Verbouwen betekent puin ruimen. Zorg er daarom voor dat je een container van geschikte grootte op je erf hebt staan.

Tot slot; weet je zeker dat je geen toestemming nodig hebt voor wat je wilt gaan doen? Ga dat voor de zekerheid na wanneer je van plan bent om ingrijpende veranderingen aan te brengen.

Stap III: de uitvoering

Aan de slag! Ga je dit allemaal in je eentje af kunnen? Hulp vragen is nooit verkeerd! Schakel daarom desnoods vrienden en familieleden in om je te helpen. Doe dat wel ruim van tevoren zodat ze hun schema voor je kunnen vrijhouden.

En wat je ook doet; wijk niet van je schema af! Zo raak je alleen maar kostbare tijd en klauwen vol geld kwijt.
Heel veel succes met je renovatie!