Huis verkopen, hoe gaat dat?

Er komt heel wat kijken bij het verkopen van een huis. Er zijn diverse valkuilen waar je op moet letten. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Kies de juiste makelaar!

Indien je jouw huis gaat verkopen is het belangrijk dat je de juiste makelaar kiest. Een makelaar heeft verstand van de onroerendgoedmarkt en kan je hier uitstekend bij helpen. Maar hoe kies je de juiste makelaar?

NVM makelaar

Een NVM-verkoopmakelaar behartigd de belangen van haar clienten. Ze zijn gecertificeerd en weten veel over de huidige huizenmarkt. Daarom doe je er goed aan om een NVM-verkoopmakelaar in te schakelen. Je kunt contact opnemen met de NVM om een makelaar in de buurt te vinden (tip: Nicolet Hoorn in Hattem). Je kunt het ook vinden via Google. Je vraagt een gesprek aan bij een makelaar bij je in de buurt, deze komt je helpen en je te woord staan. Het gesprek is altijd vrijblijvend. 

Kies het juiste moment!

Het is belangrijk dat je kijkt naar het moment wanneer je jouw huis wilt verkopen. Soms kan het zo zijn dat de huizenmarkt plat ligt. Op zo’n moment is het niet verstandig om je huis in de verkoop te zetten. Dit kan de huizenprijs doen zakken of het kan ervoor zorgen dat de verkoop lang duurt. 

Vraagprijs bepalen

Je kunt aan de hand van de WOZ-waarde de vraagprijs bepalen. Echter, wordt dit niet aangeraden. Je kunt natuurlijk ook je huis zelf verkopen en dit bepalen, maar als je geen verstand hebt van de markt kan dit een spoedige verkoop belemmeren. Door een makelaar in te schakelen kunnen jullie samen de juiste vraagprijs bepalen. 

Stappenplan:

Nadat je een verkoopmakelaar hebt ingeschakeld en de vraagprijs van je huis is bepaald onderneemt de makelaar de volgende stappen:

  1. De makelaar maakt een publiciteitsplan
  2. Je maakt je huis verkoopklaar. Dit betekend dat je het netjes maakt voor eventuele bezichtigingen. Een likje verf is soms ook nog nodig. 
  3. Er komen bezichtigingen.
  4. Indien een koper geïnteresseerd is in je huis plaatst deze een bod.
  5. Er wordt een voorlopig koopcontract ondertekend.
  6. Indien de koop rond is ga je met de kopende partij naar de makelaar om alles af te handelen.