Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Ikea keuken

Hoeveel Nederlandse huishoudens zouden ‘m hebben? Om over de internationale verspreiding ervan maar niet te spreken: de Ikea Metod Keuken. Het was in 2014 een kei van een lancering. Voor een betaalbare keuken ging je al naar Ikea maar met dit systeem kon je werkelijk alle kanten op en werd de keuken zelfs voor de meest kleine ruimten, met schuine wanden en rare hoeken bereikbaar. Allemaal koken in een Ikea keuken. 

Het grote pluspunt van deze Ikea variant was het aantal enorme mogelijkheden om de keuken zo te bouwen en in te delen dat deze passend was te maken voor iedere ruimte. Bovendien bood de keuken flink wat opbergmogelijkheden. Daarmee beantwoordde de keuken aan de behoefte van de consument. De keuken werd meer en meer een multifunctionele ruimte en dat zorgde voor die vraag naar ruimte en een nieuwe indeling.

Metod is meest veelzijdige Ikea keuken ooit

“METOD is de meest persoonlijke, flexibele en veelzijdige IKEA-keuken ooit. Van de kasten en deuren tot de scharnieren en lades, alles is zo ontworpen dat je vrij bent om de stijl, het ontwerp en de functionaliteit zelf te bepalen zodat het bij je eigen smaak, ruimte en budget past. De enige beperking is je eigen fantasie, je hoeft geen concessies te doen.” Zo kondigde Ikea het veelzijdige systeem aan.

Van de bekende klassieke Ikea keuken tot de nieuwste petflessen frontjes

Een keuken kopen bij Ikea was bijna dertig jaar geleden in het begin een beetje vreemd, totdat veel mensen erachter kwamen dat dit kwalitatief best goede keukens waren. Het grote voordeel zat ‘m bovendien niet alleen in de prijs, maar ook in het feit dat je werkelijk alles bij Ikea kon aanschaffen. Van frontjes tot werkbladen, van kastinrichting tot inbouwapparatuur. Je kocht er een complete keuken en kon dan ook nog eens lekker shoppen om deze aan te kleden.

De bekende eerste Ikea keuken hield lange tijd stand. De Metod was het vervolg. Een paar jaar geleden gooide het Zweedse concern hoge ogen met de Kungsbacka keukendeuren die gemaakt waren van hergebruikt hout en bekleed met een kunststoffolie van gerecyclede Pet-flessen. Iedereen had het over deze zwarte keuken waar Ikea flink wat reclame voor maakte. Het werkte. Zo gaat de Zweed constant met zijn tijd mee. Maar zelfs nu is de eerste en meest klassieke Ikea keuken nog altijd een hit, met het frontje met de strakke lijst rondom. (Sävedal). In menig keuken tref je deze frontjes nog aan.

In 1951 is er een eerste Ikea keuken catalogus

Dat Ikea in keukens zou gaan doen, lag in het begin niet voor de hand. Voor het prille begin van Ikea moeten we terug naar 1943 als de Zweed Ingvar Kamprad met het eindexamengeld dat hij van zijn vader kreeg een klein handeltje begint. Het zit de zeventienjarige Zweedse Kamprad uit het dorpje Älmhult in Småland in het bloed om de eigen broek op te houden. Het gebied is dunbevolkt, mensen hebben het er niet breed en je bent er vooral op jezelf aangewezen. Dat maakt hem creatief en innovatief. Hij bedenkt voor alles een eigen oplossing. Hij probeert al jong zijn eigen centen te verdienen door pennen en portefeuilles te gaan verkopen. Vanaf 1947 komen daar meubels bij. Als blijkt dat de klanten in de grote steden maar moeilijk te bereiken zijn, bedenkt hij in 1951 een catalogus. Zo wordt het voor iedereen gemakkelijk om zijn meubels te bestellen. Bovendien zorgt hij ervoor dat de meubels voor de meeste mensen goed betaalbaar zijn. De naam is vanaf het begin al Ikea.

Juist omdat de producten tegen een zo lage prijs worden aangeboden zijn de mensen in het begin nogal sceptisch. Dat lost Kamprad op door in zijn geboortedorp een showroom te bouwen zodat iedereen de meubels kan bekijken voordat ze deze bestellen.

Een Ikea keuken zelf in elkaar zetten? Het werkt! 

Als blijkt dat bij de distributie van de spullen nogal eens iets kapotgaat, besluit Kamprad dat bijvoorbeeld de poten van meubels prima los verpakt kunnen worden. Dan is het pakket gemakkelijker te vervoeren en minder kwetsbaar. Dat wordt als eerste uitgeprobeerd met een tafel, de Lövet. Deze wordt plat verpakt en het enige dat de klant nog moet doen is de poten er zelf onder schroeven. Het Ikea-concept is geboren en werkt. Tot op de dag van vandaag.

Na vijf jaar verbouwt Kamprad in 1958 de showroom tot een heuse winkel. En er zullen er nog vele volgen. Ikea groeit uit tot een wereldwijde keten van zelfbedieningswarenhuizen met populaire betaalbare meubels. De meeste filialen vind je momenteel in Duitsland en in Amerika. In 2017 kende Ikea 355 vestigingen in 29 landen. In Nederland werd de eerste Ikea in 1978 in Sliedrecht geopend, daarna volgden Amsterdam, Delft en Eindhoven. Inmiddels zijn er ook winkels in Heerlen, Utrecht, Groningen, Barendrecht, Hengelo, Haarlem, Amersfoort, Zwolle.

In navolging van Kamprads eerste kleine catalogus die hij op jonge leeftijd al ontwikkelde verschijnt in 2006 de bekende catalogus zoals wij die nog kennen. Eerste oplage: 175 miljoen exemplaren. Sinds 2019 is de catalogus alleen online in te zien. Ikea gaat met de tijd mee en duurzaamheid wint het van een huis aan huis verspreiding van het papieren exemplaar.

Ikea keuken: functioneel en gezellig

De keukens die in de catalogus worden aangetroffen zien er altijd functioneel en vooral gezellig uit. Die wil je. Was jarenlang de Faktum keuken een hit, met de komst van de Metod is er weer een goed systeem bedacht. Volgens Business Insider doet Ikea er vijf jaar over om een nieuwe keuken te ontwerpen. “Die tijd hebben de Zweedse ontwerpers nodig om het design te perfectioneren om de kosten zo laag mogelijk te houden.”

De koper bespaart en dan weliswaar geld mee, maar als consument moet je bereid zijn tijd te investeren in een meubel of keuken van Ikea. “Als de keuken wordt gebracht schrik je je rot,” vertelt Jet die vorig jaar een Ikea keuken liet plaatsen. “Het huis stond in een mum van tijd vol met dozen. Ik heb zelf met een vriendin alle kastjes in elkaar gezet en was blij dat zij een beetje ruimtelijk inzicht had. Mij zakte de moed al in de schoenen bij het zien van alle panelen, strips, zakjes vol schroefjes en scharnieren, en de handleiding van de stap voor stap montage. Bouwvakkers hebben uiteindelijk de keuken geplaatst.” Dat ze daarna nog iets hebben geruild en een deel hebben bijgekocht is dan weer het grote voordeel van een Ikea keuken. “Je hoeft bijvoorbeeld niet te wachten op een extra kast. Die ga je gewoon ophalen.”

Veel mensen kiezen ervoor door een montagebedrijf de keuken in elkaar te laten zetten en te plaatsen. Dat scheelt veel tijd en stress. Vooral als zo’n bedrijf het vaker doet, zit de keuken snel in elkaar. De vijf jaar dat Ikea bezig is zo’n systeem te bedenken is dan ook helemaal zo gek niet. Er moet in alle gevallen een manier gevonden worden om het gebruiksgemak te verbeteren en de productiekosten zo laag mogelijk te houden. Ter vergelijking: de autofabrikant doet drie jaar over het ontwerpen van een nieuwe auto.

Ikea keuken is de nieuwe woonkamer

Volgens de Ikea experts is de keuken de ‘nieuwe woonkamer’ geworden en wordt er steeds meer aandacht aan de inrichting besteed. In 2013 verkocht Ikea zo’n miljoen keukens per jaar. Dat zal nu niet veel anders zijn.

Ingvar Kamprad overleed in januari 2018 in zijn slaap. Hij werd 91 jaar. De naam IKEA stelde hij samen uit zijn eigen initialen I en K, en de beginletters van Elmtaryd Agunnaryd, de naam van de boerderij waar hij geboren werd en van het nabijgelegen dorp in Småland. De oorspronkelijke namen van het IKEA-meubilair verzon hij omdat hij moeite had met het onthouden van hun voorraadcodes. Kamprad leed aan dyslexie.