Ikea Pax

Geen woonwinkel die zo’n evergreen in de wereld heeft gezet als Ikea. De Billy is natuurlijk de meest genoemde en verkochte boekenkast die mensen niet alleen jaren in hun huis hebben staan, maar die nog altijd te verkrijgen is en waarschijnlijk niet meer zal verdwijnen uit de collectie van het Zweedse meubelbedrijf. Het Pax kastensysteem zit wat die titel ‘evergreen’ betreft de Billy op de hielen. 

De kracht van de Billy zit in het tijdloze design en de acceptabele prijs. Als je voor nog geen honderdvijftig euro al een twee meter brede boekenkast kunt aanschaffen, is dat natuurlijk heel aantrekkelijk. Wel even zelf in elkaar zetten. 

De Ikea Pax zit Billie op de hielen, van Billy werden al meer meer dan zestigmiljoen verkocht

Dat de Billy hoge ogen gooit wordt ook duidelijk doordat het boekenkastensysteem zelfs een eigen Wikipediapagina heeft. Daarin staat vermeld dat de kast in 1978 ontworpen is door Gillis Lundgren, met ook een pagina, en vernoemd naar een hoofdkantoormedewerker van Ikea in die tijd, Billy Likjedhal. Een jaar later werd de Ikeacollectie ermee verrijkt. Tussen 1979 en 2017 zijn er wereldwijd meer dan zestig miljoen van verkocht. 

Die eerste Billy werd uitgetekend op een servetje of zakdoekje, zoals het zo vaak gaat met de meest eenvoudige en briljante ontwerpen. Over deze wijze van het oplossen van problemen en voldoen aan behoeften van consumenten is zelfs een boek geschreven ‘The back of the napkin’ door Dan Roam. Met als kern: vooral visueel denken. 

Dankzij de Ikea Pax nooit meer rotzooi in de slaapkamer 

Hoe het bij de Pax is gegaan? Dit is de kledingkastvariant op de boekenkast. Wederom eenvoudig van design, en met eindeloos veel mogelijkheden. Uiteraard voor een consumentvriendelijke prijs. Met een ontwikkelde Pax-planner heb je nooit meer rotzooi in je slaapkamer. Slim bedacht door Ikea. 

Die slimmigheid als het gaat om exact het juiste product bieden dat iemand nodig lijkt te hebben, voor een behapbare prijs, heeft Ikea altijd al laten zien. Al vanaf het prille begin toen het nog maar een minibedrijfje was. 

In het Zweedse Älmhult vind je de oorsprong van de Ikea Pax 

Het is 1943 als Ingvar Kamprad een klein handeltje begint. Dat kan hij doen omdat hij voor zijn eindexamen geld van zijn vader had gekregen. Hij woont in Småland, in het dorpje Älmhult. Een plek waar de mensen het niet breed hebben en waar je vooral op jezelf bent aangewezen. Dat maakt mensen creatief en innovatief. Ze bedenken voor alles een eigen oplossing.  Het zat dan ook deze zeventienjarige Ingvar in de genen om al vroeg zijn eigen centen te verdienen door pennen en portefeuilles te gaan verkopen. Vanaf 1947 komen daar meubels bij. Als blijkt dat de klanten in de grote steden maar moeilijk te bereiken zijn, bedenkt Ingvar in 1951 een catalogus om uit te bestellen. Hij ‘gaat’ voor producten, vooral meubels, die voor iedereen betaalbaar moeten zijn. De naam is vanaf het begin al Ikea. 

Juist omdat de producten tegen een zo lage prijs worden aangeboden zijn de mensen in het begin nogal sceptisch. Dat lost Ingvar op door een showroom te bouwen in zijn geboortedorp zodat de mensen de spullen kunnen bekijken en uit kunnen proberen. Daarna kunnen ze dan, met een gerust hart, de meubels bestellen. 

Ikea Pax scoort omdat het concept van zelf in elkaar zetten, werkt

Dan nog is het volledige Ikeaconcept niet compleet. Als blijkt dat bij de distributie van de spullen nogal eens iets kapotgaat, besluit Ingvar dat bijvoorbeeld de poten van een tafel best lost verpakt kunnen worden. Dan zijn de poten minder kwetsbaar en is het pakket gemakkelijker te vervoeren. Dat wordt als eerste uitgeprobeerd met de Lövet tafel. De tafel wordt plat verpakt en het enige dat de klant nog moet doen is de poten er zelf onder schroeven. Het concept werkt. Tot op de dag van vandaag. 

De eerste echte winkel in Zweden wordt in 1958 geopend, op de plek van de showroom in Älmhult die dan al vijf jaar bestaat. Inmiddels is Ikea een wereldwijde keten van winkels. De meeste filialen bevinden zich momenteel in Duitsland en in Amerika. In 2017 kende Ikea 355 vestigingen in 29 landen. In Nederland werd de eerste Ikea in 1978 in Sliedrecht geopend, daarna volgden Amsterdam, Delft en Eindhoven. Inmiddels zijn er ook winkels in Heerlen, Utrecht, Groningen, Barendrecht, Hengelo, Haarlem, Amersfoort, Zwolle. 

In alle filialen is de Ikea Pax kast te koop

In al deze filialen is de Pax kast te koop. Pax is niet alleen een kast, maar een compleet kastensysteem voor het opbergen van kleding. De kast is zelf samen te stellen. Je kunt kiezen voor een kleine kast, maar ook voor een wand vullende kledingkast in verschillende formaten. Dat is ook de reden dat er een heuse Pax planner bestaat. Dat betekent dat de klant zelf een keuze kan maken in de aanschaf van lades, deuren, scharnieren, bakken, planken, hangsystemen ga zo maar door. Afgestemd op de eigen wensen. Je stelt je eigen kastenwand samen, zet deze in elkaar en hebt er jaren plezier van. En je krijgt van Ikea zelfs hulp bij het inrichten ervan

Het grote voordeel van een systeem als dit, is dat deze vooralsnog niet uit de Ikeacollectie verdwijnt en je daarom altijd extra accessoires of onderdelen kunt bijkopen. Dat is geweldig handig als je bijvoorbeeld later de kast wilt uitbreiden of verhuist en ineens een ander formaat kast wenst. 

De Ikea imbussleutel behoort tot het verleden

Wat blijft is dat de klant in alle gevallen zelf de kast in elkaar moet schroeven. Wie wel eens een Ikeameubel heeft gemonteerd weet van alle mogelijke dozen, plankjes, panelen, schroefjes en vooral imbussleutels. Wist je trouwens dat deze imbussleutel ook wel binnenzeskantstiftsleutel heet? Het inbussleuteltje van IKEA, type Nyckel #100001 (4 mm) en #10002 (5 mm), wordt ook wel IKEA-sleutel of IKEA-sleuteltje genoemd. Sinds 2014 is Ikea begonnen met de overstap naar een nieuwe manier van monteren, met onder andere steekverbindingen. Hiermee is, voor de nieuwe serie meubels, een einde gekomen aan de inbussleutel. Opvallend detail: de overstap van Ikea van de imbussleutel naar een ander montagesysteem was zelfs internationaal nieuws. 

IKEA, waar de Ikea Pax vandaan komt

Als laatste dan nog even die IKEA letters. Die staan voor de initialen van oprichter Ingvar Kamprad. De innovatieve Zweed en oprichter van het populaire warenhuis is twee jaar geleden overleden. De E is van Elmtaryd, de boerderij waar hij opgroeide, en Agunnaryd is de naam van het nabijgelegen dorp, een plafondlamp! Ikea is overigens een heerlijke winkel om alleen al voor de naamgeving van de meubels naartoe te gaan. Ze zijn er erg creatief in het op een Zweedse wijze benoemen van voorwerpen met een link naar de functie. Dat Pax voor vrede in de slaapkamer staat is logisch als je daar alles lekker hebt opgeruimd. Dat Plundra de kreet is die ze voor de opruiming gebruiken, is briljant bedacht. De Symfonisk is de Wifi-boekenplankspeaker en in de rieten Knipsa mand stop je: knipsels natuurlijk.