In de overgang? Met deze lifestyle tips blijf je op gewicht

Wanneer je ouder wordt en in de overgang zit heb je kans dat de kilo’s er gemakkelijk bij komen. Zit je niet lekker in je vel door die extra kilo’s dan is het tijd om wat af te vallen. Misschien lukte dat voorheen gemakkelijk, maar door de overgang kan dat lastiger zijn.

De ene vrouw krijgt in de overgang met oogmigraine of overmatig transpireren te maken de ander wordt een stuk dikker. Gewichtstoename is te wijten aan het feit dat je stofwisseling langzamer gaat en je lichaam minder oestrogeen aanmaakt. Gelukkig zijn er tips die je kunnen helpen. Je hebt wellicht meer discipline nodig, maar het is zeker niet onmogelijk.

1. Blijf gevarieerd eten

Wanneer je in de overgang zit is het belangrijk om zo veel mogelijk te kiezen voor natuurlijke producten met goede vetten en eiwitten. Goede vetten zitten bijvoorbeeld in noten, avocado, ei en vette vis zoals zalm, paling, makreel en haring. Deze producten zitten naast goede vetten vol met vitamine E, omega 3 en antioxidanten. Deze producten zorgen voor een evenwichtige suikerspiegel en bovendien voorkom je buikvet. Door gevarieerd te eten verhoog je je weerstand en …

2. Hou je suikerspiegel op peil

Tijdens de overgang is je hormoonhuishouding behoorlijk van slag. In deze periode is het van belang om je suikerspiegel stabiel te houden. Dat doe je door te letten op je suikerinname. Doe rustig aan met cake, koekjes, taart en zoete fruitsappen. Ga je zelf een taart maken kijk dan of je in plaats van suiker een natuurlijke zoetstof kan gebruiken. Honing is bijvoorbeeld een goede optie.

3. Eet veel groente, drink water en weinig alcohol

In groenten zitten vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Door groenten te eten en minimaal twee liter water per dag te drinken krijg je minder opvliegers. Bovendien zorgt water ervoor dat afvalstoffen beter uit je lichaam afgevoerd worden. Drink niet teveel alcohol. In de menopauze heeft je lichaam meer moeite om alcohol af te breken. Het kan lastig zijn om niet iedere dag een wijntje te drinken, maar bedenk dat je het je lichaam echt veel kost om de alcohol te verwerken.

4. Kom in beweging

Wil je graag fit blijven probeer dan om zoveel mogelijk te bewegen. Ben je geen sportfanaat? Geen zorgen, simpele veranderingen zoals eens de fiets nemen in plaats van de auto helpen ook. Of ga in de pauze op je werk een blokje om. Maak het leuker door met iemand anders te gaan wandelen.

Hou je wel van sporten doe dan vooral cardio en krachttraining. Tijdens de overgang gaat je spiermassa achteruit en dat is een van de redenen waarom afvallen minder goed lukt. Train je spieren daarom zoveel mogelijk. Want wist je dat spiermassa ook calorieën verbrand in rust? Handig!

5. Verminder stress

Door stress heb je meer kans op stemmingswisselingen en opvliegers. Stress zorgt ervoor dat je hormonen uit balans raken.  Bovendien heeft het invloed op je suikerspiegel. Door schommelingen in je suikerspiegel heb je sneller zin in lekkere dingen. Het is dan moeilijk om niets te nemen. Vind je het lastig om met al die emoties om te gaan en heb je de neiging om je vol te proppen met chips en koekjes? Bedenk dan iets anders wat helpt in plaats van eten. Bel een goede vriend of vriendin op, ga een stukje fietsen of bekijk een grappig filmpje.

Door bovenstaande tips toe te passen gaat het vast en zeker lukken om een aantal kilo’s kwijt te raken. Wanneer je het moeilijk vindt om het allemaal alleen te doen vraag dan om hulp. Laat je familie en vrienden weten dat je bezig bent met een gezondere levensstijl. Wanneer zij je steunen gaat het je iets makkelijker af en lukt het een keertje niet laat je dan een keertje gaan. Soms heb je het gewoon even nodig om de teugels te laten vieren. Die overgangsklachten zijn niet niets.