Inductie kookplaat

Volgens het Klimaatakkoord moet Nederland in 2030 de CO2 uitstoot met bijna de helft terugdringen. Eén van de maatregelen is het gasverbruik omlaag brengen. In sommige nieuwbouwwoningen wordt al niet langer een gasaansluiting aangelegd. Wie nog op gas kookt, kan overstappen op elektrisch koken met een inductiekookplaat. 

Dat klimaatakkoord werd in 2015 ondertekend door de Nederlandse overheid. Dat waren niet een paar landen, het waren er maar liefst 194 die onder datzelfde akkoord hun handtekening plaatsten. Het doel: de opwarming van de aarde beperken. Simpel gezegd mag die opwarming niet meer zijn dan twee graden ten opzichte van de temperatuur van voor de industriële revolutie.

Volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) is de temperatuur in Nederland tussen 1906 en 2017 met 1,7 graad gestegen. Dat lijkt niks, maar is zeer ingrijpend. Het is vooral het gevolg van de verbranding van gas, waar CO2 bij vrij komt. Dat wordt ook wel broeikasgas genoemd. Het zorgt ervoor dat de warmte van de zon gevangen blijft in de dampkring met als gevolg dat de aarde opwarmt. Dat zorgt voor problemen. Denk wereldwijd aan het smelten van de ijskappen. Het is één van de vele klimaatproblemen.

Van minder koeien tot elektrisch koken op de inductie kookplaat

Om die klimaatproblemen een halt toe te roepen gaan we over van benzineauto’s op elektrische auto’s, moet de landbouw inkrimpen omdat koeien onder andere methaan verspreiden, een krachtig broeikas dat vrijkomt bij hun spijsvertering en dat van andere herkauwers. In 2030 moet de CO2 uitstoot met de helft verminderd zijn, in 2050 moeten we volledig van alle fossiele brandstof af. Lokaal betekent dat onder andere dat huishoudens geen gebruik meer maken van een gasgestookte cv-installatie en overgaan op groen gas of warmtepompen. Er wordt ook niet langer op gas gekookt. Er wordt gekozen voor een andere wijze van het bereiden van warme maaltijden: via inductie bijvoorbeeld.

Kritische noot over koken op een inductie kookplaat

Gaat het gasloze bestaan ons CO2 echt naar beneden brengen? Volgens deskundigen zijn bovengenoemde maatregelen echt nodig. Andere zijn hier genuanceerder over. Zo meldde dr. Ir. David Smeulders, professor in de energietechnologie aan de Technische Universiteit Eindhoven in een uitzending van dr. Kelder en Co dat de stroom die nodig is om het gas te vervangen opgewekt wordt door biomassa. “Omdat onze kolencentrales hiermee bijgestookt worden, is er nu al jaarlijks 2,5 miljard kilogram hout nodig. Uiteindelijk zorgt dit stoken van biomassa voor meer CO2-uitstoot dan het gas,” zo meldt hij in de uitzending. Biomassa staat in dit geval voor hout, maar kan ook mais of palmolie zijn. Volgens de professor is het in ieder geval zinvoller eerst alle Nederlandse woningen goed te isoleren. Wat de juiste volgorde en maatregelen ook zijn, in Nederland wordt het gasloos koken gepromoot en steeds meer mensen kiezen voor een inductiekookplaat omdat het sneller, veiliger en energiezuiniger is.

Wat is koken op een inductie kookplaat

Een inductiekookplaat werkt op elektrische energie en wordt zelf niet heet, maar warmt alleen de bodem van de (speciale) pan op. Daar zorgt het magnetisch veld voor. Je kiest een kookstand die je middels een tiptoets in gang zet. Er gaat geen energie verloren omdat er geen open vuur is en louter het oppervlak met de pan opgewarmd wordt. Cijfers? Wie op gas kookt heeft een rendement van vijftig procent als het gaat om het gebruik van de warmte, bij een inductiekookplaat is dat 95 procent. Met een boost functie gaat het aan de kook brengen van water ook nog eens sneller. Dat scheelt ook weer in energie. Kortom; met inductie ga je duurzaam koken.

Wat moet je weten voordat je overstapt op een inductie kookplaat

Een inductiekookplaat gebruikt stroom. In veel gevallen is er in de meterkast een speciale (kook)groep voor nodig. Check van tevoren goed hoeveel watt de inductiekookplaat vraagt. De groepenkast moet dat aankunnen. Vaak is een 3-fasen aansluiting het beste. Laat je daarover goed informeren. De meeste nieuwbouwwoningen hebben overigens standaard zo’n aansluiting.

Zijn er nieuwe pannen nodig wanneer je gaat koken op een inductie kookplaat

Dat ligt eraan. Heb je mooie pannen met een gladde bodem dan voldoen deze veelal prima. Houd er een magneet bij: blijft deze plakken dan is het een juist metaal en kan de pan prima worden gebruikt op de inductiekookplaat. Is dat niet het geval dan heb je inderdaad een nieuwe pannenset nodig.

Er zijn overigens voor inductiekookplaten speciale platen in de handel die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld jouw ronde wok of tajine aan de onderkant goed verwarmd worden. Het gaat in dit geval om een gietijzeren inductie adapter die ervoor zorgt dat er een gelijkmatige warmteverspreiding plaats vindt én ervoor zorgt dat je alle pannen kunt gebruiken. Ook aardewerken pannen. Er zijn ook sudderplaatjes te krijgen die ervoor zorgen dat jouw stoofgerecht lekker rustig een paar uur kan sudderen. Deze plaat reguleert het langzaam garen, zonder dat je hoeft te twijfelen aan of het niet te snel of te hard gaat.

Extra voordeel van een inductie kookplaat

Wel eens een smerig gasfornuis schoon gemaakt? Van al die hoekjes en kiertjes, branders en knoppen waar je nauwelijks bij kunt komen ben je met een inductiekookplaat in één keer bevrijd. Het vlakke oppervlak is zomaar schoon. Er bestaan ook speciale schoonmaakmiddelen voor.

Hoe veilig is een inductie kookplaat? 

Omdat de inductiekookplaat nauwelijks warm wordt, alleen maar als het oppervlak in contact komt met de bodem van de pan, is het ook heel veilig. Er is geen open vuur en daardoor kun je je er niet aan branden. Vooral ook veilig in een huishouden met kleine kinderen.

Kiezen: welke inductie kookplaat?

De Consumentenbond heeft najaar 2020 een flink aantal inductiekookplaten onder de loep genomen. Het ging om bijna vijftig van deze kookplaten met een breedte van zestig tot tachtig centimeter. Er werd getest op prestaties, gebruiksgemak, veiligheid en energiegebruik. Dat is best de moeite waard als je over wilt stappen van het gasfornuis op een inductiekookplaat. Om de test helemaal te bekijken is het noodzakelijk om lid te worden van Consumentenbond, maar dan heb je veel informatie en een enorme reeks aan testresultaten om je uiteindelijke keuze voor een kookplaat op te kunnen baseren.

Wat zijn de kosten van een inductie kookplaat?

Een inductiekookplaat heb je van tussen de tweehonderd en tweeduizend euro. Het hangt af van de grootte, het aantal kookzones, de functies en het merk, wat je er uiteindelijk voor betaalt. Volgens Milieu Centraal, de gids voor duurzaam advies, gaat het om gemiddeld zo’n zeshonderd euro. Reken ook op mogelijk een verbinding naar een extra groep in je groepenkast.

Leuk: extra kook-boekentip 

Wil je nu ook nog milieuvriendelijke koken, dan volgt hier een aanrader. Namelijk het kookboek Circular Chefs van Freke van Nimwegen en Nadine Maarhuis. Het gaat hier om circulair koken, wat inhoudt dat we met ons eetgedrag goed doen voor het klimaat en de natuur. Je zorgt er in alle gevallen voor dat de planeet zo min mogelijk last van jouw kook- en eetgedrag heeft. Je gebruikt bijvoorbeeld alle delen van het product, je eet minder vlees en meer plantaardig.