Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Industriële keuken

De industriële keuken is hot. Met andere woorden; geen koude kille keuken in grijs, maar eentje waar met de juiste combinatie van materialen en kleuren een warme uitstraling aan gegeven wordt. Laat je inspireren. 

Een industriële keuken is een keuken met een stoere uitstraling. Hoe dat er uitziet? Vooral niet te gelikt. Grove materialen en onafgewerkte ruwe materialen doen het goed in een keuken die een industriële uitstraling moet hebben. Hout hoeft niet geschuurd en andere materialen zoals metaal, roestvrijstaal en beton kunnen prima worden toegepast.

Een ander kenmerk van een industriële keuken is dat er soms buizen in het zicht blijven. Bijvoorbeeld van een afzuigsysteem. Vooral als er sprake is van een hoog plafond oogt dat als een oude fabriekshal. Precies de sfeer die je wenst als je kiest voor een industriële look. Daar passen dan ook weer grove gestucte muren bij, een onbewerkte bakstenen muur of een ruwe houten achterwand.

Industriële keuken vraagt om bewuste materiaalkeuzes

Wie meent dat het gemakkelijk is om een industriële keuken te creëren, omdat niet alles tot in de puntjes hoeft te worden afgewerkt, moet weten dat dat niet helemaal waar is. Juist om die industriële sfeer te bereiken moet je goede keuzes maken en voor de juiste materialen kiezen die op een bepaalde manier zichtbaar moeten worden gemaakt.

Beton

Laten we eerst een kijken naar al die stevige materialen. Wie kiest voor een betonnen aanrechtblad schiet al aardig op als het gaat om de looks. Lekker robuust, stevig en sterk. De voordelen zijn dat het sterk is, het nadeel is dat je eigenlijk altijd het beton een beetje moet beschermen tegen krassen. Snijden doe je dan ook op een snijplank. Je gebruikt weliswaar ook iets om de hete pannen op te zetten, maar in principe is het beton hittebestendig.

Betonlook

Een aanrechtblad van een ander materiaal zoals kunststof, maar wel met een betonlook is ook een mogelijkheid. Dat is beter bestand tegen water, beschadigingen en tegen vuil dan echt beton. Bovendien is het een stuk goedkoper. Het is maar net waar je voor kiest. Zit je niet met een kras of een vlek en kies je bewust voor beton, dan is dat natuurlijk prachtig.

Combineer je een betonnen of betonlook aanrechtblad met houten kastfronten dan is de uitstraling lekker industrieel en vooral natuurlijk. Helemaal van deze tijd. Meen je misschien dat beton een kille uitstraling heeft, met houten fronten voor de kastjes is dat in één klap verdwenen. Sterker nog; de keuken heeft met deze combinatie een prachtig warme uitstraling.

RVS

Roestvrijstaal is gemakkelijker schoon te maken dan beton en is bovendien een duurzaam materiaal. Dit aanrechtblad is onverslijtbaar en heeft een tijdloze uitstraling. Een roestvrijstalen aanrechtblad kan ofwel glad of ruwer worden afgewerkt, passend bij de uitstraling van de keuken.

Hout

Bij een houten aanrechtblad denken mensen meestal aan een landelijke keuken, maar dat hoeft helemaal niet. Afhankelijk van de soort hout en de kleur ervan heeft hout ook een industriële uitstraling. Zo’n houten werkblad geeft karakter aan de keuken en soms kan er een blad worden gecreëerd van gebruikt hout. Dit sloophout is vooral duurzaam en past helemaal in de huidige tijd.

Losstaande apparatuur past prima in een industriële keuken

De aankleding van de industriële keuken vraagt om mooie apparatuur dat gebruiksvriendelijk is en ingebouwd kan worden. Opvallend is het dat juist in veel industriële keukens de apparatuur los wordt neergezet. Een flinke koelkast en een lekker ruim fornuis verdienen in zo’n keuken een eigen plek.

Alle andere accessoires zoals verlichting en meubilair moeten natuurlijk ook binnen het concept passen. Vaak wordt gekozen voor grote industriële lampen van metaal. Soms met een vintage look of werkelijk van de bouwplaats voor oude bouwmaterialen gehaald. Op de planken staan grote potten met voorraad en aan haken hangen alle mogelijke kookaccessoires zoals pollepels en mooie linnen theedoeken. Vooral de natureltinten passen perfect bij deze look.

Industriële look combineren met zachte materialen

Een houten tafel met daar omheen stevige stoelen past in dit concept, evenals krukjes waarvan de zitting bijvoorbeeld met leer is bekleed. Om het niet té industrieel te maken, maar vooral ook huiselijk wordt vaak gekozen voor een combinatie met zachtere materialen zoals mooie gordijnen voor de ramen van een vriendelijke stof, kleden op de grond en kunst aan de muur.

Planten creëren ook direct een fijne sfeer. Het groen vormt samen met het hout, beton en rvs een prachtige combinatie. Kies voor hoge planten met grote bladeren in stevige potten. Juist dat past in deze sfeer. Je kunt variëren met de kleuren van een pot. Van een vintage tot een neutrale look of juist even helemaal anders en bijvoorbeeld bont van kleur. Wie durft kan tussen al dit industriële geweld nog kiezen voor een opvallend item in de vorm van een lamp in een totaal andere kleur zoals rood of diep donkerblauw. Of juist een kunstwerk ophangen dat totaal andere kleuren laat zien.

Speel met materialen, kleuren en vormen voor een industriële sfeer in de keuken

Het is belangrijk te spelen met materialen, kleuren en vormen. Net zolang totdat je je in een industriële keuken thuis voelt. Functionaliteit staat voorop, maar de sfeer en de look zijn even belangrijk.

Laat je eens inspireren door bijvoorbeeld Pinterest of verschillende magazines van keukenleveranciers. Haal woontijdschriften en knip en plak een moodboard of maak er eentje online door foto’s te selecteren. De volgende stap is materialen gaan bekijken en zeker ook te voelen. Hoe voelt het beton, het hout en hoe klinkt het in een keuken met een tegelvloer, met of zonder kleed?

Industriële keuken? Laat je goed adviseren over wat er mogelijk is

Ga niet over een nacht ijs. De keuken is meer dan ooit een leefruimte in huis waar iedereen graag is. Niet alleen om te eten, maar ook om te werken, huiswerk te maken, met vrienden samen te zijn en ga zo maar door. Er mag best flink wat aandacht worden besteed aan de inrichting en de aankleding.

Ben je toe aan een nieuwe keuken of wil je de huidige keuken een industriële look geven, laat je dan goed adviseren. Kijk eerst naar de grote delen zoals de kastfronten en de apparatuur, de vloeren en de muren. Ga daarna voor de details.