Is een smart home wel zo’n slim idee?

Het Internet of Things (IoT) is een netwerk van slimme apparaten die via het internet met elkaar en met mensen communiceren. Het is heerlijke luxe als je met je telefoon controle hebt over het hele huis. Je kunt zien hoe de hond zich vermaakt als je van huis bent, praten met een persoon die op je deurbel drukt, je verlichting en verwarming aanzetten voordat je thuiskomt, je eten opwarmen, de vloeren dweilen of het gras maaien. We vertrouwen deze apparaten met onze saaie dagelijkse taken. Maar is het wel veilig?

Wat zijn de gevaren van een (onbeveiligd) smart home?

Je bent waarschijnlijk niet bang dat iemand zomaar je Roomba aanzet en je huis een extra beurt geeft. Maar er zijn grotere gevaren aanwezig als criminelen via een van je apparaten toegang krijgen tot je hele thuisnetwerk. Ze kunnen dan onder andere; weten of je thuis bent, je afluisteren of bespioneren, smart sloten openen of je beveiliging uitschakelen.

De zwakste plekken van je netwerk zijn de apparaten zelf. Zorg daarom dat je alleen goede en betrouwbare merken koopt. Maak vervolgens gebruik van de instellingen om de standaard gebruikersnaam en wachtwoord van apparaten aan te passen. Gebruikersnaam ‘admin’ en wachtwoord ‘0000’ zijn absoluut niet veilig. Neem dus de tijd om een nieuw apparaat te installeren.

Bovendien is het belangrijk om niet met je apparaten te communiceren vanuit een openbaar wifi-netwerk. Het is veiliger om je mobiele data te gebruiken. En nog beter als je gebruik maakt van een VPN op je telefoon, zodat je gegevens versleuteld zijn en niemand mee kan kijken als je bijvoorbeeld beelden van je beveiliging wilt bekijken, of je voordeur ontgrendelt.

Je router voorzien van een VPN

Als je echter een heel aantal computers, telefoons en huishoudelijke apparaten gebruikt, kun je alles ineens beveiligen door je router te voorzien van een VPN. Alle gegevens van apparaten die via deze router internetverbinding krijgen, worden dan automatisch versleuteld. En zo kun je zelf ook van buitenaf veilig verbinding maken met je apparaten, terwijl je pottenkijkers en hackers buiten houdt.

Een ander voordeel van een VPN op je router is dat het een ideale Netflix VPN is, in de zin dat al je kijkapparaten in huis in één keer gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld het Amerikaanse aanbod. Zo hoef je geen VPN te installeren op ieder afzonderlijk apparaat.

De beste VPN diensten bieden software aan die je zelf direct op je router kunt installeren, mits je een router hebt die daarvoor geschikt is. Ook bieden ze vaak routers aan die al voorgeconfigureerd zijn.