Is jouw dak klaar voor het nieuwe seizoen?

Met de wisseling van de seizoenen, zou je eigenlijk altijd even je dak aan een grondige inspectie moeten onderwerpen. Bijna alle weersomstandigheden hebben namelijk zo hun weerslag op de staat van je dak, en kunnen zorgen voor beschadigingen. Door bij de wisseling van ieder seizoen even te controleren hoe het ervoor staat met je dak, voorkom je vervelende verrassingen in de vorm van lekkages of gebreken die niet meer gerepareerd kunnen worden.

Je dak heeft het zwaar

Als er één onderdeel van je huis is dat het behoorlijk zwaar heeft, dan is het wel het dak. Je hebt het niet altijd in de gaten, maar je dak krijgt van ieder type weer wel klappen te verduren. Sneeuw en vorst in de winter laten hun sporen na, terwijl de lente vaak veel regen en vaak ook wind geeft. In de zomer staat de zon en flink op te branden, terwijl er in de herfst weer veel regen op komt gevallen, en er vaak afgevallen bladeren een plekje op vinden.

Nu kan je dak wel tegen een stootje. Daar zijn ze op gebouwd. Een dak dat niet tegen water kan, daar heb je niks aan, net als een dak dat bij het minste zuchtje wind al de moed opgeeft. Feit is echter wel dat veel van de materialen waar onze daken van gemaakt zijn reageren met stoffen die in de lucht zitten of op bepaalde temperaturen. Vaak zijn dit geen snelle, grootse reacties zoals je deze misschien in de scheikunde les wel eens gezien hebt. Maar wel zorgen deze reacties ervoor dat het materiaal verandert. Blootstelling aan Uv-stralen en vocht kan veel soorten dakbedekking bijvoorbeeld minder flexibel maken. Het zorgt ervoor dat het materiaal langzaam maar zeker bros wordt en af gaat brokkelen. En daar moet je op tijd bij zijn!

Valt schade te voorkomen?

Door ieder seizoen even het dak op te gaan en goed te inspecteren hoe het de afgelopen maanden heeft doorstaan, kun je grote schade vaak voorkomen. Mits je dit kritisch doet, uiteraard. Een klein scheurtje laten zitten omdat dat nu nog geen hinder geeft is bijvoorbeeld niet de bedoeling. Zo’n scheurtje gaat niet vanzelf weg, en zal zonder in te grijpen alleen maar groter worden.

Ook kun je kiezen voor een materiaal dat wat beter bestand is tegen de elementen. Een opvallende naam op dat gebied is EPDM folie, dat steeds vaker wordt gebruikt. Dit synthetische rubber reageert namelijk niet met de stoffen in de lucht, en geeft ook geen krimp bij hele hoge of lage temperaturen. EPDM dakbedekking heeft daardoor een levensduur van wel 50 jaar, terwijl de meeste andere soorten na twintig jaar echt wel op zijn. Ook hoef je minder bang te zijn voor tussentijdse reparaties, doordat het materiaal gedurende zijn levensduur zijn eigenschappen blijft behouden, en niet snel scheuren of barsten zal vertonen.