Je huis opnieuw inrichten? Hier begin je mee

Herinrichten van je woning gebeurt meestal stapsgewijs, zeker wanneer je gewoon in je huis blijft wonen. Sommige meubels blijven en andere maken plaats voor iets nieuws. Een complete herinrichting vindt dan ook meestal plaats na een verhuizing, of na grondig schilderwerk en verandering van vloeren. Dan komt het moment waarop je tot de conclusie komt dat je interieur echt toe is aan een upgrade, zeker wanneer er een nieuwe vloer ligt en het schilderwerk er weer strak bij staat. Alleen, hoe pak je die nieuwe inrichting aan?

Wat blijft, wat gaat?

Bijna niemand doet echt alle meubelen weg, dat komt maar zelden voor. Mensen raken gehecht aan bepaalde meubelen, wat ook familiestukken kunnen zijn. Of sommige meubelen zijn gewoon te mooi en te praktisch om weg te doen: ze verdienen een plekje in je nieuwe interieur en dat is maar goed ook, zo ontstaat er meer variatie. Oudere en nieuwe meubelen kun je juist geweldig combineren in bepaalde gevallen.

Oriënteren op je nieuwe woonstijl

Het is natuurlijk fantastisch om een heel nieuwe woonstijl te creëren in je woning. Juist nu is de tijd om eens goed na te gaan hoe die nieuwe woonstijl eruit komt te zien. De populairste woonstijlen zijn zowel het industriële interieur, als het brocante interieur. Het leuke is dat echt beide interieurstijlen bij vele type woningen passen. Maar ook wie voor een moderne grand café look gaat heeft wat te kiezen. Je kleedt je woning aan met design jaloezieën, lederen stoelen, pluche kussens, en plumeau/ veren details. Dit interieur mag shinen, dus kies je ook voor goud- of zilveren details.

Daarnaast mogen we het Scandinavisch georiënteerde interieur zeker niet vergeten. Dit interieur is ondertussen een ware klassieker geworden in ons land. Het kenmerkt zich door de natuurlijke uitstraling en lichte kleuren. Tegenwoordig wordt het Scandinavische interieur steeds vaker aangevuld met bohemian details, zoals gehaakte versieringen.

Weet jij al welke woonstijl het best bij jou (en je eventuele huisgenoten) past?

Systematisch te werk gaan

  • Ga voor jezelf na welke meubelen echt moeten blijven. Ga systematisch te werk en noteer alles wat blijft en wat je nieuw zult kopen. Vergeet hierbij de verlichting niet, raambekleding, een mooi karpet, en overige woondecoratie.
  • Bepaal vooraf je budget en verdeel dit eerst over essentiële nieuwe meubelen. Dat wat resteert kun je besteden aan woondecoraties.
  • Oriënteer jezelf vooraf in een woonwinkel op wat de gemiddelde prijzen zijn voor nieuwe meubelen binnen het segment wat uiteraard bij jou past: zo krijg je een realistisch beeld van je uitgaven.
  • Koop jij alles bij één woonwinkel, of ga jij je aankopen verspreid doen? Let wel, sommige woonwinkels bieden je korting indien je er diverse meubelen koopt en dus in een keer fors investeert. Altijd leuk meegenomen natuurlijk en je bespaart jezelf aanzienlijk veel tijd en moeite.
  • Wat gebeurt er met de rest van de woning, zoals de badkamer, keuken en slaapkamer(s)?

Het investeren in een nieuwe aankleding van je woning hoeft je dus niet perse heel veel tijd en geld te kosten wanneer jij je voornaamste aankopen bij slechts één woonwinkel doet!