Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Lees alles over wonen en lifestyle!
Lees alles over wonen en lifestyle!
Break out de bubbels! De inkt onder de transportakte is droog, het huis is officieel van jullie. Dus daar moet op gedronken worden. Maar ondertussen weet je dat het vanaf nu zaak is dat jullie huis, haard en hypotheek goed verzekerd zijn. Lees daarom met het glas in de hand even mee welke (woon)verzekeringen je vrijwel altijd verplicht moet afsluiten en welke aanbevolen worden.
Er zullen misschien een aantal verzekeringstermen voorbijkomen die wat meer en duidelijkere uitleg verdienen dan er hier plek voor is. Daarvoor kun je in dit woordenboek duiken en zo je verzekeringsvocabulaire bijspijkeren.
Er zijn twee verzekeringen die vrijwel altijd verplicht moeten worden afgesloten, dat zijn een overlijdensrisicoverzekering ofwel ORV en een opstalverzekering.
Bij sommige hypotheekverstrekkers is een overlijdensrisicoverzekering verplicht als je bepaalde soorten hypotheken afsluit. De reden hiervoor is dat als een van de verzekerden overlijdt, er een vooraf vastgesteld bedrag wordt uitgekeerd aan de partner of kinderen. Op deze manier worden financiële problemen voorkomen en kunnen de nabestaanden (gedeeltelijk) de hypotheek aflossen en in het huis blijven wonen.
Een opstalverzekering wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Deze dekt schade aan je huis door onder andere brand, storm, lekkages en inbraak. Dat wil dus zeggen dat alles wat vastzit in en aan je huis en je dus niet in je verhuiswagen mee kunt nemen als je verkast hieronder is verzekerd. Denk dan aan zaken als het dak, de gevel, sanitair, keuken, zonnepanelen en kozijnen. Koop je een appartement dan heeft negen van de tien keer de Vereniging van Eigenaren (VvE) een opstalverzekering afgesloten. In jouw bijdrage aan de VvE – de servicekosten – zit dan ook de opstalpremie.
Let op, vaak wordt deze verzekering verward met de inboedelverzekering, die al de spullen in je huis dekt. Dadelijk hierover meer.
Eigenlijk had de titel van dit artikel moeten zijn: Je huis verzekeren? Wat móét, en wat moet eigenlijk net zo goed! Want hoewel de volgende verzekeringen niet verplicht zijn, worden ze meer dan dringend aangeraden. Ze kunnen namelijk in sommige gevallen het verschil betekenen tussen een huis en geen huis hebben.
Daar is hij dan, die bliksemse inboedelverzekering. Hiermee zijn al je losse spullen verzekerd. Dat wil dus zeggen, alles wat je onder je arm (niet letterlijk natuurlijk) mee kunt torsen naar je nieuwe woning. Dus je meubels, servies, beddengoed, laptop, kleding, game console, hoeslakens, gitaar, noem het maar op. En hou er rekening mee dat de waarde van je inboedel vaak veel hoger is dan je denkt.
Deze zogenaamde AVP was vroeger wel verplicht maar nu niet meer. Met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren verzeker je jezelf voor schade aan anderen of hun eigendommen die jij per ongelijk veroorzaakt.
Juridische conflicten. Niemand zit erop te wachten. Maar ja, het leven zit vol met verrassingen, positieve en negatieve. Een klusser die broddelwerk heeft afgeleverd en dat niet wil herstellen, onenigheid met je werkgever over je arbeidscontract, conflict over de studiefinanciering. Een jurist in de arm nemen om dit op te lossen kan behoorlijk in de papieren lopen. Met deze verzekering hoef je je hier geen zorgen over te maken.
Mocht je onverhoopt arbeidsongeschikt of werkloosheid raken, dan krijg je onder deze verzekering een maandelijks bedrag uitgekeerd om je woonkosten te dekken. Altijd fijn, want anders zou het wel eens kunnen zijn dat je je huis moeten verkopen.
Zo, je bent weer een beetje ouder (+/- 3 minuten) en misschien weer wat wijzer na deze uitleg. Hopelijk kun je hiermee je voordeel doen als je online gaat shoppen voor gepaste verzekeringen. En als je je feestelijke glas met bubbels toevallig nog vasthebt… ”PROOST, op jullie nieuwe woonverzekeringen!”