Kaarsen en fakkels dé sfeermakers voor binnen en buiten

Vaak wordt met het ontsteken van kaarsen alleen aan de kerstdagen gedacht. Het brengt sfeer en gezelligheid in huis. Toch zijn er meer momenten dat ontstoken kaarsen net wat extra’s brengen. Helemaal nu families weer vaker bij elkaar zijn om gezellig samen te tafelen kunnen de kaarsen gebruikt worden als sfeervolle aankleding van de dis.

Nog nooit hebben families er naar uitgezien om weer bij elkaar te komen. Dat bleek wel bij de Paasdagen van dit jaar. Het was gezellig, lekker en ontspannen tijdens de paasbrunch. We waarderen het erg dat we weer onbezorgd bij elkaar op visite kunnen gaan.

Romantiek

Wanneer er romantiek in het spel is, kan het kaarslicht niet ontbreken. Dat kan bij een diner voor twee zijn, in de slaapkamer met rozenblaadjes of in de badkamer met waxinelichtjes. Er zijn echt veel gelegenheden te bedenken om met kaarsen de romantiek in huis te halen.

Tuinfakkels

Nu we weer in de tuin bezig zijn is het een goed idee om aan sfeerverlichting te gaan denken. Tegenwoordig is er veel verkrijgbaar op het gebied van lampen die een klein zonnepaneel hebben. Die laden zich overdag door de zon op en gaan aan zodra de schemering invalt. Toch is het een stuk gezelliger buiten met een haard of een paar mooie tuinfakkels. Wil je kaarsen kopen denk dan ook aan dit soort buitenverlichting. Als je gezellig tot laat in de avond met je familie van de barbecue aan het genieten bent geven tuinfakkels net dat beetje extra sfeer. De dansende vlam zorgt altijd voor een mooi schouwspel in de donkere tuin. Daarbij heb je fakkels in verschillende maten en kleuren, die ook een kortere of langere brandduur hebben. Dat geldt ook voor de kaarsen die je in huis aansteekt. Die heb je in verschillende prijsklassen, kleuren, geuren en brandduur. Wil je tijdens een romantisch avondje niet steeds heen en weer hoeven te lopen om nieuwe kaarsen aan te steken, zorg dan dat je kaarsen op voorraad hebt die een lange brandduur hebben.

Kaarsen maken

Het maken van kaarsen is een eeuwenoud ambacht, wat tegenwoordig nog maar zelden met de hand gedaan wordt. De meeste kaarsen worden tegenwoordig om en fabrieksmatige manier geproduceerd. Daarbij heb je de klassieke manier met een katoenen lont die ook wel pit wordt genoemd. Als brandstof wordt meestal paraffine of stearine gebruikt, terwijl je soms ook kaarsen van bijenwas tegenkomt. Dat laatste is natuurlijk afkomstig van bijen. Van die was maken ze een raat waarin stuifmeel en honing op wordt geslagen. Paraffine wordt uit olie gewonnen terwijl stearine van dierlijk of plantaardig vet gemaakt wordt.

Geuren

Als je aan een ‘normale’ kaars ruikt, heeft deze een herkenbare geur. Het ruikt min of meer neutraal, hoogstens een beetje wasachtig of branderig door de lont. Net als wierook kun je ook kaarsen met een bepaalde geur kopen. De keuze hierin is eigenlijk onbeperkt. Het varieert van rozengeur tot lavendel en van zoet tot fris. Voor sommige mensen heeft het branden van geurkaarsen een kalmerende werking.

Trouwens je kunt zelf ook geurkaarsen maken door oude kaarsen of restjes paraffine te in een pan te smelten en hier etherische oliën aan toe te voegen. Je kunt er ook een mix van maken zodat je uiteindelijk je eigen unieke geur hebt.