Kamerplanten zijn de longen in je huis

We hebben het afgelopen jaar veel tijd binnenshuis doorgebracht. Het was ook flink stoeien om de ideale werkomstandigheden thuis te creëren. De extra logeerkamer onderging een metamorfose en werd als werkplek ingericht. Maar wat is eigenlijk een ideale werkplek en hoe ruim je die in in het totaalplaatje van je woning.

Na flink wat maanden thuis te hebben gewerkt komt het punt dat we weer enkele dagen op kantoor moeten verschijnen. Is dat leuk ? Of zit je niet te wachten om weer naast die veel pratende collega te zitten. Het wordt dus weer een spannende tijd nu je weer naar het oude gewoon gaat.

Klimaat

Zowel op kantoor als thuis is het belangrijk dat je in een prettig klimaat kan werken. Dat houdt niet alleen in dat de temperatuur aangenaam is en je voldoende daglicht op je werkplek hebt. Veel belangrijker is de kwaliteit van de luchtvochtigheid. Een te droge lucht in huis zal je leef- en werkplezier fors naar beneden brengen. Een te hoge of te lage luchtvochtigheid zal des te meer opvallen als je afwisselend thuis en op kantoor werkt.

Scan

Daar waar de facilitaire dienst op je werk de werkomstandigheden in de gaten zal houden, daar ben je het zelf of je eventuele partner die het thuisklimaat in de gaten moet houden. Heb je last van droge lucht, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. De vloerverwarming of cv kan daarvan een oorzaak zijn. Met de komende winter betekent het dat bij vrieskou de buitenlucht droger is. Dus wanneer je dan gaat ventileren, komt er minder vochtige lucht binnen en zorg voor een droger klimaat in huis. De ideale luchtcirculatie in huis kun je bewerkstelligen door een goede installatie te plaatsen. Een andere maatregel waarvoor je minder in de buidel hoeft te tasten is digitaal de luchtvochtigheid meten. Zorg dat deze altijd tussen de 40 en 60% staat.

Groen

Je kunt het probleem van een te droge lucht ook aanpakken met extra groen. Geef het op je werk door aan de verantwoordelijke persoon en ga in je eigen dorp of stad eens langs bij het groencentrum of de plaatselijke hovenier. Ook als je geen groene vingers hebt zijn daar altijd deskundigen die je kunnen helpen. Leef je eens flink uit en beperk je dan niet alleen tot de woonkamer. Heel vaak wordt de werkruimte overgeslagen, terwijl je daar toch heel wat uurtjes in gespendeerd hebt om al het thuiswerk klaar te klaar te krijgen. De keuken, slaapkamer of het thuiskantoor moeten namelijk vaak verstoken blijven van blij en groeizaam groen. Neem vandaag nog de stap en maak er je eigen groene paradijs van. Want planten en bloemen zijn de longen van je huis.

En stop dan niet thuis, inspireer je collega’s op het werk om ook hun groene vingers aan het werk te zetten. Het zou toch een geweldige verrassing zijn als je weer met al je teamleden op kantoor zit en er staan een aantal prachtig mooie planten om je heen.