Kies ik voor een ronde of rechthoekige trampoline?

Waarom is trampolinespringen de laatste jaren zo ontzettend populair geworden? Buiten het feit dat het goed is voor de gezondheid en het je in de buitenlucht laat spelen is het ook nog eens ontzettend leuk! Wist je bijvoorbeeld dat 10 minuten trampolinespringen gelijk staat aan 30 minuten hardlopen? En wees eens eerlijk, is hardlopen nu echt zo leuk als trampolinespringen?

Welke trampoline past bij mij?

Een van de meestgestelde vragen wanneer het aankomt op het uitzoeken van je trampoline is de vorm. Tegenwoordig is er een breed scala aan trampoline vormen op de markt. Zo zijn er ronde en rechthoekige trampolines, maar ook zijn er nu ook ovale en vierkante trampolines. Ondanks dat er vaak gedacht wordt dat de vorm niet veel uitmaakt, is niets minder waar. Laten we het hebben over de meest populaire vormen namelijk: rond en rechthoekig.

Ga je voor een soepel springende ronde trampoline?

De ronde trampolines zijn perfect voor de recreatieve springer. Dit komt doordat je bij ronde trampolines een centraal springpunt hebt. Het centrale springpunt zit precies in het midden van de trampoline springmat doordat alle veren van de trampoline wijzen naar dat exacte punt. Op dit punt rekken alle veren even ver uit en trekken met dezelfde kracht weer terug. Een soepele sprong dus! Omdat bij ronde trampolines soepel springen voorop staat past deze beter bij de wat jongere springertjes met weinig tot geen springervaring.

Of ga je voor de gaafste trucs op een rechthoekige trampoline?

Rechthoekige trampolines daarentegen werken net even wat anders. Bij rechthoekige trampolines heb je namelijk niet één centraal springpunt. Niet alle veren wijzen naar een centrale plek. Wanneer je op een rechthoekige trampoline aan een kant van de trampoline springt, moeten de veren aan die zijde net wat harder werken dan aan de overkant. Op deze manier ontstaat er een zogenoemd ‘lanceereffect’. Nu word je natuurlijk geen honderd meter de lucht in gelanceerd, maar krijg je wel een duwtje richting de andere zijde van de trampoline. Om deze reden is de rechthoekige trampoline perfect voor springers die van trucs houden en het maken van salto’s. Op de Olympische Spelen springen ze niet voor niets allemaal op een rechthoekige trampoline. De rechthoekige trampolines zijn perfect wanneer je wat meer ervaring hebt met springen en echt klaar bent voor de volgende stap!

Welke trampoline past bij mijn tuin?

Welke trampoline nu beter springt of welke vorm je mooier vindt, het uitzoeken van jouw nieuwe trampoline komt uiteindelijk neer op persoonlijke voorkeur. Een rechthoekige trampoline past wellicht beter in een strakkere kleine tuin, een ronde trampoline daarentegen staat een stuk mooier in een ruime natuurlijke tuin. Een aspect waar je absoluut niet op moet bezuinigen is kwaliteit. Zoals al is gezegd, trampolines komen in veel verschillende vormen en maten, maar zo geld dat ook voor kwaliteit. Kies daarom voor Europese productie en hoge kwaliteit. Een van de weinige Europese trampoline producenten is Etan Trampolines. Neem een kijkje op hun website etantrampolines.com voor hun ruime assortiment trampolines.

Begin vandaag nog met het uitzoeken van jouw nieuwe trampoline. Want je weet het nu; 10 minuten trampolinespringen staat gelijk aan 30 minuten hardlopen! Goed voor je kind en voor jouzelf!