Kies om deze redenen voor een kookeiland in je keuken  

Een snelle blik op het aanbod aan keukens bij keukenzaken laat zien dat er ontzettend veel mogelijk is momenteel. Kies bijvoorbeeld tussen een L-vormige keuken, een keuken in U-vorm en een parallelle keuken met aan weerszijden een keukenblok. Nog steeds mateloos populair is een keuken met kookeiland. Dat deze keuken zo populair is heeft verschillende redenen. In dit artikel zoomen we in op de verschillende voordelen van een moderne keuken met een kookeiland. Enig nadeel van deze keukenindeling is het feit dat je er relatief veel ruimte voor moet hebben. Zeker in de keukens van een tussenwoning, een appartement en bijvoorbeeld studio zal de ruimte te beperkt zijn om er een kookeiland te kunnen plaatsen. Logischer is hier een L- of U-vormige keuken. Welke keukenindeling spreekt jou het meeste aan?


Ontzettend veel opbergruimte met een kookeiland

Een van de eerste aspecten waarop men let bij een nieuwe keuken kopen is de opbergruimte die deze je biedt. Je wilt voldoende ruimte hebben om je servies, het bestek en bijvoorbeeld je glazen in de keukenkasten op te kunnen bergen. Het is vervelend wanneer deze spullen op het aanrecht of bijvoorbeeld op een los plankje aan de muur blijven slingeren. Het maakt de keuken al snel tot een hele rommelige ruimte! Iets wat je juist niet wilt aan het eind van een drukke werkdag. Wist je dat het ontwerpen van een prikkelloze keuken een van de trends van dit moment is? Niet voor niets wordt bijvoorbeeld vaak gekozen voor greeploze keukenkasten: less is more!

Met een kookeiland berg je spullen niet alleen op in de keukenkasten tegen een wand aan, maar ook onder het eiland zelf. Je kunt hier extra kastruimte creëren. Niet onbelangrijk is dat je met een kookeiland ook op het aanrechtblad veel meer werkruimte hebt.


Zitplekken in de keuken voor je partner en kinderen

Een ander voordeel van een keuken met kookeiland is de mogelijkheid om zitplekken te creëren. Heb je er ook zo’n hekel aan, dat je partner alvast met je gasten of kinderen in de woonkamer gaat zitten als jij nog bezig bent met het diner? Door in het keukenontwerp een kookeiland op te nemen is dit voortaan verleden tijd. Aan het kookeiland heb je plek voor twee of drie barkrukken. Terwijl je partner je alvast bijpraat over zijn of haar belevenissen gedurende de dag, leg jij de laatste hand aan de maaltijd. Zo wordt koken plotseling een stuk gezelliger! Ook je gasten kunnen aan de bar komen zitten bij een etentje. Het maakt dat je direct onderdeel bent van de gesprekken. Al met al helpt het kookeiland je om van de keuken een tweede leefruimte in huis te maken.

Laat de keuken qua stijl aansluiten bij je eet- en woonkamer

Belangrijk is het hierbij wel om de keuken qua stijl goed aan te laten sluiten op de interieurstijl in de rest van je woning. Voorheen werd regelmatig gekozen voor een groot contrast in stijlen, daar het een woning minder saai kan maken. Tegenwoordig gaat men voor het tegenovergestelde, door de stijl uit de eet- en woonkamer door te trekken in de keuken en andersom. Gebruik in beide ruimtes dezelfde kleuren, dezelfde natuurlijke materialen, enzovoorts.

Geef je keuken een sfeervolle uitstraling

Zeker de combinatie van een fraai kookeiland met een aantal hanglampen erboven geeft de keuken een sfeervolle, warme uitstraling. Kleed het kookeiland verder aan met accessoires als een fruitschaal, een fraaie keukenmachine, enzovoorts. Populair zijn tegenwoordig de smoke glas-hanglampen. Ze passen goed bij zowel een landelijke keuken met een keukenblad van beton, als bij een industriële en moderne design keuken. Die laatste keukenontwerpen worden vaak voorzien van een aanrechtblad van een materiaal als composiet.